FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prijatelji životinja: djelotvornost biljne prehrane u prevenciji i liječenju dijabetesa

ZAGREB, 13. studenog 2013. (Hina) - U povodu Svjetskog dana šećerne bolesti, 14. studenoga, udruga Prijatelji životinja ističe djelotvornost biljne prehrane kod prevencije i liječenja dijabetesa.

Kako bi potaknuli građane na smanjenje unosa namirnica životinjskog porijekla i povećanje unosa biljnih namirnica, te skrenuli pozornost na direktnu povezanost prehrane i nastanka šećerne bolesti, udruga Prijatelji životinja poslat će svim bolnicama plakat s prehrambenom piramidom "Biljnom prehranom do zdravlja".

Prehrambena piramida promiče zdrave navike i daje korisne informacije o vitaminima i mineralima u voću, povrću, žitaricama, mahunarkama i sjemenkama. Informacije i smjernice na plakatu prilagođene su općoj uporabi, a namijenjene su svima, bez obzira na vrstu prehrane, kako bi se potaknula veća konzumacija voća i povrća.

Prijatelji životinja napominju da je istraživanje iz 2000. godine provedeno u 40 različitih zemalja potvrdilo da veća količina mesa i mlijeka u prehrani povećava rizik oboljenja od dijabetesa. Rizik je smanjen za 45 posto kod onih koji ne konzumiraju meso, a samo jedan mesni obrok tjedno može povećati rizik za 74 posto.

I druga istraživanja pokazuju da se biljnom prehranom mogu spriječiti i liječiti srčane bolesti, rak debelog crijeva i pluća, osteoporoza, dijabetes, zatajenje bubrega, hipertenzija, pretilost i niz drugih oboljenja.

"Oboljeli od dijabetesa tip 1 morat će doživotno uzimati inzulin, no veganska prehrana omogućuje im minimalno doziranje i smanjuje rizik od komplikacija, dok se kod oboljelih od dijabetesa tip 2 bolest može potpuno ukloniti", ističe udruga.

"Izbacivanjem svih vrsta mesa, riba, mliječnih proizvoda i jaja iz prehrane izbjegavaju se znatne količine masnoća, što poboljšava rad stanica i olakšava funkcioniranje bubrega. Pritom se ne unosi kolesterol i smanjuje se rizik od srčanih problema i problema s cirkulacijom", tvrde Prijatelji životinja.

U svijetu danas živi više od 250 milijuna osoba sa šećernom bolešću, a bez koordiniranog djelovanja u borbi protiv te bolesti tijekom idućih 20 godina očekuje se porast oboljelih na više od 380 milijuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙