FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZJZ: predavanja s ciljem prevencije i liječenja dijabetesa

ZAGREB, 22. listopada 2013. (Hina) - Šećerna bolest osmi je uzročnik smrti u Hrvatskoj, od nje boluje gotovo 400 tisuća osoba, a za liječenje se godišnje troši oko 2,5 milijardi kuna, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) koji će do svibnja iduće godine organizirati desetak radionica diljem Hrvatske sa ciljem bolje edukacije, prevencije i liječenja dijabetesa u Hrvatskoj.

Predavanja će u prvom redu biti namijenjena liječnicima obiteljske medicine, ali i građanima, bolesnicima i bolesničkim udrugama. Tim se želi pomoći osvješćivanju građana i liječnika obiteljske medicine koji se zajedničkim snagama nose s dijabetesom, jednim od ključnih uzročnika smrti i gubitka kvalitete života u Hrvatskoj, istaknula je ravnateljica HZJZ-a Tamara Poljičanin.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić upozorio je na rizične čimbenike za razvoj dijabetesa poput tjelesne neaktivnosti i debljine, na koje se može djelovati prevencijom i edukacijom još od predškolske dobi. Upozorio je i da se kod oko 50 posto oboljelih razvijaju komplikacije na krvožilnom sustavu i bubrezima, koje mogu dovesti do sljepoće, amputacije potkoljenice i stopala.

U Hrvatskoj, u kojoj su debljina, konzumacija alkohola i pušenje još uvijek na visokoj razini, prevencija je ključna u sprečavanju kroničnih nezaraznih bolesti, kojima pripada i dijabetes.

Stoga je već donesen Nacionalni program zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolesti i smjernice za liječenje. Usmjeren je na prevenciju, ali i na rano postavljanje dijagnoze, s obzirom da oko 40 posto oboljelih od dijabetesa tipa 2 niti ne zna da je bolesno.

Predavanja "Nacionalni program zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću i uloga liječnika obiteljske medicine i dijabetologa u njegovu provođenju" HZJZ će organizirati u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske, koja ima dugu tradiciju u liječenju šećerne bolesti, a po riječima danskog veleposlanika Poula Erika Dam Kristensena, jedna je od vodećih zemalja u svijetu u borbi protiv te bolesti.

Prvo predavanje održat će se u Bjelovaru 24. listopada, a u Zagrebu je najavljeno za 13. studenoga, uoči Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa. Do kraja godine predavanja o dijabetesu održat će se i u Slavonskom Brodu i Varaždinu.

Održat će se i kratka edukacija te informirati liječnike o novim ugovorima i ulozi obiteljske medicine u liječenju šećerne bolesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙