FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: uskoro edukacija za zelenu gradnju

ZAGREB, 3. studenog 2013. (Hina) - U Zagrebu uskoro počinje treća generacija cjelogodišnje edukacije "Green Building Professional" koja će generirati nove stručnjake za zelenu gradnju u Hrvatskoj.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju ističe kako je svjetskim istraživanjima dokazano da energetski učinkovite zgrade, objekti i prostori koji su kreirani, izvedeni i održavani prema principima zelene gradnje - tako da vode računa o zdravlju i ugodi korisnika, te njeguju pozitivni utjecaj na prirodni okoliš i urbanu sredinu u kojoj se nalaze, ostvaruju dodatnu vrijednost za sve - investitora, društvo, prirodu i same korisnike.

Na svjetskoj razini trenutno postoji više od 100.000 zgrada certificiranih prema međunarodnim standardima zelene gradnje (LEED, BREEAM ili DGNB) što iznosi oko milijardu prostornih metara površine.

U više od 98 zemalja svijeta, gdje postoje nacionalni Savjeti za zelenu gradnju kao dijelovi World Green Building Council organizacije, svakodnevno se više od 50.000 ljudi u više od 25.000 organizacija bavi implementacijom principa zelene gradnje u objekte koji ih okružuju.

Kako bi omogućio edukaciju i profiliranje generacije međunarodno priznatih stručnjaka u Hrvatskoj, s ciljem što skorije implementacije zelenih principa u načinu planiranja i gradnje građevinskih projekata u nas, Hrvatski savjet za zelenu gradnju najavljuje treću generaciju cjelogodišnje edukacije "Green Building Professional".

Predsjednik Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju Hrvoje Kvasnička kaže da su kroz dvije generacije tog programa educirali više od 90 polaznika iz svih gospodarskih grana, a do sada je 34 polaznika ostvarilo pravo na međunarodni certifikat "Green Building Professional", kojim dokazuju znanje iz područja zelene gradnje i postaju konkurentniji na tržištu rada.

"Naš je cilj omogućiti transfer znanja o zelenoj gradnji iz Europe i svijeta u našu zemlju te osigurati da Hrvatska ima adekvatne stručnjake koji će znati planirati, projektirati, graditi, upravljati i održavati zelene zgrade", poručio je Kvasnička.

Cjelogodišnji edukativni program počinje 21. studenoga edukativnim modulom "Financijski aspekti zelenih zgrada, financiranje zelene gradnje, fondovi i poticaji (nacionalni i međunarodni)" koji je osmislio predsjednik i direktor Rumunjskog "Green Building Councila" Steven Borncamp.

I ove godine održava se u suradnji s Hrvatskom komorom arhitekata koja je programu dodijelila 30 bodova za stručno usavršavanje polaznicima – članovima svih strukovnih komora.

Program je namijenjen profesionalcima iz različitih disciplina, uključujući arhitekturu, graditeljstvo, strojarstvo, elektrotehniku, marketing, ekonomiju, financije i pravo, kao i vlasnicima zgrada, zakupcima, poslovnim subjektima, investitorima, financijskim institucijama, građevinskim kompanijama, dobavljačima proizvoda i usluga u graditeljstvu, znanstvenicima i studentima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙