FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stučni skup o medijskom nasilju: ključna edukacija roditelja

ZAGREB, 17. listopada 2013. (Hina) - Iako nije uspostavljeno jedinstveno stajalište o medijskom nasilju svi se slažu da ga treba riješiti, ali nitko ne zna na koji način pa cijela priča ostaje na roditeljima i civilnom društvu koje je po pitanju prava djece slabo razvijeno, istaknuto je na stručnom skupu "Crtani filmovi i zaštita maloljetnika – pravni okvir i najbolja praksa", gdje je naglašena važnost edukacije roditelja o tom problemu.

Cilj skupa, na kojem su pravni okvir i regulatorne prakse izložili predstavnici agencija za medije iz regije (Srbije, BiH, Crne Gore, Slovenije), je prikupiti iskustva te donijeti preporuke kako na najbolji način odgovoriti na porast količine crtanih filmova sa spornim scenama i rječnikom.

Nada Zgrabljić Rotar s Hrvatskih studija istaknula je problem nesrazmjera komunikacijskih prava djece i načina na koji mediji tretiraju djecu. U posljednje vrijeme, upozorila je, sve je više medijskog nasilja te stoga i međunarodna zajednica želi radi na tome da ih spriječi.

"Nasilje u medijima je industrija i ne samo da je dobra roba, nego je dobila i svoje lobiste u europskoj zajednici", istaknula je.

Pitanje nasilja, smatra Zgrabljić Rotar, teško je pitanje te ga ne treba otvarati ukoliko se ne namjerava riješiti na pravi način.

Predstavnik Vijeća za elektročnike medije Damir Hajduk upozorio je da su "roditelji i medijska pismenost jedna od vertikala na kojoj treba raditi u društvu jer tehnologija omogućava pristup sadržajima koji su sve više sporni".

Osim nasilnih crtanih filmova, kao problem je istaknuo nekvalitetne prijevode te videoigrice koje mogu biti izuzetno nasilne.

"Ovaj problem nasilja u crtanim filmovima prisutan je na više televizija. Govorimo o problemu koji nije isključivo na nacionalnim televizijama, već je prisutan na lokalnim i regionalnim televizijama, stoga je važno da ga shvatimo kao veći problem koji treba sveobuhvatno sagledati i pažljivo analizirati", naglasio je. Istaknuo je da u regulaciji medijskog sadržaja svaka zemlja postupa pojedinačno jer publike reagiraju drugačije na isti sadržaj.

Zamjenik predsjednika Vijeća Ernest Strika izrazio je iznenađenje neaktivnošću civilnih udruga koji se bave zaštitom prava djece. One su, ustvrdio je, u pravilu najaktivnije u segmentu interneta i zaštite na internetu. Strika nužnim smatra inzistiranje na roditeljskoj odgovornosti, a najavio je i aktivnosti Vijeća u smislu edukacije roditelja.

Ovaj stručni skup nastavak je skupa održanog u rujnu gdje su različiti sudionici izložili svoje stavove na temu nasilja u crtanim filmovima i analizirali pravni okvir vezano uz sadržaje za koje moguće da bi mogli ugroziti moralni ili fizički razvoj djece i maloljetnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙