FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 7. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je danas kako je uvjeren da će hrvatska Vlada kroz pregovore naći najbolji put za rješavanje slučaja Ina-MOL. Ocijenio je da je deplasirano govoriti hoće li Hrvatska, nakon najave mađarske naftne kompanije da postoji mogućnost prodaje Ininih dionica, kupiti te dionice. "To ovisi o konkretnom aranžmanu, a ovako apstraktno, ili a priori, govoriti o tome treba li vratiti paket ili ne, prilično je deplasirano", rekao je Josipović na Hrvatskome radiju u emisiji "S Predsjednikom uz kavu". Predsjednik je naglasio da najprije treba vidjeti je li moguće "s partnerima iz Mađarske popraviti ili promijeniti postojeći aranžman na obostrano zadovoljstvo". Također, dodao je, treba vidjeti ima li Hrvatska novca za kupnju dionica, odnosno koji je hrvatski interes. "U svakom slučaju nama je interes da Ina bude jaka kompanija. Ona je naš nacionalni brend, bez obzira na udjel u vlasništvu, i uvjeren sam da će Vlada kroz pregovore naći najbolji put", istaknuo je. Josipović smatra da ta "vruća tema" nije poremetila odnose Hrvatske i Mađarske, podsjetivši na izjave hrvatskog i mađarskog premijera, Zorana Milanovića i Viktora Orbana, o važnosti međusobno dobrih odnosa.

ZAGREB - Inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i prirode izdala je rješenja komunalnim poduzećima u Zaprešiću, Pazinu i Trogiru kojima im se zabranjuje djelatnost gospodarenja otpadom i odlaganje svih vrsta otpada, a rješenja stupaju na snagu 15. listopada, istaknuto je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare u ministarstvu. Pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Goran Heffer istaknuo je da su "ovo prva rješenja u nizu". Najavio je da će određenom dinamikom ispostavljati rješenja kojima će zahtjevati usklađivanje sa zakonom, dodajući da je najveći broj odlagališta u Hrvatskoj ilegalna, uključujući zagrebački Jakuševec. Osim nadzora na samom terenu, obavljen je pregled dokumentacije. Prije svega kontrolirana je dozvola za gospodarenje otpadom kao temeljni dokument komunalnom poduzeću da bi uopće za određene jedinice lokalne samouprave obavljalo djelatnost gospodarenja otpadom - prikupljanja i odlaganja, rekao je. Umjesto na odlagališta koja se do 15. listopada ne usklade sa zakonom, otpad se privremeno može odlagati na odlagališta koja imaju dozvolu, kazao je ministar Mihael Zmajlović. Posao Ministarstva nije da im sada pronalaze rješenja nakon što 20 do 30 godina odlažu otpad bez dozvole, na ilegalan način. Njihov posao je da se sada snađu, a imat će podršku Ministarstva koje će voditi računa da se građani ne dovode u položaj u kojem će biti ugroženo njihovo zdravlje i okoliš, rekao je ministar.

ZAGREB - Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić uputio je danas pismo ministru prometa Siniši Hajdaš Dončiću u kojem ga traži da spriječi "samovolju i nezakonitost" koju protiv radnika, ali i države u poduzeću Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) provodi predsjednik Uprave Željko Denona, protiv kojeg je najavio i podizanje kaznene prijave. "Kako nakon mojih dosadašnjih usmenih upozorenja vašim suradnicima o samovolji i nezakonitostima koje u ARZ-u provodi Željko Denona ništa nije poduzeto, odlučio sam o svemu putem medija izvijestiti javnost, te protiv odgovornih u ARZ-u podnijeti kaznenu prijavu zbog zlouporabe položaja i ovlasti čime je načinjena materijalna i nematerijalna šteta radnicima, ARZ-u i Državnom proračunu", obavještava Stanić ministra. Također navodi da će zbog nezakonitih postupaka i kršenja radničkih prava kroz zadnje dvije godine, prijavu protiv odgovornih podnijeti i državnom inspektoratu, te Ministarstvu financija zbog štete prema državnom proračunu prilikom isplate otpremnina, odnosno izbjegavanja plaćanja poreza i doprinosa.

VUKOVAR - U povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske, mnoga su izaslanstva na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru danas položila vijence i zapalila svijeće za poginule i nestale hrvatske branitelje i civile. Vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, grada Vukovara, vukovarsko-srijemske Policijske uprave i Hrvatske vojske, Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske te Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara. Za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu molitvu je na groblju predvodio župnik vukovarske župe sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić.

DUBROVNIK - U najvećemu dubrovačkom naselju Mokošici danas se obilježava 22. godišnjica tragične pogibije devetero mladih Dubrovčana, a večeras su kod spomen-obilježja vijence položili predstavnici grada Dubrovnika i udruga iz Domovinskog rata. Na današnji dan 1991. godine usmrtila ih je granata ispaljena s agresorskog položaja iznad Rijeke dubrovačke na sklonište u Mokošici. Tijekom Domovinskog rata na širemu dubrovačkom području poginulo je 92 civila, među kojima 15-ero djece i mladih u dobi do 18 godina. Više je od 140 civila invalida Domovinskog rata, od kojih je 35 u vrijeme ranjavanja imalo manje od 18 godina.

VUKOVAR - Ploče s dvojezičnim natpisima skinute su danas u Vukovaru sa zgrade Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Državnog inspektorata, a policija traga za počiniteljima, potvrdio je glasnogovornik Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović. Prema njegovim riječima, ploče s latiničnim i ćirličnim natpisom skinula je poslijepodne skupina osoba za kojima policija traga. "U tijeku je izvid i kiriminalističko istraživanje na mjestu događaja", kazao je kratko Džigumović.

ČAKOVEC - Petogodišnje dijete koje je oko 16,30 sati pretrčavalo cestu uz derivacijski kanal Hidroelektrane Čakovec, između Orehovice i Preloga, udario je osobni automobil i teško ga ozlijedio te je nakon sat i pol umrlo u čakovečkoj bolnici. Dijete je bilo s roditeljima koji su radili na oranici i u jednom je trenutku neoprezno pretrčavalo cestu te ga je udario osobni automobil varaždinskih registarskih oznaka koji je vozila 25-godišnjakinja, doznaje se u međimurskoj Policijskoj upravi. Ozlijeđeno dijete u bolnicu su odvezli vozači koji su stigli na mjesto nesreće. Danas poginulo petogodišnje dijete je osma ovogodišnja žrtva na međimurskim cestama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙