FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 22. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio je danas u Hrvatskom saboru da će izmjenama Zakona o kaznenom postupku (ZKP) biti uspostavljena puno čvršća „pravila igre“ nego do sada. „Uvodi se niz rokova i čvršća pravila igre, žrtva se sada stavlja u središte, a s ciljem da se izbjegne sekundarna viktimizacija“, rekao je, među ostalim, ministar Miljenić predstavljajući izmjene ZKP-a. Državno odvjetništvo (DORH) optužnicu mora podnijeti najkasnije dva i pol mjeseca nakon završetka istrage ili odustati od kaznenog progona. Ministar Miljenić je izvijestio i da se uvodi sudska zaštita protiv mogućega nezakonitog progona i istrage. „Precizira se trenutak kad je osoba obaviještena da je izložena kaznenom progonu i od tog trena može se pozvati na sudsku zaštitu protiv eventualnih nezakonitosti“, pojasnio je. Najavio je i da institut oprosnice ostaje, ali se propisuje katalog kaznenih djela kod kojih se može koristiti. Izmjene ZKP-a se donose jer je Ustavni sud u srpnju djelomično ili u cijelosti ukinuo 43 odredbe postojećeg zakona. Ministar Miljenić je rekao kako se, obzirom na to da se mijenja 250 članaka, moglo ići i s novim zakonom, ali da za takav zahvat nisu imali dovoljno vremena zbog rokova koje im je zadao Ustavni sud. Laburist Branko Vukšić replicirao mu je rekavši kako bi imali bi dovoljno vremena za izradu novog zakona da se nisu toliko bavili temom „lex Perković“.

SPLIT - Oko 200 radnika Brodosplita do sada se pisano očitovalo o disciplinskom postupku koje je protiv njih pokrenula Uprava i većina ih je vraćena na posao na temelju tih očitovanja, a samo 10 do 15 nije vraćeno na radna mjesta, izjavio je danas novinarima Frenki Laušić, voditelj Odjela za odnose s javnošću tvrtke DIV, većinskog vlasnika splitskog brodogradilišta. Disciplinski je postupak pokrenut protiv ukupno 254 radnika zbog prošlotjednih događanja u brodogradilištu kada je dio radnika nezadovoljan kašnjenjem i smanjenjem plaće bio obustavio rad. Po Laušićevim riječima, i preostali radnici protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak mogu se očitovati o razlozima svojih sudjelovanja u prošlotjednim događanjima u Brodosplitu te će na temelju tih očitovanja posebna komisija razmotriti hoće li i oni biti pušteni na posao. „Puštanje na posao radnika protiv kojih se vodi disciplinski postupak ne znači da je disciplinski postupak prekinut, nego je to stvar dobre volje da nastave raditi i dok traje disciplinski postupak“, pojasnio je.

VUKOVAR - Stožer za obranu hrvatskog Vukovara izrazio je danas potporu radnicima Brodosplita u njihovim prosvjedima, poručivši im kako nisu sami te najavivši da će ih kontaktirati radi dogovora o "zajedničkom otporu beskrupuloznom bezakonju". "Mučke igre rastakanja hrvatskog nacionalnog bogatstva i prelamanje prljavih interesa preko leđa srednjeg radničkog sloja, više nećemo šutke promatrati, vjerujući kako će netko odraditi svoj posao i početi stvarati hrvatsko društvo dostojno onih koji su stvarali državu – malih ljudi", navode iz Stožera u priopćenju. Izražavaju spremnost stati "bok uz bok, rame uz rame s našim obespravljenim očevima, prijateljima u oružju, braćom u Brodosplitu".

ZAGREB - Vlado Leko dao je ostavku na dužnost predsjednika Nadzornog odbora (NO) Zagrebačkog holdinga, potvrdili su danas iz Holdinga navodeći da je Leko dao ostavku iz osobnih razloga i zato što se nije mogao usuglasiti s ostalim članovima NO. "Činjenica da se nije mogao usuglasiti s ostalim članovima NO da se odluke donose jednoglasno, jedan su od razloga", stoji u odgovoru Hini iz Holdinga. Po pisanju medija, razlog Lekine ostavke je taj što se s članovima NO Holdinga razišao u mišljenjima o privatizaciji podružnica u Holdingu, a usprotivio se i predsjedniku Uprave Slobodanu Ljubičiću. Leko je tek kratko komentirao da je o razlozima ostavke obavijestio gradonačelnika Milana Bandića i skupštinu Holdinga.

ZAGREB - Nakon što je bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader dovršio s iznošenjem svoje obrane u slučaju Fimi medija, u sudnici su danas prikazane snimke njegovih istražnih iskaza u Uskoku iz 2011. kada je nakon bijega u Austriju izručen Hrvatskoj. Riječ je o snimkama Uskočkih ispitivanja iz 21. srpnja i 22. studenog 2011. na kojima je Sanader odbacio optužbe da je sudjelovao u izvlačenju novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media. "Kada sam pročitao inkriminacije moram reći da sam se dobro nasmijao", ispričao je bivši premijer, ističući da su svi iskazi protiv njega "kupovanje bolje prošlosti i budućnosti". U nastavku suđenja sutra bi svoju obranu trebao iznijeti drugooptuženi Mladen Barišić, koji je kao i većina optuženika ranije priznao Uskokove optužbe da je preko Fimi medije punio HDZ-ov crni fond i Sanaderu odnio 15 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙