FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 8. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je večeras da je Hrvatska od nastanka njezine nove državnosti prošla nevjerojatan put, ali da je gospodarstvo najbolnija točka. "Bez obzira što uvijek ima razloga za kritičnost i određeno nezadovoljstvo, kad pogledamo Hrvatsku od nastanka njezine nove državnosti pa do danas, moramo sasvim objektivno reći da je hrvatska prešla nevjerojatan put", rekao je Josipović za središnji Dnevnik HTV-a. Upitan čini li vlada dovoljno da zemlja izađe iz krize, rekao je da je upravo gospodarstvo najbolnija točka zbog nezaposlenosti i slabosti koje imamo te da zato trebamo ozbiljne reforme i napore. Dio slabosti, smatra, uvezen je općom krizom u svijetu, ali je s druge strane dobar dio slabosti naš izvorni, od trenutka kad je provedena pogrešna pretvorba i privatizacija pa kroz sve ove godine kad se nije poticalo domaće gospodarstvenike i poduzetništvo, već se gospodarstvo temeljilo uglavnom na uvozu. "To je rezultiralo slabostima koji su doveli do socijalnih problema", rekao je predsjednik, upozorivši da su sve veće razlike između najbogatijih i najsiromašnijih pri čemu je masa siromašnih sve veća. Smatra da svaka projekcija hrvatske budućnosti mora sadržavati mjere za oporavak gospodarstva i poticanje poduzetnika kako bi se Hrvatsku učinilo poželjnom za investiranje.

ZAGREB - Zrakoplov Croatia Airlinesa (CA) tipa Dash 8 Q 400 danas poslijepodne se na letu iz Dubrovnika za Atenu zbog kvara morao vratiti u dubrovačku zračnu luku, a to je četvrti kvar na tom tipu zrakoplova u manje od dva tjedna. Zrakoplov je sa zakašnjenjem od 90 minuta ponovno poletio iz Dubrovnika, a trideset putnika i posada nisu bili ugroženi, te nitko nije ozlijeđen, doznaje se u Zračnoj luci Dubrovnik. U dubrovačkom uredu CA kažu da se zrakoplov vratio nakon polijetanja zbog manjeg tehničkog kvara na ručki na prostoru za prtljagu. Ponovno je poletio u 16,55 sati s 90 minuta zakašnjenja. Glavni istražitelj za zrakoplovne nesreće Dinko Vodanović kazao je u izjavi Hini da za sada nema informacije o tom događaju jer se očigledno radi o manjem kvaru koji se Agenciji za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova prijavljuje u roku od najviše tri dana, a ne odmah, kao kod zrakoplovnih nesreća.

SPLIT - Udruga veterana 4. Gardijske brigade pozvala je danas Vladu RH da, kako navode, zaustavi progon onih koji se protive dvojezičnim ćiriličnim natpisima u Vukovaru, te da se u vezi s Vukovarom izmjeni zakon o dvojezičnim natpisima. „Pozivamo Vladu da zaustavi progon onih koji iskazuju svoje protivljenje postavljanju dvojezičnih ploča u Vukovaru, pa makar to činili i akcijama njihovog skidanja!“, navodi se o otvorenom pismu Udruge veterana 4. Gardijske brigade iz Splita. Iz Udruge naglašavaju kako otvorenim pismom hrvatskoj Vladi imaju još jednom potrebu izreći svoje stajalište, potaknuti najnovijim zbivanjima u Vukovaru, odnosno ponovnim skidanjem dvojezičnih ćiriličnih ploča ploča sa zgrada nekoliko državnih institucija. 'Svjesni smo da je ćirilica samo pismo i kao takva ne bi smjela sama po sebi biti problem. No, u slučaju Vukovara ona je ipak više od pisma, i simbol je nečega čega se napaćeni građani, branitelji, obitelji poginulih i svi oni koji su preživjeli pakao srpskih logora ne žele sjećati!', navodi se, uz ostalo, u otvorenom pismu Udruge veterana 4. Gardijske brigade.

OSIJEK - Osnivačima Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) iz Slavonije i Baranje ponovno je postavljena spomen-ploča ispred prostorija osječkoga Nogometnog kluba "Olimpija" u kojima su se, i prije službenog osnivanja HDZ-a, okupljali pristaše i simpatizeri stranke. Otkrivajući večeras spomen-ploču, član Središnjeg odbora HDZ-a i jedan od osnivača HDZ-a Vladimir Šeks podsjetio je kako je na osnivačkoj skupštini HDZ-a, 17. lipnja 1989. godine u Zagrebu, od 48 osnivača, bilo 29 Osječana, koji su činili srž tadašnjeg pokreta koji je za cilj imao stvaranje slobodne, neovisne i demokratske Hrvatske. "Mi smo doista bili preteča stranke opasnih namjera, po one koji su htjeli očuvati jugoslavenski komunistički režim", poručio je Šeks. Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić istaknuo je da je "nacionalna gruda hrvatskog ponosa krenula iz Osijeka" te kako je prirodno da se spomen-ploča nalazi baš na ovome mjestu. Iako u to vrijeme nije pripadao tome pokretu, kazao je da ga je "podržavao, jer je bio hrvatski". Predsjednik osječkog HDZ-a Damir Kramarić rekao je da se Gradski odbor stranke godinama zauzimao da se spomen-ploča vrati na ovo mjesto, kao počast svima koji su bili vizionari te preteča stvaranja HDZ-a i hrvatske države.

ZAGREB - Zagrebačka policija uhitila je pet osoba osumnjičenih za krađu dragocijenosti iz obiteljske kuće u Dubravi, u vrijednosti milijun i 500 tisuća kuna. Nakon dovršetka kriminalističke istrage, zbog sumnje za sudjelovanje u krađi u kojoj je otuđen novac, dokumenti i sefovi s nakitom, uhićena su četiri 19-godišnjaka i jedan 36-godišnjak. Trojica 19-godišnjaka osumnjičena su za krađu, 36-godišnjak za pomaganje, a četvrti 19-godišnjak za prikrivanje krađe. Trojica osumnjičenika 2. listopada u večernjim satima osobnim su se vozilom dovezli do obiteljske kuće 45-godišnjakinje na području Dubrave, znajući za odsutnost ukućana. Jedan od njih ostao je u automobilu, dok su druga dvojica pronašli ključ ulaznih vrata (od ranije su znali gdje ga ukućani odlažu) te ušli u obiteljsku kuću i otuđili novac, dokumente i sefove u kojima se nalazio nakit te po izlasku zaključali vrata i odložili ključ gdje su ga i pronašli.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙