FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 24. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Sastanak pregovaračkih timova Vlade i MOL-a o izmjenama dioničarskog ugovora za Inu koji je trebao biti održan u petak, odgođen je nakon konzultacija u vladi, potvrdio je sinoć Hini vladin izvor. Kako se neslužbeno doznaje, vlada je donijela odluku o odgodi sastanka nakon što MOL nije pristao na predložene teme sastanka koje su se ticale rasprave o upravljačkom modelu u Ini. To je pak u suprotnosti sa zaključcima s prvog sastanka pregovaračih timova, održanog 18. rujna u Zagrebu, kada je usuglašeno je da će jedna od tema pregovora biti budućnost korporativnog upravljanja u Ini, pored kontrole troškova, investicija i raspodjele dobiti, istraživanja, razvoja itd. Vlada je još početkom kolovoza utvrdila okvir za pregovore te u pregovarački tim imenovala ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i ravnatelja Ureda za upravljanje državnom imovinom Mladena Pejnovića. Vladin izvor ostao je suzdržan na pitanje je li nepristajanje MOL-a na raspravu o upravljačkom modelu u Ini, koji sada MOL-u osigurava prednost u odnosu na Vladu, oblik pritiska na hrvatsku stranu nakon što su na inicijativu hrvatskog pravosuđa izdane Interpolova tejralica i europski uhidbeni nalog za predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija.

ZAGREB

Uz bivšeg državnog tajnika u ministarstvu prometa Zdravka Livakovića u slučaju Remorker jučer su na razgovor u policiju dovedeni i njegov kolega, državni tajnik iz istog ministarstva Milivoj Mikulić, ali i bivši čelnik Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) Stjepko Boban te direktori iz Viadukta Ivan Berket i Damir Kezele, neslužbeno se doznaje iz izvora bliskih istrazi. Tijekom prijepodneva jučer u Zagrebu je prvi priveden Livaković koji je nakon toga zbog pretrage stana i još nekih prostorija crnim terencem zagrebačkih oznaka oko 14,30 sati doveden do svoje zgrade u zadarskom predjelu Arbanasi. Njegov odvjetnik Nediljko Ivančević novinarima je potvrdio da je Livaković bio na poslovnom sastanku u Zagrebu, gdje je priveden, a zatim i prevezen natrag u Zadar. Kazao je da još uvijek ne zna što mu se stavlja na teret, ali je najavio da će iznositi aktivnu obranu. Očekuje se da Livaković u Uskoku odgovori na optužbe bivšeg financijskog direktora HAC-a Josipa Sapunara koji ga je uz još jednog državnog tajnika iz ministarstva Božidara Kalmete, Milivoja Mikulića, prokazao kao osobe kojima je nosio novac izvučen iz te javne tvrtke.

ZADAR

Nakon više od četri i pol sata sinoć je završena premetačina stana Zdravka Livakovića, nekadašnjega državnog tajnika u ministarstvu prometa kojega je u prošla dva mandata vodio Božidar Kalmeta. Okupljenim novinarima ispred Livakovićevog stana u zadarskom predjelu Arbanasi to je potvrdio njegov odvjetnik Nediljko Ivančević koji je rekao kako još uvijek ne zna za što konkretno terete Livakovića. Pretpostavljam da je to zbog najnovije afere u HAC-u, rekao je Ivančević. Moj klijent je uhićen i u statusu je osumnjičenika, a branit će se aktivno, rekao je te dodao da njegova klijenta prevoze u Zagreb gdje bi u USKOKU trebao dati iskaz. Ivančević je potvrdio da je" u stanu pregledavana opsežna dokumentacija nadzora u HAC-u".

ZAGREB

Saborska oporba sinoć je oštro zamjerila što se o Strategiji razvoja hrvatskog poduzetništva od 2013.-2020., koja bi trebala osigurati ravnomjeran razvoj malog gospodarstva, raspravlja u kasne večernje sate pred tek nekolicinom zastupnika. „Zaklinjemo se da u Hrvatskoj hitno treba napraviti poduzetničku atmosferu, a pogledajte u koje kasne sate o tome raspravljamo“, ustvrdio je HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker, kojeg je podržao i SDSS-ov zastupnik Mile Horvat rekavši kako je to neprihvatljivo, posebice jer je riječ o prvoj nacionalnoj strategiji poduzetništva. Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros pojasnio je kako bi Strategija trebala poboljšati ekonomsku uspješnost u sektorima proizvođačkih ali i uslužnih djelatnosti, viši stupanj inovacija, rast izvoza te razvoj klastera. Ciljevi predložene Strategije su povećanja udjela malog i srednjeg poduzetništva u BDP-u s 51 posto na 62 posto do 2020. godine. Ključne mjere za ostvarenje toga cilja su modernizacija i inovacije postrojenja, ulaganja, poboljšan pristup financiranju, promocija poduzetništva, promjena stava prema poduzetništvu te poboljšanje poduzetničkih vještina. Po Šukerovom mišljenju dokument je „zanatski“ kvalitetno napravljen ali Strategija nije životna, ocjnejuje i smatra da su potrebni operativni programi koji će pomoći poduzetnicima.

ZAGREB

Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju kojima se vlada želi obračunati s lažnim invalidskim mirovinama. Predloženim dopunama nastoje se onemogućiti pokušaji zloupotrebe medicinske dokumentacije u postupku utvrđivanja prava na osnovi invalidnosti te se uspostavlja i učinkovitiji nadzor i kontrola korištenja prava iz mirovinskog osiguranja i na mirovinsko osiguranje, te isplate svih mirovinskih primanja. Predloženim dopunama omogućuje se obustava isplate mirovinskih primanja u slučajevima kada Zavod za mirovnisko osiguranje ne može službenim putem pribaviti podatak ili ispravu potrebnu za isplatu mirovinskog primanja, a korisnik ih ne dostavi u roku. Uvodi se i mogućnost kontrolnog pregleda radi nadzora i kontrole utvrđenih prava na temelju invalidnosti, tjelesnog oštećenja ili opće nesposobnosti za rad članova obitelji tijekom korištenja tih prava, bez vremenskog ograničenja.

ZAGREB

Vlada će na današnjoj sjednici, među ostalim, razmatrati prijedlog zaključka o prihvaćanju Zajedničke deklaracije o stvaranju Jadranskog plinskog koridora između Hrvatske, Mađarske i Ukrajine. Na dnevnom redu također će se naći niz izmjena i dopuna zakona - o javnoj nabavi, stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, potrošačkom kreditiranju, fiskalnoj odgovornosti, državnim potporama. Prijedlogom izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju želi se, kako se kaže u obrazloženju, građane dodatno zaštititi od prekomjernog rasta kamatne stope, nepovoljnih kamatnih stopa i prekomjernog zaduženja. Prijedlogom je predviđeno da ministar financija pravilnikom podrobnije definira naknade, a primjenom toga zakona građani bi trebali i bolje biti upoznati s rizicima kreditnog zaduženja, navode predlagači. Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje predlaže se privremeno ukidanje poticanja stambene štednje za uplate stambene štednje nastale u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2014. godine.

VUKOVAR

Ovogodišnje obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine održat će se od 14. do 23. listopada pod sloganom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta", priopćeno je večeras iz ureda vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe. Središnji program, kojim će se odati počast poginulima u agresiji na Vukovar bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi, tradicionalno će se održati 18. studenoga, na dan kada je 1991. godine slomljena obrana Vukovara. Nakon skupa u dvorištu vukovarske bolnice, sudionici obilježavanja proći će u hodnji u koloni sjećanja gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće. Kolonu sjećanja ove će godine predvoditi članice Udruge „Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije“. Programom na ostacima Borovo commercea, Kolonom sjećanja te svetom misom, 19. listopada obilježit će se stradanje vukovarske gradske četvrti Borovo naselje u Domovinskom ratu, a 20. listopada slijedi tradicionalno prisjećanje na ratni zločin i ubijene hrvatske branitelje i civile u logoru "Velepromet" i na Ovčari.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙