FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 23. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZADAR

Nakon više od četri i pol sata završena je premetačina stana Zdravka Livakovića, nekadašnjega državnog tajnika u ministarstvu prometa kojega je u prošla dva mandata vodio Božidar Kalmeta. Okupljenim novinarima ispred Livakovićevog stana u zadarskom predjelu Arbanasi to je potvrdio njegov odvjetnik Nediljko Ivančević koji je rekao kako još uvijek ne zna za što konkretno terete Livakovića. Pretpostavljam da je to zbog najnovije afere u HAC-u, rekao je Ivančević. Moj klijent je uhićen i u statusu je osumnjičenika, a branit će se aktivno, rekao je te dodao da njegova klijenta prevoze u Zagreb gdje bi u USKOKU trebao dati iskaz. Ivančević je potvrdio da je" u stanu pregledavana opsežna dokumentacija nadzora u HAC-u". Ponovio je kako je Livaković priveden jutros u Zagrebu gdje je bio na poslovnom sastanku, a zatim je prevezen u Zadar na pretres stana.

ZAGREB

Uz bivšeg državnog tajnika u ministarstvu prometa Zdravka Livakovića u slučaju Remorker danas su na razgovor u policiju dovedeni i njegov kolega, državni tajnik iz istog ministarstva Milivoj Mikulić, ali i bivši čelnik Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) Stjepko Boban te direktori iz Viadukta Ivan Berket i Damir Kezele, neslužbeno se doznaje iz izvora bliskih istrazi. Tijekom prijepodneva u Zagrebu je prvi priveden Livaković koji je nakon toga zbog pretrage stana i još nekih prostorija crnim terencem zagrebačkih oznaka oko 14,30 sati doveden do svoje zgrade u zadarskom predjelu Arbanasi. Njegov odvjetnik Nediljko Ivančević novinarima je potvrdio da je Livaković bio na poslovnom sastanku u Zagrebu, gdje je priveden, a zatim i prevezen natrag u Zadar. Kazao je da još uvijek ne zna što mu se stavlja na teret, ali je najavio da će iznositi aktivnu obranu. Očekuje se da će Livaković nakon policije biti odveden na ispitivanje u Uskok kako bi odgovorio na optužbe bivšeg financijskog direktora HAC-a Josipa Sapunara koji ga je uz još jednog državnog tajnika iz ministarstva Božidara Kalmete, Milivoja Mikulića, prokazao kao osobe kojima je nosio novac izvučen iz te javne tvrtke.

ZAGREB

Zdravko Livaković i Milivoj Mikulić dvojca su nekadašnjih državnih tajnika u ministarstvu bivšeg ministra Božidara Kalmete koji su, osim što su uz glavnog zadarskog HDZ-ovca vezali svoj politički uspjeh, bili povezani s upravom Hrvatskih autocesta (HAC) koje su se ovih dana zbog izvlačenja novca našle pod Uskokovom istragom. Obojicu je, navodno, kao osobe kojima je predavao novac izvučen preko podizvođačkih građevinskih tvrtki u svom istražnom iskazu prokazao bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, nedavno uhićen pa odveden u istražni zatvor zbog slučaja Remorker. Osim što je u Kalmetinom ministarstvu bio državni tajnik Livaković je u veljači 2004. imenovan predsjednikom nadzornog odbora HAC-a koji se u to vrijeme osim po gradnji modernih autocesta, isticala po korupcijskim skandalima od kojih je dosad najpoznatiji slučaj "farbanja" tunela. S izbijanjem afera Livaković je početkom studenog 2009. podnio ostavku, obrazloživši da je potez osobne naravi i da nema veze s medijskim napisima korupciji. Mikulić je, pak, državni tajnik osim kod Kalmete bio i u ministarstvu Petra Čobankovića, a u HAC-u je bio član uprave.

ZAGREB

Predstavnici sindikata liječnika i medicinskih sestara i Ministarstva zdravlja danas su prešli 39 točaka novoga kolektivnog ugovora, ali pregovori, koji se nastavljaju i sutra, najvjerojatnije neće završiti ni ovoga tjedna. Ostali su i dalje otvoreni najsporniji članci vezani za materijalna sredstva, izjavila je novinarima nakon današnjeg kruga pregovora Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, dodajući da u petak ne očekuje dovršetak pregovora. Njezino mišljenje dijeli i Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, koja je rekla kako se danas pregovaralo o lakšim pitanjima koja se ne tiču materijalnih prava, te da u petak neće biti kraj. Materijalna prava - dežurstva, pripravnost i uvjeti rada godišnji odmori, ostala su još otvoreno i tu će se "koplja još lomiti", ocijenila je. Najoptimističniji je bio Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata. Pojasnio je da po drugi put iščitavaju novi kolektivni ugovor, a iako je najspornije još ostalo na stolu - valorizacija uvjeta rada, uključujući prekovremeni rad, nada se da bi pregovori mogli biti gotovi krajem ovog tjedna. Štrajk liječnika u bolnicama, u organizaciji Hrvatskog liječničkog sindikata, traje već 36 dana.

ZAGREB

Odbor za Ustav predložio je Saboru da za 1. prosinca raspiše referendum na temelju potpisa koje je prikupila građanska inicijativa 'U ime obitelji', a koja traži da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene. Sam tekst odluke je, međutim, sporan oporbenim i vanjskim članovima Odbora, jer u njoj stoji da "Hrvatski sabor raspisuje državni referendum radi donošenja odluke o referendumskom pitanju utemeljen na zahtjevu za raspisivanjem referenduma građanske inicijative 'U ime obitelji' da se pristupi promjeni Ustava na način da u Ustav uđe definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene". Laburist Dragutin Lesar upozorio je da se u takvoj formulaciji krije zamka. "Referendum će se raspisati, provesti i na njemu će se, neovisno o odazivu, donijeti odluka. Tek nakon toga Sabor će pokrenuti postupak promjene Ustava, a u završnoj varijanti većina može odlučiti da takva odredba ne uđe u Ustav, da se premjesti na neko drugo mjesto u Ustavu ili da za takvu odluku naprosto neće glasati", upozorio je Lesar. I Vladimir šeks (HDZ) smatra da bi takva formulacija zakomplicirala promjenu Ustava, te da je "u oštrom neskladu s ustavnom odredbom po kojoj se na ustavotvornom referendumu Ustav mijenja neposredno".

ZAGREB

Iako su i oporba i vladajući suglasni oko toga da su Hrvatskoj hitno potrebne nove investicije, u poslijepodnevnom su nastavku saborske rasprave o zakonu o strateškim investicijskim projektima nastavili s međusobnim optužbama oko toga tko je kriv za manjak investicija. „U vladi ne zna lijeva što radi desna“ ocijenio je HDZ-ov zastupnik Branko Bačić dodajući kako je glavni krivac što investicija nema porezni sustav, cijena rada, ali i administrativne prepreke. Zabrinajva ga, kazao je, što svaki tjedan iz vlade stigne nova najava o promjeni poreznog sustava. Vladajuće je upitao zbog čega uporno ustraju u uvjeravanjima kako predloženi zakon ne derogira niti jedan drugi. Za primjer je naveo Zakon o pomorskom dobru koji, kako je objasnio, kaže da koncesiju preko 50 godina daje vlada uz suglasnost Sabora dok u predloženom zakonu stoji da tu koncesiju na 99 godina daje samo vlada dok Sabora u toj priči nema. „Ovim se zakonom ne derogira niti jedan drugi hrvatski zakon“, ustrajavao je SDP-ov zastupnik Igor Rađenović.

DVOR

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas u Dvoru kako je zajedništvo i okrenutost budućnosti jedini način za rješavanje problema u međunacionalnim odnosima. Josipović je danas posjetio Glinu, Dvor i Kostajnicu i upoznao se sa životom Hrvata i Srba na području Sisačko-moslavačke županije, odnosno na područjima od posebne državne skrbi, a novinari su ga u Glini upitali za komentar današnjeg, ponovnog skidanja ploče s dvojezičnim natpisom u Vukovaru. "Pustimo Vladu neka radi. Vlada je rekla da će taj problem riješiti i ja se nadam da hoće", rekao je Josipović. Dodao je kako je danas u sklopu boravka u tri grada zajedno s Hrvatima i Srbima odao počast i poginulim Srbima u Drugom svjetskom ratu, te hrvatskim braniteljima i srpskim civilima poginulima u Domovinskome ratu. "Zajedno smo bili, s dužnim poštovanjem i razumijevanjem, i mislim da je to primjer kako se gradi zajedništvo i dobri odnosi u kojima smo okrenuti budućnosti, a ne prošlosti", rekao je Josipović.

DVOR

Predsjednik Republike Ivo Josipović izrazio je zadovoljstvo nakon današnjeg posjeta područjima od posebne državne skrbi u Sisačko-moslavačkoj županiji, kazavši kako je kroz obilazak dvije uspješne tvrtke i prezentaciju budućih aktivnosti vidio da je gospodarski razvoj tog kraja moguć. Josipović je u Glini posjetio pogon tvrtke "Vivera" koja se bavi proizvodnjom dječje hrane iz konvencionalnog i organskog uzgoja, a zapošljava 180 djelatnika i izvozi 99 posto svojih proizvoda. U Dvoru je pak, u domaćoj tvrtki "Nord produkt", koja zapošljava 38 djelatnika i pozitivno posluje, u pogon pustio stroj za proizvodnju kupaonskog interijera. "Moj prvi komentar - može se", izjavio je Josipović novinarima u Dvoru nakon posjeta "Nord produktu" tijekom kojeg je sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Mrzel prezentirala gospodarske projekte Sisačke razvojne agencije. "Nord produkt", kao i "Vivera" vrlo je uspješna tvrtka i ima visok prosjek plaća za hrvatske prilike, rekao je Josipović. Tvrtka odlično radi, izvozi, razvija se planski i ide u smjeru koji obećava nastavak uspjeha, dodao je.

DVOR

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel rekla je danas novinarima, odgovarajući na pitanje je li za županiju umjesno kupovati nove autombile, kako će na to pitanje odgovoriti birači, a ona svakodnevno prijeđe 250 kilometara unutar županije, jedne od najvećih u zemlji. "Nemam što reći, mediji su danas napisali sve ono što su željeli bez obzira na to je li istina ili nije", rekla je županica Lovrić-Merzel u Dvoru, gdje je bila u posjetu s predsjednikom Josipovićem. Dodala je da je prijašnji automobil bio na leasing, a rata za novi manja je od prijašnje. Na pitanje je li umjesno kupovati novi automobil u vrijeme kad se najavljuju nove štednje i rezanja odgovorila je: "Ako dnevno prijeđete više od 250 kilometara, jer moja županija nije samo Sisak nego je prostorno jedna od najvećih, a ja poznajem svako selo svoje županije, onda možete reći i da i ne. Birači će reći je li umjesno ili nije, a bitno je da je jeftinije nego prije", rekla je Lovrić-Merzel. Sisačko-moslavačka županija obnovila je vozni park kupivši tri automobila koje će platiti 680.000 kuna. Procijenjena vrijednost vozila s PDV-om je 712.500 kuna.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskog nuklearnog društva Davor Grgić rekao je danas da nedavni incident u Nuklearnog elektrani Krško, kada su prilikom redovitog remonta otkrivena oštećenja na gorivim šipkama, ne predstavlja nikakvu opasnost. Riječ je o šipci dugoj 45 centimetra koja je pala na dno reaktorskog bazena s vodom za hlađenje, a sada međunarodna skupina stručnjaka treba razmotriti kako je došlo do tog oštećenja, kao i pitanje eventualne ugroženosti daljnjeg rada elektrane, kazao je Grgić za Hinu. Pojasnio je da je današnje priopćenje slovenske Uprave za nuklearnu sigurnost o oštećenju, o kojem su izvijestili prvi put 11. listopada, svojevrstan odgovor na nedavno otvoreno pismo ekoloških udruga Fokus i Greenpeace, odnosno dodatno objašnjenje o događaju. Udruge su u pismu ustvrdile da Uprava nije dala dovoljno jasne, potpune i transparentne podatke o tom incidentu. U priopćenju Uprave prenose se Stritatove riječi kako sigurnost građana nije ugrožena te njegova najava dolaska francuskih stručnjaka u Krško koji bi pomoću podvodnog robota trebali provjeriti je li na dnu bazena možda ostao još neki komadić visokoradioaktivne gorive šipke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙