FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

ZAGREB, 23. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 16 sati

ZAGREB - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je danas da Vlada nije raspravljala o mogućnosti povećanja PDV-a, smanjivanju plaća ili otpuštanjima, već raspravlja o tome kako ozbiljan problem deficita riješiti poticanjem proizvodnje, umjesto povećavanjem poreza. "To je cijela rasprava koju u ovom trenutku vodimo. Takve odluke nisu bile na bilo kakvoj raspravi na užem kabinetu ili Vladi, niti smo raspravljali o mogućnosti povećanja PDV-a. Raspravljali smo o nekim mjerama koje bi se mogle prezentirati kako bi u idućoj godini smanjili deficit", rekla je ministrica Pusić nakon konferencije o politici EU prema izbjeglicama. Komentirajući najavu ministra financija Slavka Linića da će se deficit državnog proračuna smanjiti povećanjem PDV-a, otpuštanjima i smanjivanjem plaća u javnom sektoru, Pusić je ustvrdila da otpuštanje nije niti spomenuto, već je cijela ideja vezana uz zapošljavanje kroz olakšavanje uvjeta investiranja. "Što se poreza tiče, nije bilo riječi niti o famoznom porezu na nekretnine. O toj temi, što se nas tiče, neće biti riječi dok se ne okrenu pokazatelji gospodarskog rasta", naglasila je Pusić. Kontraproduktivnim je ocijenila što se u medijima pokušava iskonstruirati "nešto što izaziva nesigurnost".

ZAGREB - Bivši državni tajnika u Ministarstvu prometa Zdravko Livaković na razgovoru je u policiji zbog korupcijskog slučaja Remorker, odnosno izvlačenja novca iz Hrvatskih autocesta (HAC). Livakovića je u tom slučaju teretio bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar koji je uhićen zbog sumnje da je sudjelovao u izvlačenju višemilijunskih iznosa iz te državne tvrtke. Od izvora bliskog istrazi Hina neslužbeno doznaje da je Livaković trenutno na razgovoru u policiji, a s obzirom na Sapunarov istražni iskaz očekuje se da će ga ispitati i Uskokovi istražitelji koji su taj predmet preuzeli od zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva. Sapunar je, kako se neslužbeno doznaje, priznao da je državnim tajnicima iz ministarstva koje je tada vodio Božidar Kalmeta predavao novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. Iz HAC-a je na taj način navodno izvučeno 38 milijuna kuna. Do tog su saznanja istražitelji došli nakon što su otkrili da je na isti način preko tvrtke Remorker iz Hrvatske gospodarske komore izvučeno 32 milijuna kuna. Kako je Sapunar u iskazu spomenuo još neke osobe nagađa se da će policija nastaviti s pozivanjem na razgovore i mogućim uhićenjima.

ZADAR - Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta izjavio je komentirajući dansšnje privođenje negdašnjega najbližeg suradnika Zdravka Livakovića kako je siguran da će "institucije ove države raditi vrlo profesionalno i odgovorno svoj posao kao i do sada" te da Zdravku želi sve najbolje i da što prije dokaže svoju nevinost. Na pitanje novinara očekuje li poziv iz Uskoka, Kalmeta je odgovorio kako ne očekuje, ali, dodao je, odazvat će se ako dobije bilo kakav poziv. Istaknuo je kako Zdravka Livakovića, državnog tajnika za infrastrukturu u njegovu ministarstvu, zadnjih nekoliko godina kriminaliziraju i stigmatiziraju, ne mediji, nego neki pojedinci u Zadru te diljem Hrvatske. "O njima bolje ne govoriti, ali vjerojatno će i takvi jednom doći na red pred institucije ove države", zaključio je Kalmeta u izjavi novinarima u zadarskoj Gradskoj vijećnici u povodu privođenja Livakovića zbog korupcijskog slučaja "remorker" tj izvlačenja novca iz Hrvatskih autocesta.

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas kako sve češće medijsko povezivanje Božidara Kalmete s aferom u HAC-u ne može naštetiti HDZ-u. "Mi smo svoju katarzu prošli i prolazimo je. Neki ljudi koji su pripadali HDZ-u danas su pred sucima i čekaju se presude. Prema tome, nama to neće naštetiti. Međutim, katarzu čekaju i neke druge stranke", rekao je Karamarko novinarima u Saboru. Naglasio je da je teško komentirati postupke u tijeku te da mu "malo smeta hajka prije donošenja presuda nekim ljudima". HDZ još uvijek nije zauzeo konačan stav o vladinu prijedlogu zakona o strateškim investicijskim projektima, o kojima Sabor danas raspravlja u drugom čitanju. "Taj zakon neće pokrenuti investicije, zato što je dosta konfuzan. Mi ćemo odlučiti kakav ćemo imati odnos prema tom zakonu, a u najboljem slučaju možemo biti suzdržani", kazao je Karamarko. Usprotivio se najavama uvođenja poreza na nekretnine i povećanja PDV-a. "Opet krivo. Umjesto buma, eksplozija i tsunamija investicija kako je bilo predviđeno, imamo bum, eksplozije i tsunami poreza", komentirao je Karamarko.

NAŠICE - Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas u Našicama da se po naputcima Državnog inspektorata u bolnicama vodi jasna evidencija radnoga vremena za mjesec listopad, za što su odgovorni šefovi odjela i klinika te ravnatelji bolnica. Komentirajući, na upite novinara, najave sanacijske uprave pulske bolnice da će liječnicima u štrajku biti plaćeni samo hitni slučajevi koje su obrađivali, te hoće li se tako postupati u svim bolnicama, ministar Ostojić je kazao da se vodi jasna evidencija radnog vremena u listopadu. Bilo je dosta pritužbi iz sindikata na sanacijske upravitelje, pa je Državni inspektorat, kao autonomno tijelo, zaključio da se mora voditi stroga evidencija radnoga vremena, inače se poslodavac može kazniti novčano od 60 do 100 tisuća kuna, rekao je ministar Ostojić. Dodao je kako se evidencija radnog vremena provodi kontinuirano, za što su odgovorni šefovi odjela i klinika te ravnatelji bolnica te da se mora postupati sukladno zakonu. Ministar zdravlja Ostojić rekao je i da se danas nastavljaju pregovori sa sindikatima te kako se nada da će "ta priča uskoro biti završena, jer su svi zakonski uvjeti za prekid štrajka davno ispunjeni".

ZAGREB - Saborski Klub IDS-a podršku Vladinu prijedlogu zakona o strateškim investicijskim projektima uvjetovao je danas dodavanjem odredbe po kojoj bi se za provedbu strateškog projekta tražila suglasnost općinskog ili gradskog vijeća na čijem je području projekt planiran. "IDS predlaže da središnje državno tijelo zatraži suglasnost onog općinskog ili gradskog vijeća gdje se planira investicija, da vijeće ima obavezu očitovati se u roku od 30 dana, a ukoliko se ne očituje, smatrat će se da je suglasnost izdana", rekao je Giovanni Sponza (IDS), u raspravi o konačnom tekstu zakona. Objasnio je da će takva odluka predstavničkog tijela zamijeniti urbanistički ili detaljni plan, koji po zakonu nisu preduvjet za investiranje. Nezavisna Jadranka Kosor podržava Sponzin prijedlog i dopunjuje ga – ako predstavničko tijelo odbije dati suglasnost, to mora postati obvezujuće za Vladu. I Tomislav Klarić (HDZ) Sponzi poručuje da potpisuje sve što je rekao. Ako postoje investicije onda su to one koje vode gradovi i općine, kaže Klarić. Donošenjem zakona o strateškim investicijskim projektima Hrvatska popušta pod ucjenama ekonomskog imperijalizma, ustvrdio je laburist Dragutin Lesar. Hrvatska država ima dovoljno službi da provjeri svakog ulagača koji se stavlja na listu strateških ulagala, kaže Ivan Domagoj Milošević (HDZ). Aktualna Vlada zaboravlja kako se može privući investicije i potaknuti gospodarski rast – strukturnim reformama, reformom javne administracije, sutavnim uklanjanjem prepreka za ulagače, naglasio je Milošević.

KOPRIVNICA - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović potpisao je danas u Koprivnici s gradonačelnicom Vesnom Želježnjak sporazum o realizaciji projekta Koprivničke škole koji će biti ostvaren kroz model javno privatnog partnerstva. Projektom je obuhvaćena izgradnja osnove škole s dvoranom u koprivničkom mjesnom odboru Podolice koju će pohađati 560 učenika, rekonstrukcija zgrade OŠ Đuro Ester i izgradnja prateće dvorane, te dogradnja Umjetničke škole kroz rekonstrukciju zgrade bivše sinagoge, a procijenjena vrijednost projekta Koprivničke škole, zajedno s PDV-om, iznosi 120 milijuna kuna. "Ovo danas veliki je korak za grad Koprivnicu, ali i za Hrvatsku. Projekt JPP-a u sektoru obrazovanja treba dati ogroman vjetar u leđa investicijama i rastu bruto domaćeg proizvoda u RH", rekao je ministar Jovanović naglasivši da u Koprivnici počinje ta investicijska oluja. Dodao je da je ministarstvo izradilo potencijalni investicijski okvir za primjenu modela JPP-a u osnovnim i srednjim školama u ukupnom iznosu od 6,2 milijarde kuna.

ZAGREB - Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske zatražio je danas od odgovornih da se u pretrpanim zagrebačkim dječjim vrtićima počnu poštivati pedagoški standardi, jer su sadašnji uvjeti rada neprimjereni viziji obrazovanja 21. stoljeća. U otvorenom pismu ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, sindikat tvrdi da rad u zagrebačkim vrtićima u sadašnjim uvjetima "odgovara znanstvenoj fantastici". "Odgojitelji moraju imati energiju najtoplijeg vulkana, slonovsko sjećanje i diplomatske vještine", kaže sindikat i pita odgovorne: hoće li u 2014. godini odgojitelji i zaposleni u dječjim vrtićima napokon moći raditi po normativima i stanadardima koji odgovaraju ovom vremenu? U zagrebačkim vrtićima dječje grupe su pretrpane, nedostaje prostora, a sve je više djece s teškoćama u razvoju koja traže posebnu brigu.

SLAVONSKI BROD - Glumica Dolores Lambaša (32) umrla je oko 14 sati u slavonskobrodskoj bolnici od teških ozljeda koje je zadobila u jutrošnjoj prometnoj nesreći na autocesti A3 kod Slavonskog Broda, potvrdila je dr. Blanka Sabolić Kermendi, dežurna anesteziologinja. Prema riječima liječnice, "pacijentica je cijelo vrijeme bila u stanju reanimacije". Glumica Dolores Lambaša jutros je hitno operirana u slavonskobrodskoj bolnici zbog teških i za život opasnih ozljeda koje je zadobila u prometnoj nesreći na A3 kod Slavonskog Broda. Prema navodima policije, nesreća se dogodila oko 6,30 sati na autocesti A3, 30-ak kilometara od Slavonskog Broda u smjeru Zagreba, kada je Stojan Matavulj, vozač nissana varaždinskih oznaka, u kojem je bila i Lambaša, zbog nedovoljnog razmaka udario u stražnji kraj WV pola koji je vozio ispred njih. Od siline sudara polo je odbačen s ceste na travnatu površinu te se prevrnuo na krov, a s autoceste je sletio i nissan, koji se također prevrnuo na krov, a Lambaša je ispala iz automobila. U slavonskobrodsku bolnicu je primljena u 7,20 sati u teškom stanju i s ozljedama koje ugrožavaju život. Odmah je odvezena u operacijsku dvoranu gdje je učinjena reanimacija i svi potrebni kirurški postupci, kazali su liječnici. Vozač nissana Matavulj je u prometnoj nesreći lakše ozlijeđen.

ZAGREB - Dovršavajući svoju obranu na kraju koje se ispričao svima što su zbog njegovih nedjela ispaštali, bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić ponovio je da je bivšem premijeru odnio dva milijuna eura u vilu u Kozarčevoj, a govorio je i o plaćanju pjevača, stranačkih dužnosnika i koalicijskih partnera iz HDZ-ova crnog fonda. "Bez da sam ga pitao Sanader mi je usput rekao da je to za lobiranje za lakši i brži ulazak u EU", ispričao je Barišić. Kazao je da je novac Sanaderu donio u dva navrata, od kojih je prvi puta s njim u kući bila i supruga, dok je drugi put bio sam. "Sve je to potvrdio i moj vozač koji me dovezao i odvezao, a kasnije uzeo i samsonite kofer, u kojem sam donio novac, kako bi ga bacio", posvjedočio je Barišić. Sanaderu je, kaže, novac znao davati i u njegovu uredu u vladi. "Uvijek sam u torbi imao novaca i prema potrebi bi ga izvadio i dao. To je na žalost tako, ja sam dao priznanje i ovdje ga samo potvrđujem", rekao je Barišić. Ponovio je tvrdnje iz istrage da je 500 tisuća kuna odnio tadašnjem predsjedniku Hrvatske stranke umirovljenika Vladimiru Jordanu te 1,2 milijuna kuna čelniku bosanskohercegovačkog HDZ-a 1990. Boži Ljubiću, iako su oni to odbacili.

NAŠICE - U našičkoj Općoj županijskoj bolnici otvoren je danas Objedinjeni hitni bolnički prijem, u čije je uređenje i opremanje Ministarstvo zdravlja uložilo 4,2 milijuna kuna. Riječ je o ulaznom mjestu za sva hitna stanja, gdje pacijent dobiva cjelovitu medicinsku skrb – od prijema, pregleda, dijagnoze i liječenja, rekao je otvarajući odjel ministar zdravlja dr. Rajko Ostojić. Ovo je šesti objedinjeni hitni bolnički prijem, od ukupno 16, koliko će se ove godine izgraditi i opremiti u sklopu Projekta unaprjeđenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u hrvatskom zdravstvu. Ministar Ostojić naglasio je kako se na ovakvim odjelima pacijentu omogućava da na jednom dobije kompletnu medicinsku uslugu, za razliku od dosadašnjeg načina obilaska nekoliko ambulanti, pri čemu se gubilo vrijeme potrebno za intervenciju. Objedinjeni hitni bolnički prijem znatno skraćuje vrijeme intervencije i tako dovode do smanjenja invaliditeta i mortaliteta. Oni su zrcalo stručnosti, organiziratnosti i humanosti, kazao je ministar Ostojić dodavši kako je ovo značajan pomak za Opću županijsku bolnicu u Našicama.

ZAGREB - Hrvatska bi u EU zbog svog iskustva rata, u kome se pokazalo koliko je važno pružiti pomoć izbjeglicama, trebala prednjačiti u inicijativi da se izbjeglicama pošalje poruka solidarnosti i predložiti konkretne mjere koje će biti usmjerene na efikasniju službu njihova spašavanja i zbrinjavanja u zemljama EU, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare na temu politike EU prema izbjeglicama u Kući ljudskih prava. "EU se pretvorila u tvrđavu koja prije svega vodi računa kako spriječiti ljude u ulasku u nju, a fokus se treba premjestiti na sigurnost izbjeglica kojima prijeti nasilje i ratovi", rekla je voditeljica Documente - Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič. Zbog nedavne tragedije u blizini talijanskog otočića Lampaduse u kojoj se utopilo nekoliko stotina izbjeglica predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP) Zoran Pusić danas je uputio pismo predsjednicima Republike i Vlade, Ivi Josipoviću i Zoranu Milanoviću, u kojemu traži da zajedničkom akcijom zemlje EU organiziraju efikasnu službu spašavanja na moru i spriječe daljnja masovna stradanja. Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da je na sastanak Europskog vijeća upućen prijedlog da se raspravlja i donesu zaključci vezani uz migracije, prvenstveno iz zemalja južnog Mediterana prema EU. Rekla je i da je osnovana i posebna radna grupa koja treba istražiti taj problem i o tome početkom prosinca izvijestiti Europsko vijeće.

SPLIT - Splitska policija uhitila je 25-godišnjaka kojega sumnjiči da je prošloga mjeseca na širem splitskom području imao spolni odnošaj s maloljetnicom bez njezina pristanka, a neslužbeno se doznaje da je žrtva mentalno bolesna osoba. Zbog zaštite identiteta maloljetnice policija nije otkrivala detalje tog slučaja.

Policija je 25-godišnjaka privela u splitsko Županijsko državno odvjetništvo te ga kazneno prijavila za spolni odnošaj bez pristanka, odnosno da je u rujnu imao spolni odnošaj s maloljetnicom iskoristivši njezinu ranjivost.

ILOK - Misnim slavljem, koje je u franjevačkoj i župnoj crkvi sv. Ivana Kapistrana u Iloku predvodio nadbiskup đakovački i osječki, mons. Đuro Hranić, proslavljen je danas blagdan svetog Ivana Kapistrana koji se oblježava i kao Dan grada Iloka. Govoreći o vjeri i odnosu vjernika prema vjeri, nadbiskup Đuro Hranić poručio je u propovjedi kako je životna logika koja nas prisiljava da se odreknemo vrijednosti ideala, plod i znak nevjere. "Nevjera u Boga nikada ne diže prašinu, niti prihvaća ono što je teže i zahtjevnije, niti joj je stalo do istine", kazao je Hranić dodajući kako vjera potiče snagu duha i poziva na vlastiti angažman, upušta se u rizike i traženje drugačijih mogućnosti. "Vjera nikad ne zna za računicu", naglasio je poručivši kako sv. Ivan Kapistran svojim životnim i vjerničkim primjerom poziva da vjeru živimo odvažno, svjesni osobne, pa i vlastite povjesne odgovornosti koju imamo. Za primjer je naveo upravo Iločane koji su ostali nakon okupacije 1991. godine živjeti u Iloku.

SPLIT - Zbog podvođenja i seksualnog iskorištavanja malodobnica policija je uhitila trojicu muškaraca sa splitskog područja, koji su predani pritvorskom nadzorniku, doznaje se danas u splitskoj policiji. Akciju je provela splitska policija u suradnji s Upravom kriminalističke policije MUP-a te u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom. Uhićen je 54-godišnja, 64-godišnjak i 51-godišnjak koje je policija nadzirala više mjeseci. Policija sumnjiči 54-godišnjaka da je iskoristio lošu materijalnu situaciju jedne malodobnice i zbog zarade posredovao prilikom pružanja seksualnih usluga, iako je znao da djevojka nije punoljetna. Za ostalu dvojicu muškaraca (64) i (51) je utvrđeno da su u tri odvojene situacija koristili spolne usluge dviju malodobnica kojima su za uslugu platili. Protiv trojice muškaraca su podnesene kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je danas radnicima "Čistoće" da mogu mirno spavati, a neradnicima da "očekuju nogicu". "Što se tiče radnika mogu mirno spavati, jer ja sam jedan od najvećih radnika u ovom gradu i znam prepoznati radnika. Inače, moj svetac je sv. Josip radnik, on je moj uzor", rekao je Bandić na konferenciji za novinare komentirajući prosvjede radnika i sindikata zbog najavljene privatizacije "Čistoće". Poručio je da "s veseljem" očekuje razgovore sa sindikatima i radnicima na tu temu, a da se oni koji su za red, rad i odgovornost nemaju čega bojati. Prozvao je medije zbog napisa o privatizaciji trgovačkih društava Zagrebačkog holdinga, ustvrdivši da objavljuju neistine. "Imate danas da ću dati C.I.O.S.-u odvoz smeća. Ne znam odakle vam to", rekao je Bandić i optužio novinare da to rade kako bi nezamijećeno prošle monetizacija autocesta i prodaja HPB-a i Croatia osiguranja. Poručio je da "gospoda u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba trebaju zaboraviti da mogu fakturirari Gradu sve svoje prazne hodove - neracionalnosti, dubioze i neodgovornosti".

ZAGREB - Zagrebačka policija je u sklopu akcije "Oliver", koja je organizirana protiv trgovanja ljudima, uhitila 50-godišnjaka koji je osam godina svoju 67-godišnju žrtvu prisiljavao na prosjačenje, pri čemu je prosjak većinu utrška, koji je dostizao i 800 kuna dnevno, morao predati svome gazdi. Akcija, nazvana prema romanu "Oliver Twist" o teškom životu dječaka iz engleskog sirotišta, rezultirala je privođenjem 40 osoba, od čega šestero djece i dvoje maloljetnika, rekao je na konferenciji za novinare voditelj službe organiziranog kriminaliteta zagrebačke policije Željko Dolački. Policija je podnijela 33 optužna prijedloga, tri kaznene prijave zbog povrede djetetovih prava i jednu prijavu zbog trgovanja ljudima protiv 50-godišnjaka koji je zadnjih osam godina prijetnjama i uporabom sile svakodnevno prisiljavao na prosjačenje 67-godišnjeg hrvatskog državljanina. Policija je stoga danas predstavila plakat "Djeca koja prose" Pravobranitelja za djecu kojim se građane upozorava da dajući novac prosjacima potiču kriminalne aktivnosti i štete djeci. Po podacima koje je iznio voditelj odjela maloljetničke delikvencije iz Ravnateljstva policije Dragan Josipović, u prvih devet mjeseci ove godine u Hrvatskoj je zabilježeno 2428 kaznenih djela na štetu djece, što je porast od čak 15,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

ZAGREB - Zagrebački Crveni križ danas je obilježio 135 godina osnutka, 60. obljetnicu organiziranog dobrovoljnog darivanja krvi i 20. obljetnicu punopravnog članstva Hrvatskog Crvenog križa u međunarodnoj asocijaciji Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Dopredsjednik gradskog Crvenog križa Zdravko Birač podsjetio je da je Crveni križ u Zagrebu ustrojen još 1878. godine, kada i u drugim zemljama tadašnje Austro-Ugarske, kao dobrotvorno društvo. Od tada Crveni križ djeluje u Hrvatskoj, a od 1991. počinje raditi kao samostalna organizacija. Danas se obilježava i 60 godina darivanja krvi u Zagrebu, a program prikupljanja i osiguravanja dovoljne količine krvi za zagrebačke bolnice neprekidno se provodi od 2. studenog 1953. godine na principima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti, rekao je Birač.

ZAGREB - Znanost i gospodarstvo su se otuđili i stoga je nužno potaknuti njihovu suradnju koja će iznjedriti zajedničke projekte za podizanje konkurentnosti domaće industrije, poruka je današnjega skupa "Sajam ideja", svojevrsne burze ideja kojoj je cilj popularizirati rad akademske i znanstvene zajednice i poticanje suradnje s gospodarstvenicima. U Hrvatskoj se industrija deindustrijalizirala, a znanost otišla u visoku znanost i zbog toga otuđenja nedostaju informacije što gospodarstvenicima treba i može li im znanost pomoći, ustvrdio je profesor Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT) Stanislav Kurajica. Sprega znanosti i biznisa recept su za uspjeh i samo s uspješnim proizvodima možemo izaći na inozemno tržište, i stoga je "Sajam ideja" dobitna kombinacija za sve, istaknuo je dekan FKIT-a Bruno Zelić. Naša znanstvena zajednica objavljuje radove, ali po njima ne možemo napraviti uspješne patente korisne za gospodarstvo, jer uspješne patente može stvoriti grupa autora i zato trebamo iskoristiti fakultete, poručio je predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš. Zauzeo se i za donošenje zakona o inovatorstvu po kojemu bi profesor s određenog fakulteta u kojemu se projekt radi, bio voditelj tog projekta, studenti i ostali stručnjaci bili bi autori i imali bi autorska prava, a fakultet bi bio vlasnik tog projekta-patenta.

ZAGREB - Američki časopis posvećen promicanju umjetnosti NY Arts magazine posvetio je veliki članak izložbi u New Yorku hrvatskoga slikara Davora Vukovića, koji u galeriji Broadway u Brooklynu predstavlja svoja najnovija djela inspirirana Jadranskim morem. Izložba pod nazivom "Adriatic Wonder" (Čudo Jadrana) Vukovićeva je druga samostalna izložba u toj galeriji, a njezino je otvorenje prošli tjedan požnjelo velik uspjeh i iznimnu posjećenost. U recenziji objavljenoj nakon otvorenja u časopisu NY Arts magazine, koji izlazi u online i novinskom izdanju, Vuković je dobio izvrsne kritike, a njegova su platna proglašena emisarima "boja koje žive ljudi s juga Hrvatske". "Iako prikazuju more, otoke i podmorske krajobraze u tamno plavim i indigo tonovima, Vukovićeve slike također odražavaju nebo, beskraj prostora i kretanja tisuća zvijezda i galaksija", piše NY Arts magazine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙