FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HVIDR-a o smrtnosti hrvatskih branitelja

ZAGREB, 5. listopada 2013. (Hina) - HVIDR-a podupire Projekt Ministarstva branitelja „Praćenje smrtnosti i pobola hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata“, te predlaže aktivnije uključivanje udruga branitelja u istraživanje i analizu uzroka velikog broja smrtnosti hrvatskih branitelja, radi prevencije i izradbe prijedloga sustavne pomoći braniteljima i njihovim obiteljima, kroz županijske referalne centre, zaključeno je to, kako je priopćila HVIDR-a, na tribini Zajednice županijskih zajednica udruga HVIDR-a RH u Baškom polju.

Također je odredila uputiti prijedlog izmjena i dopuna važećega Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji o utvrđivanju statusa obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja, jer se obiteljima, odnosno udovicama umrlih HRVI-a, osim obitelji 100-postotnih HRVI-a I grupe, priznaju prava samo uslijed uzroka smrti samoubojstva.

Ogorčeni ovim odredbama, kako se navodi, hrvatski ratni vojni invalidi smatraju da se ovakvim zakonskim odredbama hrvatski branitelji potiču na samoubojstvo, kako bi obitelj mogla ostvariti osnovna egzistencijalna prava.

Najavila je i upućivanje zahtjeva HRT-u za emitiranjem snimke tribine o smrtnosti branitelja radi informiranja šire javnosti o, kako navodi, alarmatnim problemima smrtnosti hrvatskih branitelja iz aspekta znanstvenog izlaganja medicinskih stručnjaka, kao i konkretnih iskustava hrvatskih ratnih vojnih invalida sudionika tribine.

Na tribini Zajednice županijskih zajednica udruga HVIDR-a RH u Baškom polju se raspravljalo o problemima smrtnosti hrvatskih ratnih vojnih invalida i hrvatskih branitelja od posljedica stradavanja u Domovinskom ratu, posebice od posljedica posttraumatskog stresnog poremećaja i malignih bolesti, kao i samoubojstva.

Prema objavljenim rezultatima studije Ministarstva branitelja, u razdoblju od 1998. do 2010. godine, umrlo je 24 tisuće hrvatskih branitelja. Prema službenim podatcima iz 2011. godine, umrlo je 2354 branitelja, dok je u 2012. godini, umrlo 416 ratnih vojnih invalida i 1896 hrvatskih branitelja. HVIDR-a ističe kako istraživanja pokazuju da su najčešći uzroci smrti: tumori, samoubojstva, bolesti srca i cirkulacijskog sustava, posljedice ozljeda i trovanja, te bolesti probavnog sustava, koje su posljedica sudjelovanja i stradavanja u Domovinskom ratu.

Na ribini su bili Nevenka Benić – pomoćnica ministra branitelja, Mladen Lončar, načelnik Sektora za savjetodavnu, zdravstvenu i psihosocijalnu pomoć Ministarstva branitelja, Goran Dodig, predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Split i Elvira Koić, predsjednica Hrvatske udruge za prevenciju suicida.

Sudionici tribine su bili hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata iz svih županijskih udruga HVIDR-a na razini Republike Hrvatske, Zajednice udruga HVIDR-a Grada Zagreba i HVIDR-a HVO Herceg-Bosne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙