FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plenković i Stier na Regionalnom forumu o nezaposlenosti

SPLIT, 4. listopada 2013. (Hina) - Europska unija uložit će od 2014. do 2016. više od šest milijarda eura kako bi se pomoglo mladima u njihovu zapošljavanju a 20 zemalja, među kojima i Hrvatska, prijavilo se za taj projekt, rekao je danas zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković (HDZ) sudjelujući u raspravi o temi „Hrvatska, EU i kriza: nezaposlenost“ u sklopu Regionalnog foruma koji je u Splitu organizirao Europski parlament.

Današnji Regionalni forum prvi je takav u Hrvatskoj, a do kraja godine takvi će se forumi održati u Istri i u Slavoniji - u Istri o održivom razvoju i u Slavoniji o poljoprivredi, rekla je Jasna Marić-Krajačić iz ureda Europskog parlamenta za Hrvatsku. Na današnji forum u Splitu bili su pozvani svi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, ali su se odazvali samo Andrej Plenković i Davor Stier. Svi hrvatski europarlamentarci, njih 12, bit će pozvani i na buduće regionalne forume, rekla je Jasna Marić-Krajačić.

S obzirom na to da Split i Splitsko-dalmatinska županija te cijela Hrvatska imaju „akutni problem nezaposlenosti, osobito mladih“, rekao je Plenković, program EU kojim se pomaže zapošljavanju mladih treba iskorititi. Objasnio je da će novac iz tog programa mladima omogućiti da nakon završenog školovanja dobiju pripravništvo ili da se dodatno školuju.

„Cilj ovog programa EU je da se mladi ne isključe iz tržišta rada“, istaknuo je Plenković i najavio da će u sljedeća dva ili tri tjedna Hrvatsku posjetiti europski povjerenik za zapošljavanje i socijalna pitanja Laszlo Andor, koji će s hrvatskim dužnosnicima razgovarati o tom programu Europske unije.

Europarlamentarac Davor Stier (HDZ) podsjetio je da je Hrvatska, nakon Grčke i Španjolske, na trećemu mjestu po broju nezaposlenih mladih te je pozvao sve na angažman u razvoju digitalne industrije u Hrvatskoj.

„Krajem listopada ove godine Europska komisija i Europsko vijeće, a nakon toga i Europski parlament, raspravljat će o stvaranju novoga jedinstvenog europskog digitalnog tržišta od Dublina do Dubrovnika“, istaknuo je Stier i dodao da se Hrvatska u to mora aktivno uključiti jer se u Europskoj uniji do 2020. godine u digitalnoj ekonomiji, „koja na godinu raste čak osam posto, dakle više od svih ostalih sektora ekonomije“, namjerava otvoriti četiri milijuna novih radnih mjesta.

Ocijenio je da se u Hrvatskoj posebice Split i Dalmacija "trebaju pozicionirati za razvoj digitalne ekonomije jer za to ima potencijala". Objasnio je kako razvoj digitalne ekonomije znači investiranje u širokopojasni internet i osposobljavanje mladih za djelatnost u digitalnoj ekonomiji. „Digitalna ekonomija povećava konkurentnost tradicionalnih grana, posebice turizma“, rekao je Stier.

Upozorio je kako se u Hrvatskoj za istraživanje izdvaja samo 0,7 posto BDP-a, a u Europskoj uniji prosječno čak tri posto BDP-a.

„Hrvatskoj je potreban treći nacionalni konsenzus kojim bi se omogućile strukturne reforme potrebne za otvaranje radnih mjesta. Prvi nacionalni konsenzus bio je stvaranje hrvatske države, drugi je bio ulazak u EU, a sada trećim nacionalnim konsenzusom trebamo prevladavati gospodarsku krizu“, rekao je Stier.

Glavni analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić rekao je kako će u Hrvatskoj i 2014. godine trend BDP-a vjerojatno biti negativan. Zbog demografskog osipanja, teško da će Hrvatska ikad više imati zaposlenost kakvu je imala 2008., prije izbijanja krize, istaknuo je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙