FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 30. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Saborski Odbor za pravosuđe danas će raspravljati o Prijedlogu izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državma članicama EU, tzv. lex Perković, koji se mijenja se po hitnom postupku. Sabor je 27. rujna uvrstio prijedlog izmjena tog zakona u saborski dnevni red. Tim izmjenama se od 1. siječnja iduće godine omogućuje puna primjena europskog uhidbenog naloga (EUN), dakle i za kaznena djela počinjena prije 7. kolovoza 2002. Tri dana prije ulaska u EU, Hrvatska je izmijenila "lex Perković" i propisala da će se europski uhidbeni nalog primjenjivati samo na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. godine. Zbog tih se izmjena sukobila s Europskom komisijom iz koje je poručeno da je mogućnost postavljanja vremenskog ograničenja za primjenu EUN-a postojala isključivo kod usvajanja pravne stečevine EU, kao i da je vremensko ograničenje Hrvatska mogla tražiti, a nije, tijekom pristupnih pregovora.

RIJEKA - Zbog velikih količina kiše, koja je jučer popodne padala na riječkom području, vatrogasci su najviše intervencija imali bilo zbog poplava stanova, kuća i poslovnih prostora u središtu grada, a vatrogasci su na teren izašli i zbog poplave u podvožnjaku te zbog poplavljene otvorene javne garaže i vozila na njoj. Na nekoliko mjesta voda je izbila šahte na cestama, a zabilježeno je i padanje grana na prometnicu. Promet središtem Rijeke je zbog bujica i poplavljenih prometnica nekoliko sati bio otežan, no, nakon 16 sati kiša se smirila, pa se i promet normalizirao. Najviše kiše palo je u Cerniku pokraj Grobnika, čak 276 mm do 17 sati. Slijedi Kukuljanovo sa 153 mm, Rijeka-Vežica sa 132 te Rijeka-Pehlin sa 124 mm. Obilna kiša pala je i oko Učke i Ćićarije. Kako je objavio večeras Istramet, na moru zapadne obale Istre zabilježeno nekoliko pijavica, no ostale na otvorenom moru pa nisu zabilježene štete.

ZAGREB - U prigodi 21. obljetnice (29. rujna) tragične smrti Zlatka Crnića, predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske te četrnaeste obljetnice (22. rujna) tragične pogibije Ljiljane Hvalec, sutkinje Općinskog suda u Zagrebu, Zakladno vijeće Zaklade "Zlatko Crnić" raspisalo je 21. natječaj za stipendiranje studenata prava i 19. natječaj za postdiplomante prava. Pravo na dodjelu stipendije imaju svi studenti II., III., IV. i V. godine studija na sveučilišnom studiju za magistra prava na svim pravnim fakultetima u Republici Hrvatskoj koji nisu stariji od 26 godina, priopćeno je danas iz Zaklade. Uvjet je i da nisu, osim iz opravdanih razloga, ponavljali godinu studija, te da im je prosjek ocjena u dosadašnjem studiju 4,0 ili više.

ZAGREB - Dvije židovske općine iz Zagreba - Židovska općina Zagreb (ŽOZ) i Židovska vjerska zajednica Bet Israel u Hrvatskoj obilježile su sinoć bogatim programima Europski Dan židovske kulture te su se i ove godine pridružile toj manifestaciji koja se tradicionalno organizira u 27 zemalja i 260 gradova, a ove godine je u znaku odnosa židovske baštine i prirode. Tako su dvije židovske općine i ove godine otvorile svoja vrata svima koji s njima žele podijeliti dio bogate židovske kulture te bolje upoznati tu kulturu i njezine baštinike. Kako na svojim internetskim stranicama ističe Europsko udruženje za zaštitu i promociju židovske kulture i baštine (European Association for the Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heritage - AEPJ), ovogodišnja tema daje povod za razmišljanje postoji li poveznica između tih dviju tema, odnosno između židovske baštine i prirode, te ako postoji što je to što ih povezuje i kakva je njihova interakcija.

ZAGREB - Filmovi "Tisuću sunaca", "Cvjetanje" i "Dubhouse" ovogodišnji su dobitnici glavnih nagrada devetog festivala eksperimentalnog filma i videa 25FPS, objavljeno je u nedjelju navečer na dodjeli nagrada u zagrebačkom Kinu SC, na kojoj je tradicionalno svaki od tri člana žirija dodijelio po jedan Grand Prix, kao i po jedno posebno priznanje. Britanska filmašica Beatrice Gibson nagradila je francuski film "Tisuću sunaca" autorice Mati Diop, koji istražuje osobno i zajedničko naslijeđe igranog filma "Touki Bouki" njezinog ujaka, senegalskog redatelja Djibrila Diopa Mambetyja, a posebno priznanje dodijelila je japanskom filmu "Dubhouse" Keia Shichirija i Ryojia Suzukija. Za japanskog nezavisnog filmaša Takashija Makine upravo je "Dubhouse" najbolji film ovogodišnjeg festivala, a svoje posebno priznanje Makino je dodijelio austrijskom filmu "Izviđanje" Johanna Lurfa. Prema mišljenju treće članice žirija, španjolske autorice Laidu Lertxundi Grand Prix je zaslužio američki film "Cvjetanje" Naoko Tasaka, a posebno priznanje od nje je dobio film "Tisuću sunaca" Mati Diop. Nagradu Green DCP iz programa domaćih uradaka "Refleksi" osvojio je Boris Poljak za "Autofokus", kratkometražni dokumentarni film o crkvi svetog Nikole iz 12. stoljeća koju svake godine posjete brojni turisti, a isti je film dobio i posebno priznanje žirija kritike, u kojem su bili Velimir Grgić, Nino Kovačić i Stipe Radić. Svoj Grand Prix kritičari su dodijelili kanadskom filmu "Maska smrti iz Buffala" Mikea Hoolbooma, a još jedno posebno priznanje japanskom filmu "Između pravilnosti i nepravilnosti" Masahire Tsutanija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙