FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 21. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Bivši financijski direktor Hrvatskih autocesta (HAC) Josip Sapunar doveden je jutros oko 9 sati na ispitivanje u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO), gdje će ga ispitati o izvlačenju novca iz javne tvrtke u kojoj je bio zaposlen. Sapunara su u sjedište ŽDO-a na Savskoj cesti dovela dvojica policajaca službenim automobilom, nakon što je prenoćio u pritvorskoj jedinici na zagrebačkom Sjenjaku. Nagađa se da bi Sapunar mogao opsežno govoriti o načinu na koji su od 2006. do 2011. iz HAC-a izvučeni milijuni eura preko nekoliko podizvođačkih tvrtki. Tzv. aktivnu obranu Sapunar je iznosio i prije tri godine kada je uhićen pod sumnjom da je HAC-ovim novcem, preko agencije Fimi media, punio HDZ-ov crni fond. Njegov odvjetnik Gordan Preglej kazao je da će Sapunar u iskazu rasvijetliti sve što mu se stavlja na teret. Iako su pretragu dokumenata u sjedištu HAC-a u petak navečer vodili Uskokovi istražitelji, slučaj je povjeren zagrebačkom ŽDO koji vodi i istragu o izvlačenju novca iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), što je priču o koruptivnom lancu dovelo i do HAC-a. U toj je istrazi, naime, trećeoptuženi Igor Premilovac priznao da su na austrijski račun njegove češke tvrtke Remorker International, osim novca izvučenog fiktivnim ugovorima iz Komore, navodno uplaćivana i sredstva HAC-ovih podizvođača. U opsežnom iskazu koji je davao nekoliko dana Premilovac je detaljno ispričao put novca i otkrio sve što je istražiteljima bilo potrebno da slože širi mozaik.

ZADAR - Zadarskim novinarima koji su ga dočekali jutros ispred gradske uprave gradonačelnik Božidar Kalmeta je izjavio kako o izvlačenju novca iz HAC-a ne zna ništa, kako vjeruje u institucije države, te da će razmisliti o tome da protiv sindikalista Mijata Stanića podnese kaznenu prijavu zbog klevete. Kalmeta je novinare pozvao u malu vijećnicu i rekao ima da nema saznanja o tome da su USKOK ili PNUSKOK prošlog tjedna bili i u gradskoj upravi, niti je znao za izvlačenje novaca iz Hrvatskih autocesta preko čeških tvrtki, o čemu se ispituje bivši finacijski direktor HAC-a Josip Sapunar. "Ne znam što bi vam rekao. Nemam nikakvih saznanja o tome. Dok sam bio ministar, kad god bih imao neku informaciju da je nešto sumnjivo, tražio sam da se prijavi nadležnima. Da sam nešto znao, to bi učinio i u ovome slučaju" - rekao je Kalmeta, dodajući da je mirno spavao da vjeruje u institucije ove države. Kako je rekao već nekoliko dana sluša svoje ime u medijima, da ga spominje sindikalist "koji ga je u prošloj kampanji za lokalne izbore u Zadru blatio cijelo vrijeme." Na novinarsko pitanje hoće li zbog toga podnijeti kaznenu prijavu protiv Mijata Stanića, predsjednika sindikata u HAC-u, gradonačelnik Kalmeta je rekao da je o tome već razmišljao. "Još ću razmisliti o podnošenju kaznene prijave protiv njega zbog klevete" – zaključio je Kalmeta.

SPLIT - Radnici Brodosplita jutros oko 6 sati počeli su se okupljati ispred ulaza u to brodogradilište izražavajući nezadovoljstvo odlukom uprave da dijelu radnika odredi mjeru suspenzije "zbog sudjelovanja u nelegalnoj obustavi rada". "Ovo su radnici koji su sms porukama obaviješteni o suspenziji. Riječ je o nezakonitoj mjeri koja nije predviđena Zakonom o radu, u kojem postoje druge dvije mjere - upozorenje pred otkaz ili otkaz", rekao je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata Joško Franić. Čelnici Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević i Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Vedran Dragičević danas su dostavili pisani zahtjev Državnom inspektoratu da obavi nadzor primjene propisa iz područja rada u Brodosplitu, a tekst zahtjeva pročitan je suspendiranim radnicima koji su se okupili ispred ulaza u brodogradilište. "Pozivamo Državni inspektorat da sukladno svojim ovlastima zasnovanim na zakonu izvrši nadzor primjene propisa iz područja rada, te za učinjene prekršaje pokrene prema poslodavcu i odgovornim osobama prekršajne i druge odgovarajuće postupke", navodi se u zahtjevu koji su zajedno potpisali Matijašević i Dragičević. Od Državnog inspektorata zatražili su hitno postupanju te da ih obavijesti što su poduzeli. Tekst zahtjeva Matijašević je pročitao radnicima ispred ulaza u Brodosplit kojima je zabranjen ulazak u poduzeće, a kojih je u trenutku čitanja bilo oko stotinu. Iako očekuje dolazak inspektora u Brodosplit, Matijašević je poručio: "A ako ne dođu, onda nam i ne treba državna inspekcija".

SPLIT - Glasnogovornik DIV-a Frenki Laušić rekao je novinarima ispred ulaska u Brodosplit da će na adrese radnika biti dostavljena rješenja o disciplinskom postupku, što je izazvalo žestoke reakcije čelnika sindikata, pa je Laušić nakon što su okupljeni radnici od njega zatražili da se makne, to i učinio te se vratio u poduzeće. Danas se nastavlja disciplinski postupak protiv 254 radnika Brodosplita zbog sumnji za sudjelovanje u prošlotjednim nelegalnim postupcima i nasilnim radnjama, te će im tijekom dana na kućne adrese biti dostavljena rješenja o pokretanju disciplinskog postupka, na koja će se oni imati pravo izjasniti, rekao je Laušić, voditelj Odjela za odnose za javnošću grupe DIV, koja je većinski vlasnik Brodosplita. Po njegovim riječima, 50-ak radnika od 254 protiv koliko ih se vodi disciplinski postupak je vraćeno danas na posao pošto su se oni izjasnili u vezi s disciplinskim postupkom, a na temelju SMS poruke koja im je dostavljena. Odbacio je primjedbe da je slanje SMS poruka za pokretanje disciplinskog postupka protuzakonito. U vezi sa sastankom sa predsjednikom Uprave Brodosplita Tomislavom Debeljakom, koji je planiran za sutra, Laušić je istaknuo kako na tom sastanku, ako do njega dođe, neće moći sudjelovati radnici i sindikalni predstavnici koji su suspendirani. Saznavši za takvu Laušićevu izjavu, Matijašević je rekao da je idiotska i prišavši na metar-dva od Laušića ljutitim mu glasom proučio kako je ta izjava "kap koja je prelila čašu". Zatim je i predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić došao na metar-dva blizu Laušića i povišen tonom mu primičući se sve bliže rekao: "Zašto huškaš ljude protiv mene?". U jednom trenutku, iznimno ljutiti Šegvić je pošao bliže da se unese u lice Laušiću, ali nazočni radnici su ga uhvatili za ruke i udaljili da se ne primiče više Laušiću. Okupljeni radnici su zatražili od Laušića da se udalji što je on i učinio te se vratio u poduzeće.

OSIJEK - Predsjednik HSS-a Branko Hrg izjavio je danas u Osijeku kako se stranka protivi donošenju zakona o strateškim investicijama, monetizaciji autocesta i privatizaciji državnih poduzeća, jer to dugoročno neće donijeti ništa dobro za građane, niti će pospješiti gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj. Na konferenciji za novinare Hrg je rekao kako je zakon o strateškim investicijama "totalno promašen, ne nudi ništa novo i ne mogućava ravnomjerni razvoj Hrvatske". Ocijenio je kako bi najprije morali odrediti što u kojem području Hrvatske želimo strateški razvijati, pa tek onda donositi takav zakon, koji bi mogao potaknuti gospodarstvo. Hrg smatra kako se iz plana monetizacije auto-cesta može iščitati da ćemo, na određeno vrijeme, prodati autoceste, i za to dobiti tri milijarde kuna za punjenje rupa u proračunu i javnu potrošnju, a ne za ulaganja u gospodarstvo. Pitanje je što će biti s ljudima koji rade u tome sustavu, jer sigurno je da će koncesionar uvesti vinjete, otpustiti djelatnike, koji će opet pasti na teret države, upozorio je.

ZAGREB . Na početku šestog dana iznošenja obrane u slučaju Fimi media bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader porječkao se sa sutkinjom Ivanom Čalić, koja ga je upozorila da ne komentira medijske napise koji nemaju veze s ovim slučajem. "Vi nemate mjere, na svakoj raspravi komentirate medijske članke vezane za svjedoke iz drugih predmeta. Držite se svog postupka", kazala je sutkinja Sanaderu kada je počeo spominjati medijske napise o Dragi Vidakoviću koji ga je teretio u aferi Hypo za koju je, zajedno sa slučajem Ina-Mol osuđen na 10 godina zatvora. "Hoćete li vi meni govoriti kako da iznosim obranu?", upitao je Sanader, na što mu je sutkinja kazala da hoće jer već šest dana iznosi obranu te da mu je "dosta dopuštala". Sanader je tada ponovio da je 11 mjeseci u zatvoru zbog niza slučajeva koji nisu spojeni te da u novinama svakodnevno čita "ono što ne bi trebao, jer novinarima netko daje tajne dokumente". U nastavku obrane Sanader je pokušao pobiti iskaz bivšeg stranačkog rizničara Mladena Barišića koji je u istrazi rekao da mu je u nekoliko navrata nosio novac. Upozorio je da je Barišić u jednom od niza iskaza kazao da mu je donio 28 milijuna kuna, ali je u optužnici na kraju Uskok zaključio da se Sanader okoristio za 15 milijuna, iako Barišić nije mijenjao iskaz. "Gdje je nestalo 13 milijuna?", upitao se Sanader, ponavljajući da je sve što mu se stavlja na teret konstrukcija.

VIROVITICA - Muškarac koji je sinoć hitcima iz pištolja teško ranio svoju bivšu djevojku i njezinog momka u automobilu na cesti između Orahovice i Feričanaca, a potom pobjegao, više ne prijeti stanovnicima toga kraja, potvrdili su jutros u policiji. Kako se neslužbeno doznaje, zločin se dogodio sinoć oko 20 sati. Muškarac je iz zasjede pokušao ubiti svoju bivšu djevojku i njezinog sadašnjeg dečka. Zaustavio je automobil kojim su se vozili te pucao u oboje. Djevojka je zadobila pet prostrijelnih rana u predjelu glave, ruke i nadlaktice, a mladić je ranjen u nadlakticu. Nakon zločina počinitelj se dao u bijeg, pa je policija sinoć blokirala orahovačko područje. O tijeku akcije danas ne iznose podatke, samo potvrđuju da počinitelj zločina više nije sigurnosna prijetnja.

ZADAR - Više od dva kilograma "speeda" i kokaina te vatreno oružje pronašla je policija u sklopu istrage na području triju policijskih uprava, a osumnjičeni muškarac i tri žene su privedeni Državnom odvjetništvu u Zadru. Zadarska Policijska uprava izvijestila je danas da je završila višemjesečno kriminalističko istraživanje nad više osoba s područja Zadra i Osijeka koje sumnjiči da su u proteklih šest mjeseci počinili više kaznenih djela zlouporabe opojnih droga. Osumnjičeni 53-godišnji Valpovčanin je iz Nizozemske u Hrvatsku krijumčario drogu amfetamin i kokain te ju preprodavao na širem zadarskom području posredstvom triju žena. Osumnjičene su u dobi od 37, 38 i 22 godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙