FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 17. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić ustraje u stavu da se ukinu državni poticaji za stambenu štednju, dok ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras ističe kako o tome još treba razgovarati u Vladi. "Ako Vlada štedi, smanjuje plaće zaposlenima svima u javnom sektoru - učiteljima, profesorima, liječnicima, činovnicima - onda smatram da zaista treba štedjeti na svim pozicijama. Neprihvatljivo je da se štedi na onima koji najmanje dobivaju. Rezat ćemo i dio većih mirovina - dozvolit ćete, 5500 kuna nije velika mirovina, ali i tu ćemo rezati", rekao je danas Linić novinarima ispred Banskih dvora. Ocijenio je kako protivljenje takvom njegovom prijedlogu pokazuje da je "lobi stambenih štedionica vrlo jak". Ministar Maras kazao je kako po pitanju ukidanja poticaja za stambenu štednju ne može reći ni da ni ne, dodajući da će o tome razgovarati u Vladi. Smatra da o ukidanju poticaja treba razmisliti jer dio sredstava iz kredita koje daju stambene štedionice dobiju upravo mali i srednji poduzetnici kroz adaptacije stanova.

ZAGREB - Vlada je danas prihvatila Nacionalni akcijski plan za obnovljive izvore energije do 2020. godine kojim težište s poticanja gradnje vjetroelektrana, prebacuje na poticanje proizvodnje električne energije iz biomase, bioplina, kogeneracijskih postrojenja i malih hidroelektrana te smanjuju ukupni troškovi za poticaje. Plan je sukladan EU-ovoj Direktivi za obnovljive izvore, a njegov sastavni dio su konkretne mjere pomoću kojih će zemlje članice do 2020. ispuniti cilj od 20 posto udjela obnovljivih izvora energije u potrošnji Podaci s kraja prošle godine pokazuju da je u Hrvatskoj udio obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije bio 15,1 posto, dok se procjenjuje da će na kraju ove godine biti 15,8 posto. Novim akcijskim planom država, za razliku od sadašnjeg stanja, želi ostvariti obvezu od 20 posto prvenstveno poticanjem realizacije projekata malih hidroelektrana, biomase i bioplina, jer ti projekti imaju najveće efekte na gospodarstvo.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić pozvao je danas sindikate da se vrate pregovorima o izmjenama Zakona o radu (ZOR), kazavši kako je Vlada spreman na dogovor, ali ne i na ultimatume. Čelnici i sindikalni povjerenici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) s današnjeg su prosvjeda ispred Ministarstva rada i mirovinskog sustava protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) poručili da neće trgovati s radničkim pravima, te optužili vlast da je izdala radnike, a ministar Mrsić novinarima je nakon sjednice Vlade rekao kako je Vlada već prihvatila određene primjedbe sindikata, te da je spremna razgovarati kako bi se postigao konsenzus o svim pitanjima. "Sindikati su izrazili svoje nezadovoljstvo s određenim prijedlozima u ZOR-u o kojima još uvijek traje usuglašavanje. Vlada je sa svoje strane već naglasila da neke od tih primjedbi može uvažiti, ali da moramo sjesti i dalje za stol i razgovarati", rekao je Mrsić i dodao da je pozvao sindikalne čelnike slijedeći tjedan na sastanak.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je danas da je prosvjed sindikata protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) neprimjereni pritisak na Vladu i poslodavce s ciljem opstruiranja argumentirane rasprave i socijalnog dijaloga, te nametanja sindikalnih ultimatuma. HUP u priopćenju ističe da još uvijek nikakav prijedlog izmjena ZOR-a nije usvojen niti upućen u zakonsku proceduru, a socijalni dijalog, koji je pokrenut u svrhu pripreme zakonskog prijedloga, naprasno su prekinuli sindikati koji ne žele argumentiranu raspravu o mogućim rješenjima već isključivo bezuvjetno prihvaćanje njihovih zahtjeva. Stoga je današnji sindikalni prosvjed zapravo prosvjed protiv socijalnog dijaloga i argumentirane rasprave, tvrde poslodavci. "Od sindikata očekujemo da štiti prava radnika na odgovoran i konstruktivan način, te kroz dijalog i iznošenje valjanih argumenata, a ne prijetnjama i ucjenama. Stoga ih pozivamo na nastavak socijalnog dijaloga".

SPLIT - Predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak najavio je danas kaznene prijave protiv onih koji su se, kako je rekao, u jučeršnjim događanjim u brodogradilištu ponašali nasilno. Debeljak je novinarima to rekao nakon sastanka održanog danas u Brodosplitu o stanju u škveru s gradonačelnikom Splita Ivom Baldasarom i županom splitsko-dalmatinskim Zlatkom Ževrnjom. U utorak će se, najavili su, organizirati novi sličan sastanak radi prevladavanja stanja u splitskom škveru. Župan i gradonačelnik u Brodosplit su došli na poziv sindikata koji štrajkaju nezadovoljni zbog smanjenja plaća. Nakon sastanka Baldasara i Ževrnje s Debeljakom, prosvjednici su se razišli na poziv predsjednika Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonka Šegvića, koji je rakao kako će radnici do utorka, kada je zakazan novi sastanak, još jednom pokazati dobru volju. Debeljak je rekao novinarima da će se danas poslijepodne u Zagrebu sastati s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom, ali da je taj sastanak dio redovitih mjesečnih susreta, dogovoren je prije tjedan dana i ne odnosi se na najnovija dešavanja u Brodosplitu. Na upit hoće li biti otkaza zbog najnovijih događanja, Debeljak je kazao da neće.

ZAGREB - Oporbeni saborski zastupnici ocijenili su danas da je pučka pravobraniteljica trebala reagirati na aktualne događaje na HRT-u. Kad jedna novinarka na saborskom odboru kaže da je stanje na HRT-u izvanredno, da se ljudi boje pričati to je dovoljan 'okidač' da pravobraniteljica reagira, ustvrdio je HDZ-ov Josip Borić u raspravi o izvješću o radu pučke pravobraniteljice za 2012., te izvješćima o pojavama dismkriminacije i o obavljenim poslovima Nacionalnog preventivnog mehanizma, također za prošlu godinu. Opetujući da na HRT-u vlada strah, i laburist Branko Vukšić smatra da se pučka pravobraniteljica Lora Vidović treba pozabaviti odnosima na HRT-u, jer se, kaže, "tamo gaze i profesionalna i privatna i ljudska prava". Rasprava o tim izvješćima prometnula se u međusobne optužbe vladajućih i oporbe o zapošljavanju podobnih, stranačkih kadrova.

ŠIBENIK - Čelnici šibensko-kninskog HDZ-a ocijenili su kako Vlada premijera Zorana Milanovića nije učinila ništa za hrvatske građane, da nema novih radnih mjesta ni novih investicija što društvo vodi u kolaps, te su pozvali na ostavku i prijevremene parlamentarne izbore. Na konferenciji za novinare naslovljenoj "Što je stvarni cilj Linićeve represije", šibensko-kninslo HDZ-ovci zaključili su kako su novi izbori 'jedini izlaz iz agonije u kojoj se zemlja danas nalazi'. Predsjednik HDZ-ova povjerenstva za financije Josip Begonja ustvrdio je kako ministar financija Slavko Linić, najavama o blokadi poreznih obveznika s dugovanjem većim od dvije tisuće kuna, "samo demonstrira svoju moć", a da je jedina posljedica tih mjera zatvaranje malih obrta, trgovina, slastičarnica i malih hotela. Te su pravne subjekte porezni inspektori zatvarali usred sezone, što nikako nije bilo najbolje rješenje, dodao je.

ZAGREB - Hrvatska je prepoznala potrebu uvođenja helikopterske hitne medicinske službe, rečeno je na današnjem početku dvodnevnog 8. hrvatskog kongresa hitne medicine, na kojem sudjeluje tristotinjak medicinskih radnika i ostalih stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva. Helikopterska hitna medicinska služba je nužnost za turističku zemlju kao što je Hrvatska, naglasila je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba Slobodanka Keleuva. Kongres je prilika da nam kolege iz Mađarske, Poljske, Češke, Njemačke i ostalih zemalja prenesu svoja iskustva i pomognu savjetima, rekla je. Na temelju njihovih iskustava, Hrvatskoj bi trebale tri takve službe, jedna za Istru i područje Primorsko-goranske županije, jedna za Zagreb, koja bi pokrivala sjevernu i istočnu Hrvatsku, i jedna u Splitu za Dalmaciju i otoke. Time bi se znatno poboljšalo primarno zbrinjavanje pacijenata jer su takvi helikopteri opremljeni odgovarajućom medicinskom opremom, naglasila je Keleuva. Sada se za hitne medicinske intervencije koriste vojni helikopteri, koji su neadekvatni i u kojima se pacijentima ne može pružiti svo moguće primarno zbrinjavanje.

ZAGREB - Iako nije uspostavljeno jedinstveno stajalište o medijskom nasilju svi se slažu da ga treba riješiti, ali nitko ne zna na koji način pa cijela priča ostaje na roditeljima i civilnom društvu koje je po pitanju prava djece slabo razvijeno, istaknuto je na stručnom skupu "Crtani filmovi i zaštita maloljetnika – pravni okvir i najbolja praksa", gdje je naglašena važnost edukacije roditelja o tom problemu. Cilj skupa, na kojem su pravni okvir i regulatorne prakse izložili predstavnici agencija za medije iz regije (Srbije, BiH, Crne Gore, Slovenije), je prikupiti iskustva te donijeti preporuke kako na najbolji način odgovoriti na porast količine crtanih filmova sa spornim scenama i rječnikom. Nada Zgrabljić Rotar s Hrvatskih studija istaknula je problem nesrazmjera komunikacijskih prava djece i načina na koji mediji tretiraju djecu. U posljednje vrijeme, upozorila je, sve je više medijskog nasilja te stoga i međunarodna zajednica želi radi na tome da ih spriječi.

BAJAKOVO - Trgovina ljudima najdrastičnije je kršenje ljudskih prava i sloboda i jedan od najvećih međunarodnih problema i rastućih fenomena, a godišnja dobit od trgovanja ženama zbog seksualnog iskorištavanja veća je od 12 milijardi američkih dolara, rečeno je danas u povodu Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima, 18. listopada, koji su predstavnici policija Hrvatske i Srbije obilježili na graničnom prijelazu Bajakovu. Predstavljena je kampanja "Dvije djevojčice" koja se provodi u 13 europskih država s ciljem osvješćivanja rizika kojem su izložene djevojke, koje su zbog privlačnih ponuda o zaposlenju ili romantičnih razloga odlučile putovat u druge zemlje. Kampanja se provodi u Hrvatskoj, Srbiji, Albaniji, Makedoniji, Moldaviji, Bugarskoj, Bjelorusiji, Rumunjskoj, Litvi, Latviji, Ukrajini, BiH i Sloveniji. Prikazan je i istoimeni film autorice Ruth Beni, koji su u nazočnosti ravnatelja policija Hrvatske i Srbije Vlade Dominića i Milorada Veljovića te nevladnih udruga iz dviju zemalja, predstavili načelnici graničnih policija Hrvatske i Srbije Zlatko Sokolar i Nenad Banović. Putnicima na graničnom prijelazu, ravnatelji policija Hrvatske i Srbije dijelili su letke i brošure o suzbijanju trgovine ljudima.

SPLIT - Članice zadarske udruge "Žene iz Domovinskog rata" prosvjedom su danas pred splitskim Županijskim sudom zatražile reviziju postupka i presude za zločine u Lori i upozorile da obitelji branitelja osumnjičenih, optuženih i osuđenih za ratni zločin teško žive. "Želimo javno stati uz obitelji osuđenih i progonjenih branitelja, posebno uz pripadnike 72. bojne Vojne policije i pripadnika 4. Gardijske brigade. Svi pravni stručnjaci u zemlji priznaju kako je taj slučaj paradigma hrvatskog pravosuđa. Takav stav je potvrdila i zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt na sastanku koji je nedavno održan na temu nezakonitog suđeja u slučaju Lora ", kazala je Ivana Haberle, predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu - Zadar.

ZAGREB - Pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih na današnjoj je sjednici Povjerenstva za branitelje zagrebačke Skupštine izvijestila kako je zaprimljeno 898 zahtjeva branitelja za legalizaciju statusa bespravnih korisnika gradskih stanova. Također je rekla da je njihova inicijativa da se 30 komunalno opremljenih građevinskih zemljišta utvrdi u izmjenama generalnog urbanističkog plana Zagreba i Sesveta kao ona koja će biti darovana hrvatskim ratnim vojnim invalidima i članovima obitelji smrtno stradalih, nestalih i zatočenih koji su dobili stambeni kredit za gradnju od Ministarstva branitelja. Istaknula je i kako se hrvatskim ratnim vojnim invalidima redovito omogućuju besplatni komunalni priključci.

OSIJEK - Studenti Učiteljskog fakulteta u Osijeku u sklopu projekta "Unaprjeđenje položaja Roma u odgoju i obrazovanju u Baranji" idućih će 18 mjeseci raditi s romskom djecom, pomagati im u učenju, socijalizaciji, te organizirati niz edukativnih i zabavnih radionica. U projekt, čiji je nositelj Učiteljski fakultet u Osijeku, a partner Udruga romskog prijateljstva Luna iz Baranje, uključeno je 120 djece i 30 studenata volontera, koji od utorka kreću "na teren", gdje će u 400 posjeta raditi s romskom djecom predškolske i školske dobi. Projekt je vrijedan 180 000 eura, od čega 80 posto financira EU, a 20 posto Učiteljski fakultet kroz aktivnost svojih profesora koji su asistenti u projektu, rekao je za Hinu Duško Kostić, predsjednik Udruge "Luna". Dodao je kako je najveća pomoć "romskoj djeci i obiteljima obrazovanje bez kojega nema šanse da se ravnopravno uključe u tržišnu i životnu utakmicu".

OSIJEK - Suđenje bivšem načelniku općine Sibinj Ivici Batiniću, bivšem zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske Mladenu Kruljcu i još četvorici optuženih za primanje mita, zlouporabu položaja i ovlasti ili poticanje na ta nedjela počet će na Županijskom sudu u Osijeku 5. studenog. Datum početka suđenja zakazan je na danas održanom pripremnom ročištu na kojem su okrivljenici, kako se neslužbeno doznaje, kazali da se ne osjećaju krivima za nezakonitosti oko izgradnje sibinjske zone malog gospodarstva. Uz Kruljca i Batinića na optuženičkoj će se klupi naći i poduzetnik Ivan Rimac, bivši član Općinskog poglavarstva Ivan Mišković, bivši čelnik brodsko-posavskog HDZ-a Zdravko Sočković te autoprijevoznik Željko Garić.

ZAGREB - Više od 200 grama marihuane i nasad indijske konoplje policija je pronašla u stanu 39-godišnjeg Zagrepčanina koji je u srijedu ujutro naoružan pištoljem upao u kamion gradske Čistoće i vozaču naredio da ga vozi pred Sabor. Prije toga je na ulici u zagrebačkoj Dubravi, u 'dubokom pijanstvu' ispalio hitac iz pištolja pa je osim zbog droge i prijetnje prijavljen i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih tvari. Cijela 'predstava' događala se ispred njegove kuće, gdje je 39-godišnjak najprije zapucao iz automobila, a zatim izašao na cestu i naoružan ušao u kamion gradske Čistoće. Pred vozačem je 'repetirao' pištolj i s metkom u cijevi zatražio da ga vozi pred Sabor. No, vozač je iskoristio trenutak nepažnje i iskočio iz kamiona koji se nastavio kretati niz ulicu, ali se ubrzo ugasio. Uto je na poziv čistaća i susjeda uznemirenih pucnjem iz pištolja došla i policija pa je nasilnik, od ranije poznat zbog krađa i sukoba, odveden u postaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙