FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena konferencija o smanjenju rizika od katastrofa

VALBANDON, 17. listopada 2013.(Hina) - Peta konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofe, čiju su važnost pred brojnim stručnim sudionicima istaknuli ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić te ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić, počela je danas u policijskom odmorištu u Valbandonu kraj Pule.

"Ponosni smo što je Hrvatska jedna od europskih zemalja koja već petu godinu organizira konferenciju na kojoj se raspravlja o smanjenju rizika od katastrofe", rekao je Perinić obraćajući se sudionicima konferencije i napomenuo kako se u nedavnim poplavama pokazalo da i u našoj zemlji sustav u praksi dobro djeluje.

"To pokazuje kako Hrvatska ima visoku svijest o mogućnosti nastanka katastrofa", rekao je Perinić.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić otvarajući skup izrazio je zadovoljstvo radom i napretkom toga tijela smatrajući kako "svi segmenti društva trebaju na visokoj razini promišljati kako bi se moglo adekvatno i pravovremeno reagirati u slučaju takvih nezgoda".

"Pokazalo se da upravo na taj način možemo parirati i biti čak i bolji od drugih. Primjera radi, poplave u puno bogatijim zemljama odnijele su živote i načinile ogromnu štetu, a mi smo s istom rijekom i istim vodenim valom dobili bitku s minimalnim posljedicama," kazao je ministar Ostojić. Dodao je i kako je u Hrvatskoj bilo 60 posto manje požara nego lani te kako je bila spremna pomoći drugim zemljama.

"Važno je istaknuti da lokalna zajednica ne čeka da im država rješava problem već da zajedničkim radom spriječimo katastrofu," rekao je na otvaranju konferencije ministar Ranko Ostojić.

Na novinarski upit, nakon otvaranja konferencije, što se u ovom segmentu promijenilo ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, rekao je kako Europa nije samo prilika za povlačenje novaca iz europskih fondova, premda takve mogućnosti itekako postoje i već se koriste. "Moramo biti svjesni da uz prava imamo i obaveze te da kao dio zajednice od 500 milijuna stanovnika moramo doprinijeti svojim udjelom, što u konačnici i činimo," kazao je

"Poruka ove konferencije je pronalazak sklada između održivog razvoja i konkretnih mjera koje treba poduzeti, a naš cilj je da ona ne ostane mrtvo slovo na papiru," poručio je ministar.

Svjetska konferencija o smanjenju rizika od katastrofa održana je 2005. godine u Japanu. Na njoj je sudjelovalo 168 zemalja, među kojima i Hrvatska. Rezultat konferencije je dokument Hyogo okvirni plan djelovanja na smanjenju rizika od katastrofa i jačanju spremnosti zemalja i zajednica. Zaključke konferencije i Hyogo plan djelovanja potvrdila je i Generalna skupština UN-a. Kao potpisnica dokumenta Hrvatska je bila u obvezi uspostaviti platformu za smanjenje rizika od katastrofa.

Funkcija Hrvatske Platforme je provođenje i poticanje aktivnosti na području smanjenja rizika od katastrofa, odnosno biti koordinacijskim mehanizmom za uvođenje smanjenja rizika u razvojnu politiku, planove i programe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙