FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Regionalna suradnja u sprječavanju katastrofa

ZAGREB, 11. listopada 2013. (Hina) - Hrvatska će nastaviti regionalno surađivati na sprječavanju, odnosno ublažavanju prirodnih i tehnoloških katastrofa, zaključuje se iz Vladine odluke da se krene u sklapanje novog memoranduma kojim bi se ta suradnja uredila.

Radi se o Memorandumu o suglasnosti o institucionalnom okviru Inicijative za spremnost i prevenciju u katastrofama za jugoistočnu Europu.

Prvi memorandum, sklopljen 2007. godine, prestaje vrijediti 1. siječnja iduće godine, pa postoji potreba da se okvir za suradnju uredi sklapanjem novog.

Tu Inicijativu s Hrvatskom čini 11 država, a okupila ih je želja da čim spremnije odgovore na poplave, potrese, požare, onečišćenja, radiološke opasnosti, industrijske katastrofe. Posebno se to odnosi na razmjenu informacija i obuku vezanu uz planiranje i provedbu mjera za zaštitu od pobrojanih katastrofa.

Inicijativa je svojevrsna točka za razmjenu naučenih lekcija i najjboljih primjera iz prakse u suočavanju sa katastrofama.

Na nacionalnoj razini središnju ulogu u spašavanju ljudi i imovine u katastrofama ima Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Ravnatelja Uprave Jadrana Perinića Vlada je ovlastila da pokrene postupak za sklapanje Memoranduma o suglasnosti.

Izvršavanje Memoranduma za državu će značiti 'trošak' od 25 tisuća eura, koliko iznosi godišnji financijski doprinos svake članice Inicijative.

Memorandum su prvo potpisale Albanija, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Moldova, Rumunjska i Slovenija, potom su se priključile BiH i Turska, a u konačnici i Srbija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙