FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 11. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

UDBINA - Na zgradi općine u Udbini noćas su razbijene tri ploče pisane na latinici i ćirilici, a sa zgrade Kulturno-informativnog centra je skinuta i ukradena dvojezična ploča te policija provodi kriminalističko istraživanje radi pronalaska počinitelja. Ploče s dvojezičnim natpisima postavljene su u ožujku ove godine jednoglasnom odlukom vijećnika. Za tu su odluku, rečeno je u općinskoj vlasti, svoj glas dali vijećnici SDSS, HDZ-a, SDP-a i HSS-a. HDZ-ov načelnik općine Udbina Ivan Pešut osudio je jutros nasilni čin razbijanja ploča te istaknuo da će lokalna vlast bez obzira na taj događaj i dalje raditi na unapređenju međunacionalnih odnosa i na primjeni europskih standarda, a predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac ocijenio je da su pojedini politički centri u suradnji s pojedinim institucijama i organizacijama odlučili vratiti Hrvatsku unazad i upropastiti ono što je stvarano godinama. Pri tome je ustvrdio da su se pojedinci iz Katoličke crkve stavili u službu političkih grupacija. "Razbijanje i skidanje dvojezičnih ploča u Vukovaru, Krnjaku i sada Udbini nisu događaji koji pokazuju volju lokalnih sredina, već se događaju voljom pojedinih političkih centara u suradnji s pojedinim institucijama i organizacijama koje su odlučile vratiti Hrvatsku unazad i upropastiti ono što je stvarano godinama", kazao je Pupovac u izjavi za Hinu. "Snage su to koje samo dva ili tri mjeseca nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju žele poništiti dosegnuto. Bacaju hrvatski Ustav i hrvatske zakone u blato međuetničke netolerancije i bezakonja i pale vatre koje smo ugasili, a koje su neki od njih palili svih ovih godina", izjavio je. Na pitanje o kojoj to instituciji uz pojedine političke stranke govori, Pupovac je rekao da su to "pojedinci iz Katoličke crkve koji su ušli u spregu s pojedinim političkim grupacijama, te su se stavili u službu realizacije političkih programa tih grupacija“.

OSIJEK - Osječko-baranjski župan i predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić potvrdio je danas da je policija prije 20-ak dana izuzela dio dokumentacije županije vezane za davanje raznih potpora. Šišljagića, po pisanju medija, USKOK istražuje zbog sumnje da su nepovratna sredstva županije namijenjena malim tvrtkama i obrtnicima završavala kod povjerljivih tvrtaka i obrtnika koji su navodno 80 posto iznosa preko posrednika predavali Šišljagiću za financiranje HDSSB-a. Šišljagić je Hini danas rekao da s njim osobno djelatnici osječkog Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) nisu kontaktirali te da im je dostavljena sva tražena dokumentacija. Tražena dokumentacija odnosi se, među ostalim, na proračun županije za 2010., 2011. i 2012., kao i na sve odluke o raspisivanju javnih natječaja za dodjelu nepovratnih sredstava iz proračuna županije za to razdoblje, kazao je.

ZAGREB - U prvih sto dana članstva u EU Hrvatska je temeljem europskog uhidbenog naloga (EUN) drugim članicama Unije predala 27 svojih i devet stranih državljana, dok je Hrvatskoj zasad izručena jedna osoba. Prema policijskim podacima za još 90 hrvatskih građana su raspisani strani europski uhidbeni nalozi, ali se na njih 25 zasad ne mogu primjeniti jer su djela za koja ih se tereti počinjena prije 7. kolovoza 2002. Među hrvatskim građanima nad kojima se u Hrvatskoj ne može primjeniti EUN je i nekadašnji čelnik jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perković kojeg Njemačka traži zbog umiješanosti u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. Od preostalih 65 osumnjičenika, koje traže članice EU-a, uhićeno ih je 12 i nad njima se provodi sudski postupak priznavanja uhidbenog naloga. Za preostala 53 tražena hrvatska građana još se traga, a dosad je utvrđeno da nemaju prebivalište u Hrvatskoj ili da ne borave na prijavljenoj adresi. Hrvatska je 36 svojih i stranih građana predala Austriji, Mađarskoj, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Sloveniji, Danskoj i Belgiji, koje su ih, uz ostalo tražile zbog ubojstva, zločinačkog udruživanja, utaje poreza, zlouporabe droga, prijevare, pronevjere i razbojništva, kazali su Hini u Ravnateljstvu policije.

ZAGREB - Kako bi se podigla kvaliteta usluge za posjetitelje i obogatila turistička ponuda u Parku Prirode Kopački rit započela je izgradnja novih objekata na Prijemnom centru Mali Sakadaš, vrijedna 3,8 milijuna kuna, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša. Sredstva su osigurana putem Projekta integracije u EU Natura 2000, a završetak jučer započetih radova predviđen je u proljeće iduće godine. Prijemni centar Mali Sakadaš zamišljen je kao turistički kompleks koji obuhvaća objekte sa sadržajima za osoblje Parka prirode Kopački rit, te za prihvat posjetitelja i organizaciju obilaska Parka, a sada će se izgraditi nekoliko novih objekata - servisni objekt, galerija te mali i veliki paviljon. Te su građevine stilski i oblikovno osmišljene kao tradicionalna arhitektura podneblja, tj. kao stare slavonske seoske kuće sojenice.

VARAŽDIN - Predstava "Filumena Marturano" Eduarda De Filippa prva je premijera u novoj sezoni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, a bit će izvedena 20. listopada. Prva premijera toga kazališta otkako je zahvaljujući nedavnim izmjenama Zakona o kazalištu dobilo nacionalni status, postavlja se u sklopu obilježavanja 140. obljetnice otvorenja kazališne zgrade, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare ravnateljica kazališta Jasna Jakovljević. Predstava "Filumena Marturano" praizvedena je u Napulju 1946. godine i jedna je od najpoznatijih dramskih komedija velikana talijanskog teatra prošlog stoljeća Eduarda De Filippa. Riječ je o komediji u tri čina koja sjedinjuje značajke komedije, drame i melodrame, a bavi se krizom građanske patrijarhalne obitelji. Redatelj i scenograf Samo M. Strelec istaknuo je da je varaždinska predstava nastala po dva teksta - originalnom De Filippovu tekstu iz 1946. koji govori o obitelji, novcu, muško-ženskim odnosima, i drugome, za redatelja puno važnijem, koji nastaje između njega i glumaca na sceni.

ZAGREB - Hrvatska salezijanska provincija sv. Ivana don Bosca različitim će događajima u sljedeća četiri dana, sa središnjim slavljem u nedjelju, 13. listopada, proslaviti prvih stotinu godina djelovanja u Hrvatskoj, gdje je od sjevera do krajnjega juga prisutna od 1913., te u Žepču na području susjedne Bosne i Hercegovine. Proslavu obljetnice najavio je provincijal salezijanaca u Hrvatskoj don Pejo Orkić, ističući da će slavlje svojom nazočnošću uveličati vrhovni poglavar Salezijanske družbe don Paskval Chavéz Villanueva, kojega će 12. listopada u svojem uredu primiti i predsjednik Republike Ivo Josipović. Prvi salezijanci u Hrvatsku stižu 6. listopada 1913. u Istru, točnije u Rovinj, kamo dolaze iz talijanskoga grada Verone, gdje počinju raditi kroz oratorije kao temeljne ustanove za odgoj dječaka i mladića. Preciznije, salezijanci odgajaju mladež, što je i izvorna karizma njihova djelovanja od utemeljenja, a jednako se uspješno provodi i danas i u Hrvatskoj i diljem svijeta, podsjeća don Orkić.

ZAGREB - Točno stoljeće nakon što je u New Yorku međunarodna izložba moderne umjetnosti Armory Show 1913. označila prijelomni trenutak u američkoj povijesti umjetnosti, u newyorškom Historical Society muzeju i knjižnici danas se otvara nova izložba posvećena tom kontroverznom umjetničkom događaju koja prikazuje stotinjak radova istaknutih europskih avangardnih umjetnika toga doba uvrštenih i u originalnu izložbu. Kako se navodi u najavi izložbe na mrežnim stranicama tog muzeja, izložba "Stotinu godina izložbe Armory: Moderna umjetnost i revolucija" do 23. veljače iduće godine rekreirat će u New Yorku, iako danas nešto slabijeg intenziteta, iskustvo koje je 1913. šokiralo stanovnike toga grada i predstavilo im europsku avangardu. Godine 1913. u New York su stigla djela Marcela Duchampa, Henrija Matissea, Pabla Picassa i Francisa Picabie, na Međunarodnu izložbu moderne umjetnosti Armory Show, u organizaciji manje skupine američkih umjetnika okupljenih pod nazivom Association of Painters and Sculptors. Izložba, koja se odvijala u prostorima Oružarnice (Armory) na aveniji Lexington (otuda joj i nadimak), predstavila je američkoj javnosti prvi put europsko avangardno slikarstvo i kiparstvo.

PEKING - Azijsko tržište umjetnina ponovno je na vrhu, sve je jače i konkurentnije, a u nizu svjetskih rekorda zabilježilo je još jedan - zadnjih dana za umjetnine u Hong Kongu je potrošeno više od 700 milijuna dolara. Stručnjaci predviđaju neizvjesnu borbu za prevlast između velikih aukcijskih kuća kao što su Christie's i Sotheby's te njihovih orijentalnih rivala, Poly i Guardian koji sve više jačaju na međunarodnoj sceni, a u bivšoj britanskoj koloniji organiziraju ambiciozne aukcije kako bi iskoristili navalu bogatih Kineza u povodu nacionalnog praznika u toj zemlji. Nitko još ne može znati hoće li Peking zaista provesti restrikcije za strance koji žele raditi s umjetninama u Kini. Nova se pravila najavljuju u ime zaštite baštine, a od njih će najviše profitirati kinesko društvo, koje se proteklih deset godina naglo razvilo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙