FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 10. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Prva potpredsjednica Vlade i šefica HNS-a Vesna Pusić izjavila je danas kako je stajalište njezine stranke da ne treba ukidati olakšicu za kupnju prve nekretnine. Pusić je novinarima nakon sjednice Vlade rekla kako se o mogućnosti ukidanja poticaja za prvu nekretninu u Vladi nije razgovaralo sve dok se to nije pojavilo u medijima. "To se pojavilo u medijima i o tome smo onda razgovarali. Smatramo da to (olakšica) treba ostati s obzirom na gospodarske okolnosti i činjenicu da je veliki broj neprodanih stanova i velik broj ljudi koji prodaju stanove", rekla je Pusić upitana o najavama da će se te olakšice ukinuti. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras rekao je da po pitanju ukidanja olakšica još ništa nije riješeno ni dogovoreno naglasivši da se sve treba konkretno iskomunicirati, kako bi se onda definiralo. Podsjetio je pritom i da je on svoj stan kupio uz olakšicu.

ZAGREB - Prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić pozdravila je danas poziv na razgovor koji je premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade uputio Vukovarcima te ocijenila kako je svima u interesu da se situacija u tom gradu smiri. "To je vrlo dobra odluka premijera", rekla je Pusić novinarima nakon sjednice vlade za Milanovićev poziv na razgovor Vukovarcima i Stožeru za obranu Vukovara. Kazala je kako pretpostavlja da se nitko zaista tu ne zalaže za kršenje zakona te da je potrebno vidjeti u čemu je de facto spor. "Očekujem i mislim da je svima u interesu da se to smiruje. Očekujem i da oni sa strane prosvjednika kojima jest u interesu stabilna zemlja i smirena situacija - pobijede", odgovorila je Pusić na pitanje o razvoju situacije u Vukovaru. Smatra da treba razdvojiti "bilo kakvu političku manipulaciju od stvarnih stavova" u kojima se, dodala je, možemo razlikovati. "Jedino u čemu se ne možemo razlikovati je spremnost da se zakon koji je na snazi - provodi", rekla je.

ZAGREB - Vlada je danas za vršiteljicu dužnosti intendantice Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu imenovala Sanju Ivić, koja ističe da će kazalište poštovati program i sve dosad ugovorene obveze. Prvi nam je posao da oformimo direkciju i imenujemo vršitelje dužnosti ravnatelja umjetničkih grana, što ćemo učiniti idućeg tjedna, rekla je za Hinu Sanja Ivić. Za vršiteljicu dužnosti ravnateljice Drame bit će imenovana Ana Tonković Dolenčić, za v.d. ravnatelja Baleta Svebor Sečak, a o v.d. ravnatelja Opere još ćemo se dogovoriti, dodala je. Program kazališta ostaje isti te ćemo poštovati sve preuzete ugovorne obveze i nastojati nadoknaditi sve što je propušteno u ovom razdoblju, naglasila je Ivić.

ZAGREB - Unatoč činjenici da je pripadnicima nacionalnih manjina zakonom zajamčena prednost pri zapošljavanju u državnim i javnim službama, Hrvatska se nije makla s mrtve točke, a isticanje manjinske pripadnosti u praksi često, umjesto prednosti, biva otegotna okolnost, požalili su se članovi saborskog Odbora za prava nacionalnih manjina kolegama iz Makedonije, koji su danas u radnom posjetu Hrvatskoj. "Već 11 godina pripadnici nacionalnih manjina pri zapošljavanju se mogu pozvati na manjinsku pripadnost, no u praksi im to često bude otegotna okolnost, a ne prednost", rekla je Melita Mulić (SDP), navodeći da pripadnici manjina čine 3,81 posto zaposlenih u javnim i državnim službama, iako je zakonom zajamčena kvota od pet posto. Da se zakon ne primjenjuje upozorava i zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić. "U državnim službama po zakonu bi trebalo raditi 300 Bošnjaka, a radi ih samo 70, unatoč kvalitetnoj obrazovnoj strukturi, koja može udovoljiti potrebama službe", rekao je Hodžić.

ZAGREB - Predstavnici sindikalnih središnjica i udruga civilnog društva predali su danas Vladi zahtjev za pristup informacijama u vezi Studije o monetizaciji duga od autocesta i njihovo davanje u dugoročnu koncesiju, tražeći provedbu kvalitetne javne rasprave i objavu svih relevantnih informacija. Ističu da su autoceste javna imovina u koju su građani izravno uložili oko 15 milijardi kuna, pa stoga moraju biti informirani o svim aspektima studije. Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić najavio je da će uskoro pokrenuti prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o monetizaciji autocesta, što je nazvao inicijativom od nacionalnog interesa. Tražimo da Vlada dokaže da će monetizacijom biti ostvareni pozitivni učinci na proračun, razvoj, okoliš i javni interes, a što se može provjeriti jedino putem referenduma, rekao je. Po njemu, monetizacija autocesta nije dobro rješenje jer je to zapravo prodaja autocesta na 30 do 50 godina. Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić poručio je Vladi da je već trebala objaviti studiju i pokrenuti javnu raspravu. Radi se o ogromnim iznosima na dugi rok, a projekt će nadživjeti mnoge od nas, pa postoji veliki koruptivni potencijal, upozorio je.

ZAGREB - Nekoliko stotina prosvjednika okupilo se danas na Cvjetnom trgu u organizaciji Hrvatskog liječničkog sindikata, kako bi ministru zdravlja Rajku Ostojiću poručili da je svojim potezima ugrozio zdravstveni sustav. Na prosvjedu je uz studente medicine sudjelovalo oko 200 liječnika iz bolnica diljem Hrvatske - Zagreba, Osijeka, Čakovca, Splita, Dubrovnika, Vukovara, Popovače, Zadra, Varaždina, Bjelovara i Slavonskog broda. Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je okupljenima da su kolektivni pregovori s Ministarstvom zdravlja "u fazi krucijalnih pitanja, a to je kako kvalificirati, kvantificirati i platiti prekovremeni rad". Vremena u kojima smo odradili puno radnih sati koji nisu ni zabilježeni niti plaćeni su iza nas, kazao je. Poručio je da se prosvjednici bore za zdravstveni sustav. "Danas nama master plan bolnica rade anonimusi koji su konspirativni i navodno dolaze iz Francuske, a nama koji smo učenici tih škola ne daju priliku javno raspraviti. Danas mi ustajemo u obranu temeljnih ljudskih prava zajamčenih ustavom i konvencijama", kazao je. Babić tvrdi da se u Hrvatskoj događa puzajuća privatizacija zdravstvenog sustava koja će završiti neslavno kao i privatizacija gospodarstva.

ZAGREB - Predloženim izmjenama ovršnog zakona, danas predstavljenima javnosti, ovršenik koji ima jedinu nekretninu nužnu za stanovanje moći će zatražiti da se ovrha provede nad nekom njegovom drugom imovinom. Pomoćnica ministra pravosuđa Renata Duka rekla je da ovršenik, ako primjerice ima dug od 10 tisuća kuna zbog kojih mu je pod ovrhom jedina nekretnina, može od suda zahtjevati da mu se umjesto stana ili kuće ovrši automobil, štedni ulog ili nešto treće. Ako takva mogućnost ne postoji prijedlogom izmjena se predviđa i model prema kojem ovršenik, ako nema druge imovine, može zatražiti pravo na stanovanje nakon što se nekretnina eventualno proda. "S tim u vezi mijenjamo i pravila o prodaji nekretnina kako bi osigurali da nekretnina, ako se doista i mora prodati, postigne visoku cijenu kako bi ovršeniku uz namirenje duga ostalo i nešto novca", rekla je Duka. Smisao je, kazala je, da prodajna cijena ne bude tako niska da ovršenik ne može platiti niti glavnicu, a kamo li kamate duga.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ocijenio je danas zabranu odlaganja svih vrsta otpada osim miješanog komunalnog otpada na odlagalište Jakuševac promašenom, budući da se, koliko on zna, na Jakuševec i ne odlaže ništa osim komunalnog otpada. Nema se tu što zabraniti, tako je i do sada bilo, rekao je Bandić komentirajući činjenicu da je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović na odlagalištu otpada Jakuševec zabranio odlaganje bilo čega osim komunalnog otpada. "Što, je li se dolje vozio drugi otpad? Koliko ja znam - ne", kazao je gradonačelnik Bandić. "Ne izmišljajte toplu vodu, idemo raditi posao, dolje se odlaže komunalni otpad i najmodernije je uređen deponij u ovom dijelu Europe", rekao je Bandić prije predstavljanja 22. Večernjakovog Zagreb maratona koji će se održati 13. listopada. Ministarstvo zaštite okoliša priopćilo je danas kako je nadzorom utvrđeno da se na Jakuševec, osim miješanog komunalnog otpad s područja Zagreba, Samobora i Svete Nedelje, odlaže i više od 20 vrsta ostalog otpada.

KOPRIVNICA- Na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare, sazvanoj zbog odluke Inspekcije zaštite okoliša o zabrani rada koprivničkog odlagališta, čelnice Grada i komunalne tvrtke poručile su da će se komunalni otpad normalno odlagati jer se zabrana odnosi tek na pet posto otpada, koji će se dijelom skladištiti a dijelom odvoziti na odlagališta s dozvolom. Gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak je rekla da nema bojazni vezano uz odlaganje komunalnog otpada. "Ova odluka je u javnosti nepotpuno interpretirana. Zabrana odlaganja odnosi se na svega pet posto otpada koji smo do sada zbrinjavali. Riječ je o otpadu poput grobnih vijenaca koje je teško reciklirati, budući da se sastoje od nekoliko različitih materijala, otpada koji nastaje prilikom čišćenja ulica i slično", rekla je gradonačelnica Želježnjak. Koprivničko odlagalište otpada „Piškornica“ jedno je od najbolje saniranih u Hrvatskoj. U njegovu sanaciju utrošeno je 55 milijuna kuna, rekla je. Na upit novinara kako će se zbrinuti spornih pet posto otpada, članica Uprave Komunalca Koprivnice Maja Hleb rekla je da će se dio skladištiti u kontejnerima, a za dio će se morati naći legalno odlagalište.

ZAGREB - Novim europskim projektom u suradnji s partnerima iz Finske Hrvatska će dobit 250.000 eura za uređaje koji će u 15 veleposlanstava, izvan schengenskog viznog sustava, pomoći u otkrivanju krivotvorina, dok će hrvatski granični prijalazi na vanjskim granicama EU biti dodatno opremljeni optičkim čitačima i uređajima za uzimanje otisaka prstiju. U sklopu danas predstavljene "twinning light komponente" projekta Potpore nacionalnom viznom sustavu provest će se i edukacija o prepoznavanju krivotvorenih i lažnih isprava za voditelje konzularnih ureda u veleposlanstvima u kojima se izdaje najveći broj viza, poput Moskve, Kijeva, Istanbula, Prištine, Teherana, New Delhia i Karija. Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić rekla je na svečanosti otvaranja projekta da će s ulaskom Hrvatske u schengenski prostor konzularni službenici izdavati jedinstvene vize valjane za ulazak u sve zemlje članice tog prostora. Partner provedbe šestomjesečnog projekta je Finska koja ima veliko iskustvo u izdavanju schengenskih viza, a ta je zemlja za implementaciju angažirala stručnjake iz Rumunjske.

ZAGREB - Sindikati koji predstavljaju radnike u podružnicama Deutsche Telekoma (DT) u jugoistočnoj Europi, Njemačkoj i SAD-u na današnjoj su konferenciji za novinare upozorili da menadžment te njemačke kompanije krši radna i socijalna prava radnika u zemljama u kojima djeluje, te su najavili zajedničke akcije kako bi to ubuduće spriječili. Alan Tate, voditelj međunarodne sindikalne središnjice radnika u sektoru telekomunikacijskih i informatičkih tehnologija UNI Global Union, rekao je da DT u Njemačkoj poštuje sindikalna prava radnika, te očekuje isto ponašanje i u drugim državama u kojima DT posluje. "Želimo osigurati da multinacionalne kompanije, kao što je DT, budu odgovorne u svim državama u kojima posluju te jamče i poštuju radnička prava", kazao je Tate. Menadžment DT-a i dalje radi pritisak na lokalne uprave u svim regijama u kojima posluju, upozorio je predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija Juko Cikojević rekavši da iduća godina može biti pogubna za očuvanje radnih mjesta u tim kompanijama. "U Hrvatskoj se špekulira o čak tisuću ljudi koji bi izgubili posao u Hrvatskom Telekomu (HT), iako je tvrtku od njezine prodaje DT-u napustilo već više od 9000 radnika", kaže Cikojević.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede najavilo je da do kraja mandata, u iduće dvije godine, namjerava stvoriti pretpostavke da se u funkciju stavi pola milijuna hektara neiskorištenog državnog poljoprivrednog zemljišta. Na početku mandata, prije otprilike dvije godine, izvan proizvodnje je bilo više od 630 tisuća hektara državne zemlje ili gotovo polovica, odgovorilo je Ministarstvo HSS-ovu saborskom zastupniku Branku Hrgu koji se zanimao za rad Ministarstva. Ministarstvo je uvjereno da je njegov plan realan, ističe da samo mljekarska proizvodnja hitno treba oko 120 tisuća hektara. Navodnjavanje, briga za proizvode s oznakom izvornosti, odnosno zemljopisnog podrijetla, udruživanje proizvođača, moderniji rad Poljoprivredne savjetodavne službe, još su neke zadaće koje si je krovna poljoprivredba institucija zadala za iduće dvije godine.

ZAGREB - Katica Fiolić, supruga bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika i mesara Stjepana Fiolića, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu potvrdila da je njen suprug nakon prodaje zgrade u Planinskoj ulici ministarstvu regionalnog razvoja Ivi Sanaderu morao odnijeti proviziju od 10 milijuna kuna i milijun eura. "Bila sam zaista revoltirana jer moj suprug odnosi toliko novac Sanaderu, ali je rekao da ga jednostavno mora predati", prisjetila se Katica Fiolić. Kazala je i kako joj je suprug objasnio da tadašnjem premijeru treba dati novac od ušteđevine, jer će zarada od prodaje zgrade ostati u njihovoj tvrtki. U konačnici, tvrdi, ušteđevinu je stavio je u kartonsku kutiju i odnio ga u Sanaderovu vilu u Kozarčevoj. Odgovarajući na pitanja Uskokovih tužitelja kojima je i u istrazi dala sličan iskaz, iako kao supruga optuženika nije morala svjedočiti, Katica Fiolić je rekla da joj se nakon predaje novca promijenilo mišljenje o Sanaderu. No, Sanaderova obrana, kao i optuženi bivši premijer, ustrajali su u tvrdnjama da Katica Fiolić laže te da je novac od prodaje zgrade u Planinskoj uložen u izgradnju obiteljske kuće njihova sina. Odvjetnik Čedo Prodanović kazao je da svjedokinja govori neistinu jer joj je, kao i njenom sinu, prijetio kazneni progon jer su bili direktori u Fiolićevim tvrtkama. "Nakon što su im zaprijetili Fiolić je promijenio iskaz i rekao da je novac za koji je isprva tvrdio da ga je potrošio na gradnju kuće za sina dao Sanaderu", istaknuo je Prodanović.

VUKOVAR - Lažnu telefonsku prijetnju da je u Tehničkoj školi Nikole Tesle u Vukovaru podmetnuta bomba jučer je dojavio 16-godišnjak sa šireg vinkovačkog područja, izvijestila je danas vukovarsko-srijemska policija. Nakon što je jučer ujutro vukovarska policijska postaja zaprimila dojavu o podmetnutoj bombi, policijske ophodnje žurno su izašle na mjesto događaja i osigurale ga. Prostor škole i okolo školske zgrade pregledali su djelatnici za protueksplozijsku zaštitu koji su utvrdili kako je riječ o lažnoj dojavi.

ZAGREB - Svečanost obilježavanja Dana Hrvatskog državnog arhiva (HDA) i stogodišnjice izgradnje zgrade Kr. sveučilišne biblioteke i Kr. zemaljskog arhiva u kojoj je sada smješten HDA, okupila je danas u Zagrebu brojne hrvatske stručnjake iz svijeta kulture, znanosti te političare. Hrvatski državni arhiv (HDA), središnja i matična arhivska ustanova, istražuje i čuva više od 23.500 dužna metra gradiva od 10. stoljeća do danas, raspoređenoga u 1.850 arhivskih fondova i zbirki, koje je nastalo djelovanjem hrvatskih državnih, kulturnih i znanstvenih ustanova i pojedinaca, rečeno je na proslavi. Ravnateljica HDA Vlatka Lemić posebno je predstavila projekte koji omogućuju dostupnost gradiva izvan Hrvatske i čini ga dijelom europskog arhivskog portala, te zaključila kako je Arhiv ispunio misiju iza čega stoji velika aktivnost kolega. Unatoč percepciji arhiva kao mjesta sa starim papirima i prašini, vrlo smo živa ustanova, kazala je ravnateljica Lemić. Pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović čestitala je Arhivu i naglasila aspekt promicanja kulturne baštine, te zaštite i otvaranja zgrade za javnost.

ZAGREB - Belgijski nogometni reprezentativci koji su sinoć zajedno sa svojim izbornikom Marcom Wilmotsom sletjeli u Zagreb gdje sutra igraju kvalifikacijsku utakmicu za svjetsko prvenstvo protiv Hrvatske, doživjeli su neugodnost jer je vozač autobusa koji ih je trebao prebaciti do hotela priveden zbog pijanstva. Taj je 35-godišnji vozač trebao VIP goste prevesti iz zračne luke Pleso do hotela Sheraton, ali je prema podacima zagrebačke policije priveden oko 19,30 sati, nakon što se odbio podvrgnuti alkotestu i djelatnicima hitne pomoći dati uzorak krvi i urina na analizu. Zbog tog slučaja vozač je odveden na "noćni odmor", odnosno otrežnjenje, a pušten je jutros oko 9 sati. Protiv njega će biti podignuti prekršajna prijava i optužni prijedlog, kažu u policiji, no zasada nije poznato koja mu je količina alkohola izmjerena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙