FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 10. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Hrvatska i Iran zainteresirani su za produbljivanje suradnje na području gospodarstva, trgovine, kulture, znanosti, sporta, poljoprivrede i energetike, a namjeravaju proširiti i parlamentarnu suradnju, izjavili su u četvrtak u Zagrebu predsjednici hrvatskog i iranskog parlamenta, Josip Leko i Ali Laridžani. "Dogovorili smo se da ćemo proširiti i produbiti parlamentarnu suradnju", rekao je u izjavi za novinare predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko nakon sastanka s iranskim kolegom koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Istaknuo je da je Iran potvrdio da je zainteresiran za "proširenje i produbljivanje suradnje na području gospodarstva, trgovine, kulture, znanosti, sporta, poljoprivrede i energetike". "Iran i Hrvatska imaju povijesne veze, a Iran je bio među prvim zemljama koje su priznale Hrvatsku i od tada imamo dobru kulturnu, gospodarsku i drugu suradnju", rekao je Laridžani novinarima.

BRUXELLES

Pakistanska djevojčica Malala Yousafzai (16) dobitnica je ovogodišnje nagrade Saharov, koju svake godine dodjeljuje Europski parlament borcima za ljudska prava i slobodu izražavanja, priopćeno je u četvratak u Europskom parlamentu. "Dodjelom nagrade Saharov Malali Yousafzai, Europski parlament priznaje nevjerojatnu snagu te djevojčice. Malala se hrabro bori za prava sve djece na obrazovanje. Prava djevojčica su uvelike zapostavljena. Malala se hrabro oporavila od napada talibana i sada se elokventno bori za temeljne i pravedne stvari. Ne smijemo zaboraviti da se Malali još uvijek prijeti u Pakistanu", rekao je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz. Ona je izabrana između troje finalista koji su ušli u najuži izbor za ovogodišnju nagradu Saharov. Osim nje finalisti su bili Aleš Bialacki, Eduard Lobau i Mikola Statkevič, kao predstavnici svih bjeloruskih političkih zatvorenika te Edward Snowden, američki kompjuterski stručnjak i bivši zaposlenik CIA-e i NSA-e, koji je otkrio da američke tajne službe masovno nadziru elektronske komunikacije.

BAKU

Azerbajdžanska oporba najavila je u četvrtak da će na sudu pokušati osporiti pobjedu predsjednika Ilhama Alijeva na izborima u srijedu za koje oporba tvrdi da su obilježeni brojnim nepravilnostima. Ilham Alijev, koji je na čelu zemlje prije deset godina naslijedio svog oca, osvojio je u srijedu treći mandat predsjednika naftom bogatog Azerbajdžana. Njegova kontrola nad većinom poluga vlasti i medijima učinila je njegovu pobjedu sigurnom za mnoge u devetmilijunskoj zemlji, premda se oporba po prvi put na predsjedničkim izborima ujedinila iza jednog kandidata. Izborni dužnosnici rekli su kako je nakon prebrojavanja gotovo svih biračkih listića Alijev osvojio 85 posto glasova. "Ići ćemo na Ustavni sud i zatražiti poništavanje izbora", rekao je oporbeni kandidat Džamil Hasanli.

BANDAR SERI BEGAWAN

Američki državni tajnik John Kerry objavio je u četvrtak da odgađa službeni posjet Filipinima zbog snažne tropske oluje koja prijeti tom otočju. "Nakon konzultiranja naših pilota na temu tajfuna koji se bliži, odgodit ćemo put na koji sam se spremao na Filipine", izjavio je John Kerry novinarima u sklopu summita istočne Azije u Bruneju. Šef američke diplomacije trebao je zamijeniti predsjednika Baracka Obamu, zaokupljena proračunskom krizom i pregovorima s republikancima. Obama je morao otkazati svoja putovanja u Manilu i Maleziju, odustajući i od sudjelovanja na summitima APEC-a u ponedjeljak na Baliju i istočne Azije u Bruneju.

SARAJEVO

Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini koji je započeo 1. listopada provodi se po zakonu, a sve tvrdnje o navodnim nepravilnostima pozorno se ispituje kako bi se utvrdilo jesu li utemeljene, izjavila je u četvrtak u Sarajevu glasnogovornica Agencije za statistiku BiH (BHAS) Mirsada Adembegović. "Popis teče po zakonu i sve se provodi po zakonu", kazala je Adembegović komentirajući medijske navode i tvrdnje nekih organizacija o navodnim nepravilnostima. Neke bošnjačke udruge ovog su tjedna upozoravale kako u dijelovima BiH na teritoriju Republike Srpske, u kojima se bilježi značajniji povratak Bošnjaka, nema dovoljno popisnica pa popisivači danima nisu u prilici obaviti svoj posao. "Popisnica ima dovoljno i tiskano ih je 4,6 milijuna, što je za 20 posto više od procijenjenih stvarnih potreba", kazala je Adembegović.

PARIZ

Francuski izvršni dvojac, predsjednik Francois Hollande i premijer Jean-Marc Ayrault s kojima se u četvrtak u Parizu treba sastati hrvatski šef vlade Zoran Milanović, bilježe u listopadu rekordnu nepopularnost među francuskim stanovništvom, pišu francuski mediji. Francois Hollande dobio je pozitivno mišljenje 21 posto ispitanika, a Ayrault 19 posto, piše u četvrtak Le Nouvel Observateur, navodeći rezultate istraživanja YouGov. Na pitanje kakvu bi ocjenu dali djelovanju Hollandea kao predsjednika, tri posto ispitanih kazalo je "vrlo pozitivnu", 18 posto "pozitivnu", a 69 posto negativnu. Što se tiče Ayraulta, on je od 19 posto ispitanika dobio pozitivnu ocjenu a od 69 posto negativnu. Francuske građane, kako kažu u istraživanju, najviše brine nezaposlenost, socijalna zaštita, imigracija i porezi.

MOSTAR

Općinsko vijeće Livna zatražilo je za promjenu kategorija dvaju graničnih prijelaza, Kamenskog i Vagnja, koji vode prema Hrvatskoj tvrdeći da je tamošnjem stanovništvu značajno otežan život nakon što je stupio na snagu novi režim od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, izvijestili su u četvrtak tiskani mediji u Mostaru. Vijećnici su poduprli inicijativu načelnika općine Livno Luke Čelana koji je od državnih institucija BiH zatražio da Kamensko ponovno postane granični prijelaz za prijevoz putnika i robe. Novim ugovorom kojega su potpisali predstavnici vlasti Hrvatske i BiH ovaj se granični prijelaz koristi samo za prijelaz putnika. O problemu s prijelazom granice nedavno je u Livnu tijekom posjete BiH informiran i premijer Zoran Milanović. U inicijativi općinskog vijeća Livno se pojašnjava da zbog toga značajne probleme imaju gospodarstvenici, odnosno poljoprivreda koja je strateška razvojna grana Hercegbosanske županije.

BEOGRAD

Srbijanska policija uhitila je dvadesetšestogodišnjeg muškarca koji je prijetio ubojstvom obitelji premijera Ivice Dačića, izvijestila je u četvrtak Radiotelevizija Srbije (RTS). U akciji koju su zajednički organizirale beogradska i čačanska policija Ivan S. (26) iz Čačka uhićen je u srijedu navečer nakon što je nazivao broj policijske centrale 192 i prijetio da će ubiti djecu premijera Ivice Dačića, a zaplijenjen mu je mobitel i 11 kartica te ga se tereti za kazneno djelo ugrožavanja sigurnosti. Srbijanski premijer Dačić izjavio je u srijedu da postoje prijetnje njegovoj obitelji te da se s prijetnjama suočavaju stalno i on i drugi državni dužnosnici, ali da on osobno ne obraća pažnju na to.

MELBOURNE

Više od 700 australskih policajaca angažirano je u četvrtak u racijama na mjesta koja posjećuju Hell's Angels u Melbourneu, zaplijenivši oružje, drogu i novac u okviru operacije namijenjene prekidu ilegalnih aktivnosti tih motorističkih bandi. Snage reda upale su u četvrtak rano ujutro u šezdesetak klubova ili lokala tog grada na jugu Australije nakon povećanog broja sukoba, često oružanih, između suparničkih bandi. Novi zakon, koji je stupio na snagu prošlog tjedna, dopušta policiji da ulazi u privatne posjede i uzima snimke iz nadzornih kamera postavljenih na ulazima u privatne klubove. "Ako su povezani s Hell's Angels, naša su meta", izjavio je novinarima visoki dužnosnik policije države Victoria Steve Fontana.

BANDAR SERI BEGAWAN

Vijetnam i SAD potpisali su u četvrtak okvirni sporazum o nuklearnoj energiji za civilnu upotrebu, kako bi američke tvrtke mogle jednog dana eventualno prodati nuklearni reaktor toj zemlji jugoistočne Azije. "Taj će sporazum stvoriti brojne prilike za poslovne krugove naše dvije zemlje", rekao je američki državni tajnik John Kerry pored vijetnamskog premijera Nguyen Tan Dunga, u sklopu summita jugoistočne Azije u Bruneju. Kerry je ranije parafirao taj nuklearni sporazum, nazvan "123", s vijetnamskim kolegom. "Vijetnam je drugo najveće tržište u istočnoj Aziji, nakon Kine, u smislu nuklearne energije", kazao je Kerry, predviđajući da će to tržište doseći "50 milijardi dolara do 2030.".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙