FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 9. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

POŽEGA - Školski autobus sudario se oko 13 sati s teretnim vozilom u Gradcu kod Pleternice i prema prvim informacijama iz požeške bolnice jedan od vozača je teže, a drugi lakše ozlijeđen, dok je nekoliko djece prošlo s lakšim ozljedama. U požeško-slavonskoj policiji rekli su da se sudar dogodio u 13,10 sati u mjestu Gradecu u Ulici Stjepana Radića te da ima ozlijeđenih osoba. U nesreći ima ozlijeđenih osoba, ali za sada se ne zna njihov broj ni vrsta ozljeda, kao ni okolnosti nesreće, rekla je Hini glasnogovornica požeško-slavonske policije Ivana Radić. Više informacija bit će poznato nakon očevida.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović uručio je danas, u prigodi Dana neovisnosti, dvadesetak odlikovanja, a među odlikovanima je istaknuta operna umjetnica Nada Puttar-Gold. Redom kneza Branimira s ogrlicom Nada Puttar-Gold odlikovana je za osobite višegodišnje zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Hrvatske u području glazbene umjetnosti, a u prigodi 90. obljetnice života. Odlikovanja su znak poštovanja koje Hrvatska i njeni građani imaju prema onome što ste učinili za svoju domovinu u području kluture, znanosti, obrazovanja, njegovanju tradicije i baštine, poručio je Josipović čestitajući odlikovanima. Hrvatska je u 22 godine postigla zavidne rezultate kad je riječ o općem napretku i danas je u svijetu percipirana kao uspješna i demokratska zemlja, a problemi koje ima, rekao je Predsjednik, ponajviše su vezani uz gospodarstvo i činjenicu da nemamo dovoljno materijalnih sredstava da ostvarimo sve ono što smo željeli. U ime svih odlikovanih na iskazanoj časti zahvalio je profesor Ivan Hiti koji je podsjetio na ratno vrijeme u Pakracu kada je, kao pripadnik Hrvatske vojske, spasio knjige i umjetnička djela iz Vladikinog dvora Srpske pravoslavne crkve, kao i knjige iz Gradske knjižnice.

VUKOVAR - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac pozvao je danas Vladu i oporbu da ne daju podršku onima koji u Hrvatskoj pozivaju na "međunacionalnu netoleranciju, nepovjerenje i bezakonje" poručivši kako ćirilično pismo nije "ratni demon niti je ratno sredstvo već komunikacijsko sredstvo i dio povjesne i kulturne tradicije Srba ali i Hrvata". "Vrijeme je da se prestane koristiti ćirilica kao sredstvo za razgradnju međuetničkog povjerenja, stvaranje netolerancije i bezakonja", poručio je Pupovac na konferenciji za novinare koju je u Vukovaru sazvalo Zajedničko vijeće općina (ZVO). Primjetio je kako je tako velik broj novinara koji se okupio u prostorijama ZVO-a, posljednji put vidio na konferenciji za novinare kojoj je on bio nazočan još na početku procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. "Tada smo zajedno s HDZ-om radili na izgradnji međunacionalnog povjerenja, povratku i obnovi. To je objedinilo cijelu Hrvatsku i činilo je svijetlim primjerom u regiji, a danas smo se okupili radi razgradnje povjerenja, obezvrjeđivanja Ustava i zakona i zbog poziva na rušenje vlasti", rekao je Pupovac pozvavši sve političke aktere u državi da se "ne igraju vatrom". Predsjednik ZVO-a Dragan Crnogorac pozvao je HDZ da nastaviti surađivati s SDSS-om u izgradnji mira i tolerancije i svega onoga što su, kako je kazao, te dvije stranke zajednički postigle od 1996. godine.

ZAGREB - Sa zgrade Srpskoga kulturnog društva "Prosvjeta" u Zagrebu nepoznati je počinitelj, vjerojatno tijekom vikenda, skinuo ploču s natpisom na latiničnom i ćiriličnom pismu. Ploča nije razbijena, nego skinuta i odnesena. Događaj je policiji prijavljen jutros, nešto iza 9,30 sati, a sve ostalo je pod istragom, doznaje se u zagrebačkoj policiji. Predsjednik "Prosvjete" Čedomir Višnjić Hini je kazao kako su jutros primijetili da nema ploče na sjedištu društva u Berislavićevoj ulici. Uvjereni su da je ploča skinuta tijekom vikenda, a policiji su na analizu dali snimke nadzorne kamere.

RIJEKA - Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić poručio je danas da još nema razloga za paniku kod nenastavnog osoblja u školama, ali ima razloga za ozbiljnu zabrinutost u vezi s najavom smanjenja broja zaposlenih i provedbom tzv. outsourcinga (izdvajanja) u školstvu. Stipić je na konferenciji za novinare rekao kako ipak ohrabruje što su u razmatranje pitanja najavljene privatizacije dijela usluga u školstvu uključeni sindikati, koji trebaju zajednički nastupiti i, ako bude potrebno, suprotstaviti se eventualnim štetnim odlukama Vlade. Stipić je ustvrdio da outsourcing može donijeti uštede u slučaju prevelikog broja zaposlenih i kada su oni solidno plaćeni, ali u hrvatskom školstvu nije tako pa outsourcingom nije moguće ostvariti uštede. Takva mjera obuhvatila bi oko 10.000 zaposlenih, od toga oko 7000 spremačica. Neto plaća spremačice s 21 godinom staža je 3180 kuna, a ako bi im se isplatile minimalne plaće, godišnja ušteda ne bi bila veća od 80 milijuna kuna. Stipić smatra da nije moguće značajnije smanjiti broj zaposlenih koje bi obuhvatio ousourcing, a da to ne ugrozi standarde čišćenja i održavanja škola. Dodao je da većina spremačica čisti više od propisanih 800 četvornih metara, a plaće tajnika i računovođa, njih oko 1700, već su među najnižima u javnim službama.

RIJEKA - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je u Rijeci novinarima rekao da će sutra razgovarati s predstavnicima studenata i studentskih centara o novom pravilniku o studentskoj prehrani, ali cijene studentskih obroka neće biti predmet razgovora. Jovanović je kazao da će se razgovarati o poboljšanju sadržaja pravilnika i naglasio da je pravilnik donesen nakon dugotrajnog i iscrpnog rada. Cijene prehrane studenata ostat će iste, odnosno povećane u odnosu na dosadašnje, istaknuo je ministar. Rekao je da se cijene nisu mijenjale 15 godina te da je time doveden u pitanje nastavak rada studentskih centara zbog ekonomske neodrživosti. Da su cijene ostale iste, dodao je, neki studentski centri možda bi morali prekinuti svoje djelovanje. Studenti nezadovoljni novim pravilnikom o studentskoj prehrani za danas su najavili prosvjed u studentskim menzama tako da uzimaju samo kolače umjesto cijelog studentskog menija.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nastavilo je izdavati rješenja komunalnim poduzećima kojima im se zabranjuje djelatnost gospodarenja otpadom i odlaganje svih vrsta otpada, a danas su poslana dva. Glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša i prirode Dijana Sušac Hini je izjavila da su danas poslali dva rješenja, ali zasad se nije moglo doznati kojim komunalnim poduzećima. Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk danas je Hini izjavio kako će se u petak sastati s ministrom zaštite okoliša i prirode Mihaelom Zmajlovićem te će nakon tog sastanka moći više reći, ali već sada može sa sigurnošću tvrditi da Zaprešić neće biti Napulj. Grad Zaprešić će od Ministarstva zatražiti odgodu izvršenja Rješenja radi izbjegavanja nastanka teško popravljive štete. Turk napominje da je planiran zahvat sanacije odlagališta s nastavkom rada do 2019. godine, koji je prema direktivi EU krajnji rok za sanaciju odlagališta.

ZAGREB - Jednodnevna konferencija o zaštiti ugroženih ili oštećenih kulturnih dobara u neposrednim kriznim situacijama održava se danas u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Konferencija je okupila stručnjake koji se u svom radu susreću s izvanrednim situacijama i oštećenim kulturnim dobrima kao što su konzervatori, restauratori, pripadnici civilne zaštite, vatrogasnih postrojbi, policije i vojske, te predstavnici lokalne uprave i samouprave. Organizatori skupa su Hrvatski restauratorski zavod, ICOMOS Hrvatska i Društvo za zaštitu i razvoj baštine, a pokrovitelj Ministarstvo kulture.

SPLIT - U Splitu je danas završila koordinirana EU akcija "Wake up-Bus" ili "Autobus, razbudi se" kojom se promiče sigurnost u prometu i potiče svijest o problemima vezanim uz poremećaje spavanja koji mogu uzrokovati prometne nesreće. Splićani su na Rivi jučer popodne i jutros, osim tlaka i šećera u krvi, mogli izmjeriti i zasićenost krvi kisikom te pogledati prezentaciju uređaja za potpomognuto disanje koji se upotrebljava za liječenje zastoja disanja tijekom spavanja. Odziv građana bio je iznad očekivanja, tvrde organizatori. Autobus s predsjednikom i članovima Hrvatskoga somnološkog društva - Društva za medicinu spavanja danas su iz Splita krenuli u Zagreb, gdje će na Trgu kralja Tomislava nastaviti svoje aktivnosti. Akcija u Hrvatskoj traje od 8. do 10. listopada. Nakon Zagreba Wake up-Bus ide u Graz, a zatim u Bruxelles.

ZAGREB - Retrospektivna izložba "Theatrum mundi: Jagoda Buić" koja obuhvaća više od 140 djela te svestrane umjetnice, otvara se 19. listopada u Trstu. Izložba je zajednički projekt Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) i Galerije moderne i suvremene umjetnosti Civico Museo Revoltella iz Trsta, a priprema se u povodu ulaska Hrvatske u EU, priopćeno je iz MUO-a. Odabirom djela za izložbu nastojalo se naglasiti svestranost Jagode Buić, čiji se interesi kreću od umjetničkog eksperimenta, prvenstveno na području dizajna tekstila i tapiserije do totalnog dizajna u teatru, koji je i realizirala u predstavi Williama Shakespearea "Richard III." u zagrebačkom Dramskom kazalištu Gavella 1997. godine.

ZAGREB - Izložba "Snovi i sanjarenje" Milene Pavlović Barilli, umjetnice srpsko-talijanskog podrijetla koja je bila jedna od najistaknutijih predstavnica europske umjetničke avangarde četvrtog desetljeća 20. stoljeća, otvara se 10. listopada u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori. Počevši od ranih radova, nastalih od 1926. do 1931. u tehnici ulja na platnu i pastela, predstavit će se 85 djela njezina opusa, među ostalim originalne nekomercijalne, modne kreacije, radovi nastali od 1932. do 1944. s "enigmatskim kompozicijama", reklamni dizajn napravljen za američke modne časopise i nekoliko umjetničinih osobnih odjevnih i uporabnih predmeta. Milena je bila osoba bez presedana u srpskoj modernoj umjetnosti, jedna od najavangardnijih i najzanimljivijih na europskoj i američkoj umjetničkoj sceni tog doba i "umjetnica sna i sanjarenja" koja je u svom raskošnom umjetničkom opusu neprestano hodala po tankoj niti snoviđenja, rekla je autorica izložbe Jelica Milojković na današnjoj konferenciji za novinare.

ZAGREB - Godinu dana nakon što je UNESCO i službeno prepoznao prirodne vrijednosti prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, tzv. "Europske Amazone", Hrvatskoj i Mađarskoj, nominaciju za svoj dio "Europske Amazone" UNESCO-u je predala i Republika Srbija, priopćila je danas svjetska nezavisna organizacija za zaštitu prirode WWF - World Wide Fund for Nature (World Wildlife Fund). Pokrajinski zavod za zaštitu prirode Republike Srbije u suradnji sa WWF-om radio je na pripremi nominacije posljednje dvije godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙