FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 14. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatska elektroprivreda (HEP) će od 1. listopada sniziti proizvodni dio cijene električne energije za 10,7 posto, što će u konačnici za 2,15 milijuna kućanstava značiti nižu ukupnu cijenu struje od 6 do 7 posto, izjavio je danas predsjednik Uprave HEP-a Tomislav Šerić. Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) jučer je donijela novu Metodologiju za određivanje iznosa tarifnih stavki za opskrbu električnom energijom u okviru univerzalne usluge, nakon čega je Uprava HEP-a odlučila o smanjenju cijene za radnu energiju za sve kupce kategorije kućanstvo koje opskrbljuje HEP Operator distribucijskog sustava. Prosječna cijena za radnu energiju kućanstvima će od 1. listopada biti smanjena za 10,7 posto. Iznosi naknade za korištenje mreže i za opskrbu ostaju isti, pa će u konačnici ukupna cijena električne energije za kućanstva biti manja za 6 do 7 posto, ovisno o tarifnom modelu. "To je preduvjet i za druge korake i akcije - očekujte nove pogodnosti s kojima ćemo izići vrlo skoro", kazao je Šerić na konferenciji za novinare u HEP-u. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak očekuje da HEP s novim pogodnostima iziđe za nekoliko tjedana, mjesec, kako bi pokazao da može biti bolji od konkurencije. "Nema razloga da HEP bude inferioran u tržišnoj utakmici. HEP mora biti bolji, brži i građanima povoljniji nego konkurencija, koja je dobrodošla", kazao je Vrdoljak.

OSIJEK - Zajedničkom svečanom sjednicom Gradskih vijeća Osijeka i Pečuha u Osijeku je danas obilježena 40. obljetnica suradnje ovih gradova. Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić kazao je kako se plodna suradnja dvaju gradova odvijala svih ovih godina, kako na političko-protokolarnoj razini, tako i u svim segmentima društvenog i gospodarskog života, kulture i sporta, u čemu su konstruktivni oslonac bili pripadnici mađarske nacionalne manjine u Osijeku. Dodao je kako članstvo u Europskoj uniji omogućava velike potencijale, pri čemu želi dati poticaj življoj gospodarskoj suradnji. Gradonačelnik Pečuha Pava Zsolt rekao je da su gospodarski odnosi dvaju gradova, od potpisivanja sporazuma 1973. godine, bili vrlo aktivni, a da bi jedan od budućih projekata mogao biti osnivanje zajedničke poduzetničko-razvojne zone. Dodao je da kada Hrvatska 2020. godine bude u prilici kandidirati europski grad kulture, grad Pečuh, koji je tu titulu dobio 2010. godine, u tome nudi svoja iskustva gradu Osijeku. Ocijenio da se, nakon što je Hrvatska postala punopravom članicom EU, pred ovim gradovima otvaraju velike mogućnosti, u čemu je vrlo značajno i nedavno ponovno otvaranje mađarskog generalnog konzulata u Osijeku.

DUBROVNIK - Dubrovačka luka Gruž u utorak, 17. rujna očekuje milijuntog putnika u ovoj godini, a u prvih osam mjeseci u luku je uplovilo 445 kuzera kojima je doputovalo 702 tisuće posjetitelja, što je za 13 posto više nego u istom razdoblju lani. U dubrovačkoj se luci doznaje kako je trend dolazaka brodova na kružnim putovanjima nastavljen i u rujnu. Milijuntog putnika očekuju u utorak, kada će u luci Gruž biti upriličena prigodna svečanost. Očekuju i da će do kraja godine u Dubrovnik uploviti 711 kruzera s kojima će grad posjetiti više od milijun putnika, a zadnji brod ove godine bit će 24. prosinca. U Dubrovnik je u 2012. godini uplovilo 648 brodova na kružnim putovanjima.

ZAGREB - Najnoviji poznati stanovnik hrvatskih rijeka, glavočić Neogobius gymnotrachelus, nije razveselio svoje pronalazače jer je, za razliku od tri autohtone vrste glavočića, strana vrsta koja šteti ovdašnjem okolišu. U hrvatske vode došao je jajašcima koja ženke lijepe na oplate brodova, te se intenzivnom plovidbom proširio uzvodno. Problem stranih i invazivnih vrsta natjerao je Europsku komisiju početkom ovoga tjedna da predloži uredbu kojom će se Europa obračunati s agresivnim uljezima biljnog i životinjskog svijeta. Naime, smatra se da je oko 12 tisuća vrsta strano prirodnom okolišu u Europi, od kojih je oko 15 posto invazivnih. U Europi uzrokuju štetu u vrijednosti od najmanje 12 milijarde eura godišnje, pa Uredba predviđa da države članice sastave popis invazivnih stranih vrsta, od kojih će odabrane biti zabranjene u EU-u, odnosno neće biti dopušten njihov uvoz, kupovina, uporaba, puštanje u promet ili prodaja. U takve, primjerice, spadaju azijski stršljen ili tigrasti komarac, čiji ubodi mogu biti pogubni, ili crna trešnja koja ozbiljno ometa ekosustave šuma, ili pak ambrozija, koja je zbog zdravstvenih utjecaja na ljude posebno na zlu glasu. Uredba predviđa tri vrste djelovanja - prevenciju, rano upozorenje i upravljanje rasprostranjenim invazivnim vrstama.

RIJEKA - I nakon obavljenog očevida sumnja se da je Riječanka (1936.), koja je jučer pronađen mrtva u stanu u Rijeci, nasilno preminula, ali će se više o tom tragičnom događaju znati nakon utvrđivanja svih okolnosti i obdukcije, doznaje se danas iz primorsko-goranske Policijske uprave. Policija je dojavu o pronađenoj mrtvoj ženi u stanu u zgradi u ulici Brdo dobila jučer oko 18 sati, nakon što su ju u stanu pronašli vatrogasci. Vatrogasci su prvi ušli u stan i ugasili vatru na štednjaku, nakon poziva susjeda koji su uočili dim iz ženina stana. U početku očevida, koji je obavila policija u suradnji s županijskim državnim odvjetnikom, posumnjalo se na nasilnu smrt, kao i nakon očevida, pa se očekuje da nastavak istrage opovrgne ili potvdi sumnju na ubojstvo starije žene iz Rijeke.

SPLIT - Kaznenu prijavu zbog nedozvoljene trgovine splitska je policija podnijela protiv muškarca (49) i žene (45) kod kojih su jučer pronašli 110 kilograma rezanog duhana, izvijestila je danas policija. Otkriveni su nakon što ih je policija zatekla kako iz osobnog automobila "renault" iznose rezani duhan. Muškarac i žena su policiji priznali da su duhan kupili na području Virovitice i željeli su ga prodati u Splitu. Tržišna vrijednost pronađenog duhana cijeni se na oko 30 tisuća kuna.

ZAGREB - U Zagrebu večeras počinje treće izdanje međunarodnog festivala razvojnog kazališta "Ganz novi festival", a otvorit će ga u dvorani Multimedijalnog centra Studentskog centra glazbeni performans talijanske skupine Dewey Dell. Talijanski koreografsko-glazbeni umjetnički kolektiv u Zagrebu će izvesti "Tuono", najavljen kao koncert u kojemu se susreću živa glazba i koreografski pokreti glazbenika. "Pokret izvire poput glasa, a likovi se u negativu, kao i glazbeni instrumenti, prirodno pojavljuju i zatim nestaju. Kratke slike brzo se izmjenjuju da bi uzrokovale vizije kao rezultat opipljivog zvuka", ističe se u najavi. Glazba pripada Black Fanfareu, eksperimentalnom solo projektu elektronske glazbe jednoga od članova Dewey Della Demetria Castelluccia.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙