FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 27. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Nakon što su se sindikati usprotivili mogućnosti uvođenja financijski uvjetovanog redovitog otkaza o radu, koji bi poslodavac mogao dati radniku ako nema novca za isplatu plaće, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava rekli su da se trenutno ne razmišlja o takvom prijedlogu. Sindikati su dobili takav prijedlog u objedinjenom materijalu izmjena Zakona o radu (ZOR) na osnovu javne rasprave, ali "nema ni primisli" da bi to bio naš prijedlog, kažu u Ministarstvu. Doznaje se također da su u tijeku konzultacije između sindikata, poslodavaca i Ministarstva, te da su na stolu razni prijedlozi temeljem javne rasprave koja je provedena od 15. kolovoza do 15. rujna. U Ministarstvu kažu da će tek nakon konzultacija sa svim zainteresiranim stranama nacrt prijedloga prosljediti Vladi, koja će prijedlog uputiti u saborsku proceduru, što se očekuje do kraja godine. Napominju da će u međuvremenu, po Zakonu o procjeni učinaka propisa, biti proveden još jedan krug konzultacija. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ranije je najavljivao da će Ministarstvo izmjenama ZOR nastojati pomiriti dvije temeljne odrednice - osigurati zaštitu radnika i omogućiti tvrtkama da se brže prilagođavaju zahtjevima tržišta.

ZAGREB - Unatoč štrajku liječnika, koji traje već deseti dan, u Ministarstvu zdravlja počeli su danas kolektivni pregovori za djelatnost zdravstva, koje su kao čin dobre volje i značajan iskorak u socijalnom dijalogu pozdravili ministar zdravlja Rajko Ostojić, čelnica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek, te Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara. Pregovori su počeli ozbiljno, već danas smo zaključili nekoliko točaka, a nastavljamo u ponedjeljak u 9 sati, rekla je novinarima nakon sastanka Prašnjak, čiji je sindikat sinoć prekinuo štrajk u koji je krenuo zajedno s Hrvatskim liječničkim sindikatom. Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikat zdravstva i socijalne skrbi u izjavi novinarima kao cilj istaknula je sklapanje kvalitetnog kolektivnog ugovora za svih 72.000 zaposlenih u zdravstvenom sustavu, kako bi se svima vrednovali prekovremeni sati, bez obzira je li riječ o zdravstvenim ili nezdravstvenim radnicima.

VUKOVAR - Predsjednik kluba vijećnika HDZ-a u vukovarskome Gradskom vijeću Ivan Penava izjavio je danas pošto je vijeće većinom glasova prihvatilo prijedlog odluke o pristupanju promjeni gradskog statuta da je današnja odluka prvi pomak prema njegovoj izmjeni. Vukovarsko Gradsko vijeće većinom je glasova danas na prijedlog vijećnika koalicije HDZ-a i HSP-a dr. AS prihvatilo prijedlog odluke o pristupanju promjeni gradskog statuta, čime se, osim nužnih usklađivanja sa zakonima koji su u međuvremenu promijenjeni, omogućuje da se u statut ugradi i odredba o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta i ograniči pravo uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine. Kako je rekao Ivan Penava, Gradsko vijeće sada očekuje prijedloge klubova vijećnika i vijećnika vezanih uz izmjene statuta, glasovanje o njima te njihovo uvrštavanje u statut. Predsjednik kluba vijećnika SDSS-a Dejan Drakulić istaknuo je da SDSS podupire promjenu statuta, no pri glasovanju je bio suzdržan jer se iza prijedloga HDZ-HSP AS, kako je rekao, ne krije usklađivanje statuta sa svim zakonima, nego samo s jednim - Zakonom o pravima nacionalnih manjina.

OSIJEK - Europarlamentarka Biljana Borzan izjavila je danas, za posjete Hrvatskoj agenciji za hranu (HAH), da EU Parlament pridaje veliku pozornost sigurnosti hrane tako da nedavno nisu dali "zeleno svjetlo" nižoj razini kontrole svinjskog mesa. Borzan je razgovarala o suradnji s ravnateljicom HAH Andreom Gross Bošković, istaknuvši kako je cilj zajedničkim djelovanjem postići što veću sigurnost hrane. Govoreći o značaju koji EU Parlament pridaje sigurnosti hrane, Borzan je navela primjer da su prošlog tjedna članovi Odbora za zaštitu okoliša, javnog zdravstva i sigurnosti hrane odbili prijedlog Europske komisije kojim se kvaliteta pregleda svinjskog mesa trebala spustiti na nižu razinu. "Izuzetno se pazi da na police u trgovine zemalja EU dolazi sigurna hrana, kako bi 500 milijuna stanovnika Unije bilo što zaštićenije", rekla je.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je predvečer završila 8. dubrovačka konferencija o održivom razvoju energetike, voda i zaštite okoliša, jedna od najvećih konferencija te vrste u ovom dijelu Europe na kojoj je glavna tema bila klimatske promjene. Raspravljalo se i o energetskim inovacijama, energetskoj sigurnosti, energetskoj učinkovitosti i sličnim temama. Skup su zajednički organizirali međunarodni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša – SDEWES i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovalo je 600 znanstvenika iz 60 zemalja, a predstavljeno je 606 znanstvenih radova. Kako je istaknuo jedan od sudionika, akademik Ivo Šlaus, upravo je akademska zajednica ta koja mora upozoravati na probleme koji se događaju u okolišu jer je njezina zadaća i zadaća svih stanovnika planeta sačuvati Zemlju, koja je naš jedini dom.

ZAGREB - Bivše radnice tvornice Kamensko, koje su ostale bez posla prije tri godine kad je tvornica otišla u stečaj, danas su kao članice istoimene udruge organizirale tribinu o novom ženskom radništvu i modnu reviju sa svojom novom kolekcijom odjeće u zagrebačkom Kulturno-informativnom centru, u okviru manifestacije "Zagreb za Kamensko". Modna revija i tribina organizirane su 27. rujna jer je na taj datum 2010., nekadašnja kuća europske mode, kako se i u TV-reklamama nazivala tekstilna tvrtka Kamensko, otišla u stečaj. "Toga dana, s tvorničkim vratima, zatvorila su nam se i sva druga vrata. Gladovale smo, spavale u parku, marširale zagrebačkim ulicama, dotaknule smo dno. No, tu nismo željele ostati. Počele smo mijenjati sebe i sve oko sebe. Odlučile smo biti hrabre i pronaći svoj put", istaknula je predsjednica Udruge Kamensko Đurđica Grozaj. Zahvalila je svima koji su im pomogli u borbi za zaostale plaće i nova radna mjesta, od predsjednika Republike Ive Josipovića do zagrebačkog gradonačelnika Milan Bandića koji je osobno nazočio događaju.

SPLIT - Sudac istrage Županijskoga suda u Splitu odredio je istražni zatvor petorici članova kriminalne skupine osumnjičenih da su iz BiH u Hrvatsku prokrijumčarili 2,5 kilograma heroina, doznaje se na tom sudu. Određivanje istražnog zatvora za svu petoricu tražio je USKOK. Petorica hrvatskih državljana u dobi od 26 do 37 godina osumnjičena su da su od početka godine iz BiH u Hrvatsku prokrijumčarila najmanje 2,5 kilograma heroina. Drogu su prodali na području Imotskog i Dubrovnika, a novac su međusobno podijelili. Sumnjiče za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

ZAGREB - Osobe s posebnim potrebama i osobe s invaliditetom u knjižnici u novome informacijsko-tehnologijskom okruženju bila je tema današnjega 10. okruglog stola na kojem su sudionici iznijeli iskustva i prijedloge o korištenju elektroničkih uređaja koji takvim osobama olakšavaju svakodnevicu i omogućuju im stjecanje znanja. Svrha je skupa pokazati kako knjižnica u novom okruženju osobama s posebnim potrebama može olakšati korištenje svojih usluga i sadržaja, pružiti informacije kroz knjigu koja dobiva novi elektronički oblik, istaknula je savjetnica za narodne knjižnice iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) Dunja Marija Gabriel. Kako bi se osobe s invaliditetom mogle koristiti knjižničnim uslugama, potrebno im je prilagoditi knjižnični sadržaj, što ovisno o vrsti oštećenja podrazumijeva arhitektonsku pristupačnost, dostupnost pisanih sadržaja u alternativnim oblicima (na Brailleovu pismu, u uvećanom tisku, zvučnom zapisu ili u elektroničkom obliku), zatim dostupnost tumača i prevoditelja za znakovni jezik, dostupnost multimedijalnih sadržaja i pristupačnost informacijsko-komunikacijske tehnologije, istaknula je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Ana Slonjšak. Na okruglome stolu sudjelovali su i međunarodni stručnjaci koji su predstavili svoja iskustava i rezultate, a među njima su bili i stručnjaci iz ljubljanske gradske knjižnice i danske nacionalne knjižnice.

DUBROVNIK - U organizaciji Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku, koji ove godine proslavlja desetu obljetnicu znanstvenog djelovanja, danas je počela međunarodna konferencija "Inovativni pristup trenutnim ekonomskim problemima" na kojoj sudjeluje stotinjak znanstvenika iz 22 zemlje. Na trodnevnom skupu bit će predstavljeno šezdesetak znanstvenih radova. Na otvorenju sudionike su pozdravili pročelnica tog odjela Ivona Vrdoljak-Raguž, prorektor za međunarodnu suradnju i znanost Vlatko Lipovac te zamjenica župana Marija Vučković. Kako je istaknula pročelnica Vrdoljak-Raguž, konferencija želi prikazati postignuća uglednih ekonomista vezana uz ekonomsku situaciju.

ZAGREB - Goethe-Institut u Zagrebu (Goethe-Institut Kroatien) već je četiri desetljeća mjesto susreta hrvatske i njemačke kulture što se danas proslavilo u tome institutu bogatim programom, a trajan podsjetnik na tu obljetnicu je stablo ginka koje je ispred Goethe-Instituta zasadila njegova ravnateljica Katrin Ostwald-Richter. Brojnim okupljenima ravnateljica Ostwald-Richter 'otkrila' je da je stablo ginka odabrano zato što je bilo posebno drago velikome njemačkom književniku i misliocu Johannu Wolfgangu von Goetheu čije ime danas nosi 158 instituta u 93 zemlje diljem svijeta. Goethe je stablu ginka posvetio i pjesmu koju su nazočni imali priliku i čuti u njemačkome izvorniku i u prijevodu na hrvatski jezik. U riječima dobrodošlice ravnateljica Goethe-Instituta u Zagrebu podsjetila je na njegove početke koji sežu u 1971. godinu, kada je u jednome stanu uređen informativni centar koji je nešto kasnije nazvan Kulturnim i informativnim centrom Savezne Republike Njemačke. Na izložbi priređenoj u predvorju mogu se vidjeti odabrane fotografije i dokumente koji svjedoče o četiri desetljeća dugome putu koji je do sada prešao taj institut.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙