FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 4. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat.

ZAGREB - Pravilnik o prehrani studenata korak je prema izravnoj dodjeli pomoći onima kojima je najpotrebnija, pripreman je godinu dana u pregovorima sa studentima i studentskim centrima, a u javnoj raspravi podržali su ga svi studentski predstavnici, priopćeno je iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS). Reagirajući na medijske tvrdnje kako je "MZOS neosnovano i bez znanja studenata podignuo cijene studentskih obroka", iz Ministarstva ističu da prate situaciju u restoranima studentske prehrane, vezano uz primjenu novoga Pravilnika o prehrani. Glavni cilj pravilnika je osigurati financijsku održivost sustava jer se cijene obroka nisu mijenjale u proteklih 15 godina, dok su cijene svih namirnica i energenata bitno porasle. Cijena kompletnog obroka povećana je sa 16,70 kuna (4,40 kn za studenta) na 22,60 kuna (6,50 kn za studenta), što znači da je cijena meni obroka za studente povećana za 2,10 kuna. MZOS podsjeća da se za sustav studentske prehrane godišnje izdvaja više od 250 milijuna kuna, dok istodobno Ministarstvo godišnje raspolaže samo s 40 milijuna kuna studentske stipendije.

SPLIT - EU će uložiti od 2014. do 2016. više od šest milijardi eura kako bi se pomoglo mladima u njihovu zapošljavanju a 20 zemalja, među kojima i Hrvatska, prijavilo se za taj projekt, rekao je zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković (HDZ) u raspravi u sklopu Regionalnog foruma koji je organizirao Europski parlament. S obzirom da Split i Splitsko-dalmatinska županija, kao i cijela Hrvatska imaju akutni problem nezaposlenosti, osobito mladih, rekao je Plenković, program EU treba iskoristiti. Novac iz tog programa mladima će omogućiti da nakon završenog školovanja dobiju pripravništvo ili se dodatno školuju. Plenković je najavio da će u sljedeća dva ili tri tjedna Hrvatsku posjetiti europski povjerenik za zapošljavanje i socijalna pitanja Laszlo Andor, koji će s hrvatskim dužnosnicima razgovarati o tom programu.

ZAGREB - Hrvatska ljekarnička komora opovrgnula je tvrdnju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) da svoje obveze plaća u roku kraćem od 100 dana, ustvrdivši da HZZO kasni s isplatama više od 210 dana. HZZO je u prvom krugu sanacije u lipnju uplatio ljekarnama obveze u iznosu od 1,716 milijardi kuna i time rok plaćanja smanjio na 120 dana. Ukupna dugovanja HZZO-a za lijekove na recept na dan 30. lipnja iznosila su 1,3 milijarde kuna. Od 20. lipnja do danas HZZO nije ništa platio ljekarnama pa se na dan 1. listopada ukupni dug povećao na 2,2 milijarde kuna, a rok plaćanja dosegnuo više od 210 dana, ističe Komora.

SLUNJ - Vojna vježba "Udar 2013." Hrvatske kopnene vojske i američkih zračnih snaga, koja se uz sudjelovanje 450 vojnika održala danas na Vojnom vježbalištu Eugena Kvaternika u Slunju, pokazala je odličnu uvježbanost vojnika, ali i potrebu za modernizacijom oružja Hrvatske kopnene vojske i zrakoplovstva, ocijenio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Drago Lovrić. U vježbi je sudjelovalo 450 pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, Vojne obavještajne bojne i Gardijske motorizirane brigade, zatim dva američka bojna zrakoplova F-16, 12 tenkova M 84, osam bojnih vozila pješaštva, osam samohodnih haubica, jedna bespilotna letjelica i dr. Lovrić je rekao da je stupanj uvježbanosti i združenog djelovanja hrvatskog oklopništva visok, ali trebalo bi modernizirati protuoklopne raketne sustave 'maljutke' i bojna oklopna vozila pješaštva, što je i predviđeno dugoročnim planom razvoja.

ZAGREB - Izvršni odbori ogranaka Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatska (SNH) na Hrvatskoj televiziji pozvali su danas Glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana da odmah razmotri svoju odluku o izvanrednom otkazu djelatnici Interne revizije HRT-a Marini Pavičić. Radman krši ljudska i ustavna prava zaposlenice Pavičić, tvrde ogranci HND i SNH, te podsjećaju na Opću deklaraciju o pravima čovjeka UN iz 1948., prema kojoj je sloboda govora "pravo izražavanja vlastitih stajališta i razmišljanja bez straha da će te netko u tom pokušati spriječiti ili zbog toga kazniti". Ogranci HND i SNH stoga smatraju da je Marina Pavičić imala pravo dati izjavu portalu Indeks o saznanjima o stanju svoje prijateljice, pokojne Snježane Abdurahmanović, povjerena joj neposredno prije počinjenja samoubojstva. Imala je pravo izreći, ako je to istina, da se i na nju vrše pritisci te da joj se prijeti. Nikakav interni naputak, a svaki je skandalozan jer krši prava zaposlenika HRT-a, ne može biti prepreka za govor istine ugrožene djelatnice. Također, Facebook profil Marine Pavičić je na društvenoj mreži, na kojoj ona ima sva prava iznositi svoje privatno mišljenje, a zastrašujuće je i skandalozno da čitate FB profile svojih djelatnika i na osnovu njih donosite odluke o izvanrednim otkazima, stoji u pismu Radmanu.

ZAGREB - U povodu medijskih napisa da se na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) uvodi strogi nadzor zaposlenika jer je na snagu stupio pravilnik pod nazivom Politika informacijske sigurnosti, te da su na radna mjesta imenovani "specijalist za sigurnost mreže" i "savjetnik za informatičku sigurnost", HRT ističe kako su takvi napisi potpuno neistiniti i zlonamjerni. "Internom objavom smjernica pod nazivom Politika informacijske sigurnosti namjera poslodavca nije bila uvoditi ili najaviti bilo kakvu represiju, nego regulirati i definirati područje informacijske sigurnosti na HRT-u, koje dosad nije regulirano", ističe se u priopćenju. Telefonski razgovori neće se neovlašteno prisluškivati, a ono što se zlonamjerno konstruira je standardni ispis poziva koji telekom operator HRT-u i sada dostavlja za službene telefone u vlasništvu HRT-a. Kad je riječ o korespondenciji putem službenih mail adresa zaposlenika, HRT smatra kako je on kao poslodavac vlasnik komunikacije s tih adresa, pa tu nema govora o povredi privatnosti. Na HRT-u je bilo nekoliko slučaja neovlaštenog distribuiranja dokumenata u fazi izrade, koji su zbog svojeg stupnja nedovršenosti stvarali pogrešnu sliku u javnosti, a bili su distribuirani čak i dokumenti s oznakom poslovne tajne. U vezi prošlotjedne tragične pogibije zaposlenice Adria Grupe Snježane Abdurahmanović, koja se na krajnje politikantski zloupotrebljava, HRT daje bezrezervnu potporu istražnim tijelima u provođenju istrage i utvrđivanju svih okolnosti toga tragičnog događaja, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Bivši ravnatelj Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) Leo Katunarić, njegov zamjenik Ozren Prohić te dvoje suradnika, Mirna Čubranić i Kruno Miljan, u ponovljenom suđenju na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno su osuđeni na uvjetne kazne zbog plaćanja preko ugovora student servisa. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo ranije ih je teretilo da su plaćanjima preko ugovora Student servisa iz ZKM-a izvukli 1,25 milijuna kuna. Nakon što je Vrhovni sud ukinuo raniju presudu iz rujna 2009. i naložio ponovno suđenje, odvjetništvo je izmijenilo optužnicu. Postane li nova presuda pravomoćna, ZKM će u državni proračun morati vratiti 600.000 kuna, koliko se okoristio neplaćanjem poreza.

ZAGREB - U slijetanju vozilom s autoceste A1 u blizini Zagreba poginuli su 62-godišnji vozač, godinu starija putnica i 34-godišnji suvozač, doznaje se od policije koja još istražuje uzrok nesreće. Prema prvim podacima, u automobilu renault megane šibenskih oznaka, koji je sletio na 16. kilometru autoceste u smjeru Zagreba, između čvorova Jastrebarsko i Zdenčina, nije bilo drugih suputnika. Zasad je poznato da u toj nesreći, koja je iz još nepoznatog razloga odnijela tri života, nisu sudjelovala druga vozila. Očevid je gotov, no još se uvijek utvrđuju uzroci slijetanja vozila.

DUBROVNIK - Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić poslao je pismo ministru turizma Darku Lorencinu u kojemu izražava nezadovoljstvo zbog najavljenog povećanja PDV-a na usluge smještaja, hrane i pića u 2014. godini s 10 na 13 posto. Pružateljima usluga smještaja ta povećana stopa PDV-a dodatno će otežati i opteretiti poslovne rezultate jer su sa stranim partnerima već ugovorili poslove i cijene svojih usluga za 2014. godinu te ne mogu razliku PDV-a prevaliti na kupce, a to znači da će iznos povećanoga PDV-a morati platiti sami, navodi se u pismu. Turistički sektor će povećanjem stope PDV-a umanjiti međunarodnu konkurentnost. U većini konkurentskih zemalja stope PDV-a na usluge smještaja, hrane i pića u ugostiteljstvu se kreću od šest do deset posto.

SOLIN - Svečanim blagoslovom gradilišta danas je na Gospinom Otoku u Solinu službeno označen početak gradnje nove crkve koja će se sastojati od dva dijela - bazlike i pastoralnog središta, a izgradnja će trajati dvije do tri godine. "Bazilika će imati šest ulaza, bit će 45 metara duga, 34 metra široka i 15 metara visoka, a cjelokupna površina crkve bit će 1000 četvornih metara i u njoj će biti 650 sjedećih mjesta", rekao je arhitekt Viktor Vrečko. Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić istaknuo je kako se početak radova događa na 15. godišnjicu posjete Solinu Ivana Pavla II, koji se 4. listopada 1998. godine molio za hrvatski narod na mjestu gdje će se graditi nova crkva. "Danas je povijesni dan jer počinjemo graditi novu crkvu u najstarijem marijinskom svetištu u Hrvatskoj, u Solinu gdje je kraljica Jelena 976. godine izgradila prvu crkvu u Hrvatskoj posvećenu Blaženoj Djevici Mariji. Ovdje su pokopani hrvatski kraljevi. Nema u Hrvatskoj svetijeg tla od ovog", rekao je Barišić.

LIPIK - U povodu Dana grada i blagdana Sv. Franje Asiškoga gradonačelnik Lipika Vinko Kasana svečano je otvorio obnovljeni Ankin dvor, zgradu u kojoj je šest suvremeno uređenih apartmana Specijalne bolnica za medicinsku rehabilitaciju. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju u Lipiku godinama radi bez gubitaka, a njezin ravnatelj Darko Kelemen rekao je kako sadašnji poslovni model, koji se temelji na dugogodišnjoj suradnji s HZZO-om, više nije održiv pa su sve više upućeni na tržište. Sudionici svečane sjednice Gradskog vijeća obišli su obnovljenu depadansu lipičkih toplica s 39 postelja. U zadnje četiri godine iz vlastitih i decentraliziranih financijskih sredstava u obnovu bolnice je uloženo 19 milijuna kuna, od čega je Ministarstvo zdravlja osiguralo 8,5 milijuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙