FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 26. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović ustvrdio je da je Hrvatska kompromisom, po kojem bi izmijenjeni zakon o primjeni europskog uhidbenog naloga stupio na snagu najkasnije 1. siječnja 2014., završila spor s Europskom komisijom (EK). "Ovo je gotovo. To je dogovor između mene i predsjednika EK Jose Manuel Barrosa od prije tjedan dana, i potpredsjednica Komisije Viviane Reding je u riječ pročitala što smo tada dogovorili", rekao je Milanović u intervjuu za Novu TV. Dogovoreno je da se zakon neće primjenjivati odmah, već od 1. siječnja 2014., što dokazuje da se o tome može razgovarati, istaknuo je Milanović dodavši kako i druge zemlje imaju sukobe ili nesporazume s EK. Milanović je naglasio da je EK, iako to Hrvatska nije očekivala, izravno pozdravila ono što hrvatska Vlada radi na zaštiti manjina u Vukovaru. "To je direktna poruka HDZ-u i svima onima koji ne žele poštivati hrvatski ustavni poredak, da prestanu, da se maknu i to shvate kao obavezu i kao doprinos da ovo bude malo bolja zemlja", rekao je. Svi koji primjenu europskog uhidbenog naloga svode na jednog čovjeka (Josipa Perkovića) imaju priliku glasanjem za izmjene Ustava zaista omogućiti istragu i procesuiranje ili izručenje Perkovića. Odbacio je optužbe da bi on ili Vlada štitili Perkovića od izručenja Njemačkoj, upozorivši kako je on zaštićen institutom zastare. "Da bismo ga izručili Njemačkoj moramo promijeniti Ustav jer je zaštićen zastarom. Zastara je razlog za odbijanje uhidbenog naloga i Njemačkoj i svakoj trećoj državi, a prepreka je i postupku u Hrvatskoj", ustvrdio je Milanović.

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović poručio je da će ekonomska situacija iduće godine biti bolja i najavio da će Vlada kroz tri godine proračunski deficit smanjiti na tri posto. "Imam lošu vijest za pesimiste, bit će bolje", rekao je Milanović u intervjuu za Novu TV. Na upit o lošem kreditnom rejtingu nakon što su tri agencije hrvatski kreditni rejting bacile u "smeće", odgovorio je da se Hrvatska danas zadužuje jeftinije nego prije godinu i pol dana. Prema svim prognozama, iduće godine imat ćemo gospodarski rast i nismo zemlja koja najsporije izlazi iz gospodarske krize, ustvrdio je i odbacio mogućnost da bi zbog manjka u proračunu mogle u pitanje doći plaće i mirovine. Najavio je da će Hrvatska ući u postupak prekomjernog deficita i ustvrdio da će u iduće tri godine smanjiti proračunski deficit na tri posto.

ZAGREB - Premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je da se u kampanji za predsjednika zagrebačke organizacije SDP-a radi o "prljavoj igri" dodavši kako mu se ne sviđa što se kampanja jednog kandidata vodi na animozitetu prema Vladi. Ne sviđa mi se što se kampanja jednog kandidata vodi na animozitetu prema Vladi, i to kandidata koji je s 27 godina svoj prvi posao imao u Hrvatskom saboru, poručio je Milanović u intervjuu za Novu TV. Iako nije imenovao tog kandidata, jasno je da se radi o predsjedniku zagrebačkog SDP-a Davoru Bernardiću. Na upit o tome tko je njegov kandidat za predsjednika zagrebačkog SDP-a, podsjetio je kako je upravo on u SDP unio model "jedan član - jedan glas" zato da ne bi on i njegovi suradnici iz Predsjedništva stranke imali direktnog utjecaja na izbor pobjednika. Opovrgnuo je nagađanja da bi zagrebačka organizacija SDP-a mogla biti raspuštena, istaknuvši kako za to nema osnove.

ZAGREB - Vlada bi na današnjoj sjednici trebala donijeti odluku kojom će se na popisu trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za državu naći ukupno 59 tvrtki i drugih pravnih osoba. Tu će odluku Vlada donijeti na temelju novog Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom, koji je stupio na snagu krajem srpnja. Prema prijedlogu, 27 je tvrtki i drugih pravnih osoba koje su od strateškog interesa za državu, među njima i četiri tvrtke koncesionari autocesta (HAC, Autocesta Zagreb-Macelj, Autocesta Rijeka-Zagreb i Bina-Istra), Hrvatske ceste, dvije željezničke tvrtke - HŽ Infrastruktura i HŽ Putnički prijevoz, potom HEP, Janaf, Plinacro i Podzemno skladište plina, Hrvatske šume, Hrvatska lutrija i Hrvatske vode. Tu su i Plovput, Odašiljači i veze, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Hrvatski operator tržišta energije, Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata, Agencija za komercijalnu djelatnost, Agencija Alan, Pomorski centar za elektroniku, kao i Središnje klirinško depozitarno društvo, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, Financijska agencija i Centar za restrukturiranje i prodaju.

ZAGREB - Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) predstavljena je uz geslo "Mudri korak za bolje sutra" u predvorju NSK. Promicanje hrvatske kulture i znanosti časno i čestito na načelima intelektualne i akademske slobode zadaća je Zaklade NSK , istaknula je Dunja Seiter-Šverko, glavna ravnateljica NSK. Zahtjevni posao onih koji se brinu za očuvanje dragocjene knjižne baštine traži sve napredniju tehnologiju, ali za nju treba izdvojiti puno novca pa tako, primjerice, za digitalizaciju jedne knjige treba izdvojiti od 20.000 do 40.000 kuna, a za jedan skener 200.000 do 400.000 kuna. Predsjednik Zakladine uprave Petar Piskač rekao je da će Zaklada pomagati programe i inovacije na području razvoja knjižničarstva, nagrađivati kvalitetne radove iz područja književnosti te poticati stvaralaštvo mladih, a zato su osmišljena dva programa: Knjižnice i knjižničari te Nagrada Anđelko Novaković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙