FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 29. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati.

ZAGREB - Ukidanje porezne olakšice na kupnju prve nekretnine predloženo je zato što se ta olakšica dosad previše zloupotrebljavala, a Vlada predlaže smanjenje stope poreza na promet nekretnina s pet posto na četiri posto da bi potaknula promet nekretninama, odgovorio je ministar financija Slavko Linić građanima putem twittera. Linić je zajedno s potpredsjednicima Vlade Brankom Grčićem i Milankom Opačić odgovarao na pitanja koja su građani preko twittera postavljali u vezi Smjernica ekonomske i fiskalne politike 2014. - 2016. pri čemu je iz Vlade još jednom poručeno da "potrošnja nije izlaz". "Dvadeset godina se trošilo, zato sad imamo 46 milijardi eura duga. Budućnost trebamo graditi ulaganjem i razvojem, a ne potrošnjom", ističu troje ministara. Za najavljeno povećanje međustope PDV-a s 10 na 13 posto Linić je ustvrdio da neće uzrokovati porast cijena i pad potrošnje. Na pitanje zašto se ne snizi osnovna stopa PDV-a, Linić je odgovorio kako to u ovom trenutku nije moguće zbog ogromnog javnog duga. Naglasio je da trošarine jesu visoke, ali su još uvijek najniže u Europskoj uniji. Uskoro će Ministarstvo financija početi objavljivati liste poslodavaca koji ne isplaćuju plaće. Na upit zašto se ne smanji broj županija i njihove birokracije, Grčić je najavio da Vlada kreće u reformu javnog sektora na lokalnoj razini. "Uskladit ćemo nadležnosti s fiskalnim kapacitetom na lokalnoj razini", a to će onemogućiti jedinice lokalne samouprave da zapošljavaju previše ljudi, te primorati načelnike i druge zaposlenike da dio poslova obavljaju volonterski. Cilj je uravnotežiti sustav i učiniti ga pravednijim, tako da siromašnije jedinice dobivaju potporu države, a one koje to nisu izađu iz sustava, kaže Grčić. Također je najavio analizu svih državnih agencija i procjenu njihove opravdanosti, te ustvrdio da novi paket reformi neće loše utjecati na standard građana.

PULA - Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru izvijestila je danas da je pokrenuta akcija traganja za poljskim državljaninom koji je nestao jučer tijekom ronjenja u blizini Rta Svete Marine, u blizini Rapca u Istri. Nacionalna središnjica zaprimila je jučer u 16,30 sati obavijest iz autokampa Sveta Marina o nestanku jednoga gosta tijekom ronjenja nedaleko kampa, te je pokrenuta akcija traganja i spašavanja u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Pula, nadležnom Lučkom ispostavom Raša i lokalnim ronilačkim centrima. O događaju je obaviještena i Pomorska policija u Puli, čiji su ronioci uključeni u akciju traganja za nestalim Poljakom. Utvrđeno je da je nestao poljski državljanin A. B. W. (rođen 1966.), koji je ronio na poziciji Rt Svete Marine, a roniti je krenuo samostalno opremljen bocom kisika zapremine sedam litara, u crno – plavom ronilačkom odijelu i s pojasom za brzo izranjanje. Na mjestu zarona podmorsko tlo strmo pada u dubinu do 50 metara, a prisutne su i jake morske struje koje su uz jaki sjevero – istočni vjetar dodatno otežavale uvjete današnje potrage, stoga je akcija nakon drugoga dana obustavljena dok vremenske prilike ne budu povoljnije.

ZAGREB - Ministarstvo zdravlja u današnjem je priopćenju ustvrdilo da su ispunjeni svi zakonski uvjeti za prekid štrajka liječnika u bolnicama no, unatoč tome, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić najavljuje radikalizaciju štrajka od ponedjeljka, 30. rujna. Ministarstvo podsjeća da je od početka štrajka, 18. rujna, Babić više puta mijenjao uvjete za prekid štrajka i nastavak pregovora. Nakon što su medicinske sestre prekinule štrajk i vratile se pregovorima o novom kolektivnom ugovoru, Babić i dalje ustraje na štrajku usprkos spremnosti Ministarstva da udovolji svim uvjetima koji su zakonski utemeljeni. U nekoliko navrata Babić je izjavio kako je razlog pokretanja štrajka to što nije dobio pisano očitovanje o svojem prijedlogu kolektivnog ugovora, no Ministarstvo tvrdi da se pisano očitovalo o tom prijedlogu još 12. kolovoza. U očitovanju je jasno rečeno kako je uobičajena praksa da se kao polazište za pregovore uzima razina materijalnih prava iz trenutno važećeg ugovora, no to ne određuje konačni sadržaj kolektivnog ugovora. Tijekom pokušaja mirenja i socijalnog dijaloga ministar zdravlja Rajko Ostojić više je puta rekao Babiću da se Ministarstvo zdravlja načelno slaže s prijedlozima sindikata, te da se svi članci koje on predlaže razmatraju jednakovrijedno u odnosu na važeći kolektivni ugovor, kaže se u priopćenju.

RIJEKA - Tijekom nogometne utakmice između Rijeke i Hajduka lakše je ozlijeđeno 13 osoba, od kojih jedno dijete i dva policijska službenika, dok je jedan policajac teže ozlijeđen, priopćeno je danas iz primorsko-goranske Policijske uprave. Na utakmici na kojoj je bilo oko 10.000 gledatelja, lakše tjelesne ozljede zadobilo je devet punoljetnih osoba, od kojih su dvije iz primorsko-goranske županije, a dijete je ozlijeđeno od bačenog pirotehničkog sredstva. Ozlijeđena su trojica policijskih službenika, od kojih je jedan zadobio teže tjelesne ozljede, a svima je liječnička pomoć pružena u KBC Rijeka. Pri uspostavljanju javnog reda i mira na stadionu policija je uporabila sredstva prisile prema više osoba, a prije utakmice preventivno je privedeno 26 osoba. Nakon utakmice se ispred jednog opatijskog hotela dogodio incident, kada je 20-godišnjak iz Matulja bacio u smjeru nogometaša Hajduka čašu. Igrač Hajduka je ozlijeđen, ali je odbio zatražiti liječničku pomoć. Također su oštećena tri autobusa riječkog gradskog prijevoza i dva osobna vozila splitskih registracijskih oznaka.

PULA - Dosadašnji povjerenik pulskog SDP-a Danijel Ferić i član gradskog odbora Marijan Mužinić kandidati su za predsjednika na unutarstranačkim izborima pulske Gradske organizacije SDP-a, dok su za mjesto potpredsjednika kandidature istaknuli Vera Radolović, Marino Percan, Maja Šarić i Ivan Lukež, izvijestio je danas predsjednik Izborne komisije Ivan Lasić. Na izborima, koji će se u pulskom SDP-u održati u listopadu, birat će se i Predsjedništvo, za što se kandidiralo 19 članova, te Gradski odbor, za što su prihvaćene 44 kandidature za 17 mjesta. Broj potpredsjednika i članova Predsjedništva odredit će se na predstojećoj stranačkoj konvenciji, a vjerojatno će se birati dva potpredsjednika i sedam članova Predsjedništva, ustvrdio je Lasić dodavši kako su kandidati za predsjednika, potpredsjednike i članove Predsjedništva do 5. listopada dužni prikupiti potpise potpore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙