FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački tisak pozdravio nepopustljivost Europe komisije

BERLIN, 26. rujna 2013. (Hina) - Vodeći njemački tiskani mediji su u svojim izdanjima od četvrtka opširno popratili razvoj događaja u sporu između Zagreba i Bruxellesa u vezi s europskim uhidbenim nalogom pri čemu se uglavnom pozdravlja nepopustljivost Europske komisije u borbi za zaštitu europskog prava na svom cjelokupnom teritoriju.

Komentator dnevnika "Berliner Zeitung" ističe kako je Europska unija nakon Rumunjske i Mađarske i na primjeru Hrvatske pokazala koliko joj znači pridržavanje dogovorenog.

"Na primjeru Hrvatske EU demonstrira da je pravo jače od jakih riječi. Rumunjska je to već osjetila, Mađarska također, a sad i nova članica Europske unije: Europa je više od gospodarskog kluba, Europa je pravna zajednica. To je povjerenica EU-a Viviane Reding pokazala na upečatljiv način", navodi se u uvodu komentara u kojem se isto tako spominje kako je Reding već i prije pokazala samouvjerenost u borbi za implementiranje europskog prava.

"Slično je (Reding) postupila i prije protiv mađarskog premijera Viktora Orbana kada je pokušao zaobići pravo, a isto tako i u slučaju rumunjskog premijera Victora Ponte, koji je bez pravnog temelja htio smijeniti svog predsjednika", piše list.

Berliner Zeitung zaključuje kako se na ovakvim primjerima najzornije očituje smisao i svrha Europske unije.

"Mi se tijekom krize sporimo oko cijene i smisla Europske unije. Zalaganje za pravnu državu i demokraciju je uvjerljiv dokaz za vrijednosti Europe", zaključuje se u komentaru.

"Hrvatska popustila pod pritiskom EU-a", tako dnevnik "Tagesspiegel" naslovljava svoj komentar vezan uz slučaj prijepora između Bruxellesa i Zagreba.

"Za Orsata Miljenića je posjet Bruxellesu u srijedu nalikovao odlasku u Canossu: nakon višemjesečne svađe u sjeni otvaranja postupka protiv Hrvatske zbog kršenja ugovora, hrvatski ministar se, prvo u razgovoru s Vivian Reding, a zatim i javno, ispričao", kaže se u komentaru. Njegovo obećanje o "brzom i bezuvjetnom" mijenjanju zakona je "prvo indirektno priznanje da je Hrvatska prekršila pravo EU-a".

"Dugo je ostala tvrda, htjela se kockati i dalje, no sada je vlada nove članice EU-a Hrvatske ipak morala popustiti", kaže se u uvodniku podužeg komentara dnevnika "Die Welt" koji objašnjava kako vlada Zorana Milanovića to nije učinila dragovoljno nego tek pod pritiskom sankcija. No u članku se isto tako izražava dvojba oko toga hoće li Hrvatska zaista ispuniti obećanja.

"Nepovjerenje je u međuvremenu vrlo duboko. Reding u svakom slučaju neće povući mogućnost sankcija nego će prvo čekati konkretne rezultate", kaže se u članku.

Frankfurter Allgemeine Zeitung, pored opširnog teksta o prijeporu u svezi s uhidbenim nalogom, donosi i komentar u kojem podsjeća na to da je i Njemačka svojedobno imala probleme s uhidbenim nalogom.

"Kad je u pitanju kazneno pravo i izručivanje vlastitih građana, zadire se duboko u nacionalne interese. U takvim slučajevima je otpor očekivan i dopušten. Na kraju krajeva zajednica država i živi od stalnog natezanja između Bruxellesa i glavnih gradova članica. No izvanrednim zakonom koji služi zaštiti osumnjičenog državnog ubojice i ratnih zločinaca, Hrvatska je otišla predaleko. EU treba uzimati u obzir osjetljivosti novih članica jer one nisu ništa manje europske nego one starih članica. No nove članice očito s vremena na vrijeme trebaju podsjećati na to da Unija ne dopušta samo ponos, nego iziskuje i odricanje: priznavanje zajedničkih pravila", zaključuje se u komentaru FAZ-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙