FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Demokršćani pobjednici izbora, koalicijske opcije otvorene

BERLIN, 23. rujna 2013. (Hina) - Demokršćanska Unija CDU/CSU kancelarke Angele Merkel je prema posljednjim prognozama na temelju podataka izlaznih anketa i prebrojanih glasova iz 266 od 299 izbornih krugova, pobjednik parlamentarnih izbora u Njemačkoj, ali joj za apsolutnu većinu u Bundestagu nedostaju četiri mjesta pa će za sastavljanje vlade trebati koalirati sa socijaldemokratima ili strankom Zeleni.

Po prognozama objavljenim nakon ponoći Unija CDU/CSU osvojila je 41,7 posto glasova, socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) 25,6 posto, stranka Ljevica 8,5 posto i Zeleni 8,4 posto.

Dosadašnji partner demokršćana, Liberalno demokratska stranka (FDP) s osvojenih 4,7 posto glasova nije prešla izborni prag pa prvi put u poslijeratnoj Njemačkoj neće ući u parlament.

U parlament ne ulazi ni novoosnovana stranka protivnika eura, Alternativa za Njemačku (AfD) koja je osvojila 4,7 posto glasova.

Najveći priliv glasova u usporedbi s posljednjim izborima prije četiri godine ostvarila je Unija CDU/CSU koju je u nedjelju biralo 7,9 posto više birača nego 2009. SPD je osvojio 2,6 posto više glasova, dok su stranke Ljevica i Zeleni izgubili 3,4, odnosno 2,3 posto glasova. Najveći gubitak zabilježio je FDP kojeg je biralo 9,9 posto birača manje nego na posljednjim izborima. Izlaznost birača od 72 posto bila je za dva posto viša nego 2009., kada je zabilježena najniža izlaznost u poslijeratnoj Njemačkoj.

Angela Merkel se nakon objavljivanja izborne pobjede obratila članovima stranke u stranačkoj središnjici u Berlinu. "Jedino što vam mogu reći je slavite i veselite se. I ovo veselje će nam dati snage da obavimo dobar posao sljedeće četiri godine. Mi smo stranka odgovornosti i s tom odgovornošću znamo što nam je činiti", rekla je Merkel oduševljenom skupu u sjedištu CDU-a.

Predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel naglasio je da se ta stranka nalazi daleko od cilja koji je bio preuzimanje vlasti zajedno sa Zelenima. "Popravili smo se u usporedbi s prošlim izborima, ali moramo priznati da smo očekivali više", rekao je Gabriel u sjedištu SPD-a u Berlinu.

U sjedištu FDP-a je nakon debakla stranke vladalo veliko razočaranje. Dvojac koji je stranku vodio u predizbornoj kampanji, predsjednik stranke Philipp Roesler i glavni kandidat na izborima Reiner Bruederle preuzeli su odgovornost za povijesno najgori rezultat na izborima i ponudili svoje ostavke. "Nije nam pošlo za rukom aktivirati birače i zato ću preuzeti političku odgovornost", rekao je Roesler.

Glavni kandidat liberala Bruederle ukazao je na to da se radi o povijesno najlošijem rezultatu FDP-a na saveznim izborima. "Ovo je najgori rezultat koji smo dosad ostvarili", rekao je Bruederle. Ostali članovi FDP-a, iz čijih redova su posljednih desetljeća dolazili mnogi ministri vanjskih poslova, između ostalih i Hans Dietrich Genscher, nisu krili razočarenje i ogorčenost.

"U Njemačkoj živi više komunista nego liberala i to je ono što me brine", rekao je jedan od čelnika te stranke i dosadašnji ministar pomoći u razvoju Dirk Niebel.

Glavni kandidat stranke Ljevice, koja je nastala spajanjem stranke nasljednice istočnonjemačkih komunista i pokreta WASG, kojeg su uglavnom činili bivši pripadnici SPD-a, Gregor Gysi izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatom svoje stranke.

"Da mi je netko 1990. rekao da će naša stranka jednog dana postati treća po redu najjača politička snaga u Njemačkoj, rekao bih mu da je lud", rekao je Gysi.

U tradicionalnoj TV analizi "Berliner Runde" koja je na programu u izbornoj večeri i u kojoj sudjeluju čelnici stranka koje su ušle u parlament, Angela Merkel se nije htjela izjasniti glede mogućih koalicija.

"Pustite nas da pričekamo konačni rezultat a sutra ćemo na stranačkom gremiju o svemu u miru raspraviti", rekla je Merkel.

Glavni kandidat SPD-a Peer Steinbrueck u istoj je emisiji izrazio mišljenje da svojoj stranci "ne bi preporučio" ulazak u koaliciju, ali da je "sada red na kancelarki da napravi prvi korak".

Iako bi stranke lijevog bloka, SPD, Zeleni i Ljevica raspolagale tijesnom većinom u Bundestagu, SPD i Zeleni su odbacili mogućnost koaliranja sa strankom Ljevica.

Unija CDU/CSU mogla bi koalirati s SPD-om i Zelenima pri čemu je koalicija sa socijaldemokratima, poznata i kao "velika koalicija", najizglednija opcija.

Angela Merkel se već jednom, od 2005. do 2009. nalazila na čelu "velike koalicije" a glavni kandidat SPD-a Steinbrueck je u toj vladi bio ministar financija. Merkel je za tu Vladu ustvrdila da je "obavila dobar posao".

Parlamentarne stranke su najavile da će već u ponedjeljak započeti sa savjetovanjima o mogućim koalicijama.

Prva sjednica novog, 18. saziva Bundestaga mora se održati najkasnije do 22. listopada. Na svojoj drugoj sjednici u novom sazivu Bundestag tradicionalno bira kancelara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙