FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CSU najveći favorit nedjeljnih pokrajinskih izbora u Bavarskoj

BERLIN, 13. rujna 2013. (Hina) - Tjedan dana uoči njemačkih parlamentarnih izbora ove se nedjelje u saveznoj pokrajini Bavarskoj održavaju izbori za lokalni parlament, a najviše izgleda za pobjedu ispitivanja javnog mnijenja daju Kršćansko socijalnoj uniji (CSU) koja već desetljećima vlada ovom saveznom pokrajinom na jugu Njemačke.

"Nijedna stranka nije uspjela postići toliki stupanj identiteta i simbioze s Bavarskom kao što je to postigao CSU-u", rekao je na završnom okupljanju stranačkih pristaša u minhenskoj Olimpijskoj dvorani u četvrtak navečer predsjednik CSU-a Horst Seehofer. On je oko 7.000 okupljenih pozvao da ustraju u predizbornoj borbi posljednja dva dana uoči izbora.

Istodobno je i glavni suparnik CSU-a na izborima u Bavarskoj, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), pred nekoliko stotina okupljenih u središtu Muenchena održala predizborni skup na kojem je čelni kandidat ove stanke u Bavarskoj, minhenski gradonačelnik Christian Ude, glasače pozvao da u nedjelju biraju promjenu.

Ude je CSU-ovog kandidata Seehofera optužio da "lažnim obećanjima" svjesno obmanjuje glasače.

"Seehofer obećava uvođenje cestarina za strance iako zna da je to nespojivo sa zakonima Europske unije", optužio je Ude svog suparnika.

CSU traži uvođenje cestarina na njemačkim autocestama za strane vozače, o čemu se razgovaralo i na saveznoj razini. Angela Merkel, njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU), s kojom CSU na saveznoj razini tvori stranačku uniju, u više je navrata odbacila CSU-ove zahtjeve za uvođenjem cestarina. Nijemci ljubomorno čuvaju praksu da se cestarine kod njih izravno ne naplaćuju pa je ovakav zahtjev CSU-a uglavnom doživljen kao populistički potez. Naplata cestarina u Bavarskoj je pak posebno osjetljivo pitanje zbog blizine Austrije, u kojoj Bavarci kao i ostali moraju plaćati cestarine, dok oni u Bavarskoj ne moraju.

Predizbornom kampanjom u Bavarskoj su prevladavale slične teme kao i u kampanji koja se vodi na saveznoj razini - kao što vladajuća Unija CDU/CSU na saveznoj razini biračima ukazuje na gospodarsku stabilnost Njemačke pod kancelarkom Angelom Merkel, tako se i u Bavarskoj ističe stabilnost ove savezne pokrajine, a CSU predstavlja kao jamstvo da će tako i ostati.

Oporbeni SPD s druge strane optužuje CSU da vodi politiku od koje profitiraju samo bogati, dok CSU tvrdi da Njemačkoj ide dobro i da ne treba ništa mijenjati.

Za CSU je predizborna kampanja počela loše nakon što su mediji počeli pisati o praksi po kojoj su CSU-ovi političari masovno zapošljavali vlastitu rodbinu u državnim institucijama. U isto vrijeme je izbila i afera oko jednog građanina koji je greškom pravosuđa nekoliko godina proveo na zatvorenom odjelu psihijatrije, a mediji su ovaj slučaj povezivali s bavarskom ministricom pravosuđa i potpredsjednicom CSU-a Beate Merk.

Nekoliko tjedana uoči izbora, međutim, rejting CSU-a se popravio. Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja uoči izbora, koje je objavila TV postaja N24, CSU u nedjelju čak može računati s 47 posto glasova, što je dovoljno za apsolutnu većinu. Najveća oporbena stranka SPD bi, prema istim ispitivanjima, mogao dobiti 18 posto glasova, stranka Zeleni 12, a Stranka slobodnih birača 8 posto. Sadašnji partner CSU-a, Liberalno-demokratska stranka (FDP), s projekcijom od četiri posto glasova ne bi prešla izborni prag.

Neuspjeh FDP-a u Bavarskoj mogao bi negativno utjecati i na savezne izbore, jer Unija CDU/CSU na saveznoj razini koalira s FDP-om, a ovu vladajuću koaliciju želi zadržati i nakon predstojećih izbora.

Na posljednjim izborima za pokrajinski parlament CSU je pretrpio znatan gubitak glasova te je bio prisiljen na koaliciju s FDP-om. U poslijeratnoj povijesti CSU samo jednom, 1950. godine, nije pobijedio na pokrajinskim izborima.

CSU te ponajviše Franz Josef Strauss, koji se na čelu CSU-a nalazio od 1961. do svoje smrti 1988., najzaslužniji su za uspon Bavarske koja je u 60-tim godinama prošlog stoljeća prošla transformaciju iz zaostale poljoprivredne zemlje u jednu od vodećih tehnoloških regija na svijetu i gospodarski najuspješniju njemačku saveznu pokrajinu.

Pokrajinski parlament bira se za razdoblje od pet godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙