FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 19. rujna 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Pripadnici 21. hrvatskog kontingenta (HRVCON), koji su od ožujka bili u misiji NATO-a ISAF u Afganistanu, u četvrtak u poslijepodnevnim satima vratili su se u Zagreb. Ukupno, vratilo se 185 pripadnika HRVCON-a, dok je 40 pripadnika HRVCON-a ostalo u Afganistanu i pridruženo je slijedećemu kontingentu, 22. HRVCON-u, priopćilo je ministarstvo obrane.

ZAGREB - Pripadnik europske pravosudne misije na Kosovu (EULEX) iz Hrvatske nije ozlijeđen u napadu u kojemu je u četvrtak ujutro kod Zvečana, na sjeveru Kosova, poginuo carinski policijski dužnosnik Litvanac Audrius Senavicius (35), doznaje se u četvrtak navečer u ministarstvu unutarnjih poslova. U rafalnoj paljbi koja je u četvrtak ujutro oko 7,30 sati otvorena na dva vozila misije EULEX u kojima je bilo šest osoba, kako je potvrdio je EULEX, prema neslužbenim informacijama, osim poginuloga Litvanca, ranjena su još trojica pripadnika misije.

BEOGRAD - Napad na pripadnike EULEX-a uperen je protiv Srbije i srpskog naroda, a odgovor države na ovaj zločin bit će žestok, poručio je u četvrtak srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić u povodu ubojstva pripadnika EULEX-a jutros na sjeveru Kosova. "To je pokušaj da se pokvari sve ono što je Srbija ostvarila u prethodnom razdoblju. Srbija nema pravo šutjeti i dopusti teroristima i ekstemistima da misle kako su oni ti koji mogu upravljati Srbijom", rekao je Vučić novinarima, naglasivši kako ga je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Bugarskoj, ovlastio da osudi zločinački čin ubojstva litavskog pripadnika EULEX-a.

BEOGRAD - Izvjestitelj Europskog parlmenta za Srbiju Jelko Kacin ocijenio je u četvrtak u Beogradu da je srbijanska vlada tijekom ove godine "napravila stvarno velike korake i preskoke", te da je Srbija ne samo zemlja kandidat, već i da de facto pregovara o članstvu u Europskoj uniji. Kacin je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s prvim potpredsjednikom vlade Aleksandrom Vučićem, rekao kako se sad samo govori o datumu prve međuvladine konferencije, a nastoji se da ona bude održana što prije bude moguće.

WASHINGTON - Američki državni tajnik John Kerry u četvrtak je pozvao Kinu, stalnu članicu Vijeća sigurnosti UN, da odigra "pozitivnu i konstruktivnu" ulogu u cilju postizanja dogovora o reoluciji UN o Siriji. U razgovoru s kineskim ministrom vanjskih poslova Wangom Yiem u State Departmentu Kerry je priznao da je između SAD i Kine "bilo značajnih neslaganja" glede sirijskog pitanja, ali i izrazio nadu da će Peking imati "važnu" ulogu u potrazi za diplomatskim rješenjem sukoba.

MOSKVA - Rusija zasad nema planova uništavati sirijsko kemijsko oružje na svojem teritoriju, rekao je u četrtak ministar obrane Sergej Šojgu. Na pitanje planira li Rusija tako nešto, u skladu s rusko-američkim dogovorom o uništavanju zaliha sirijskoga predsjednika Bashara al-Assada, Šojgu je za agenciju Interfax rekao: "Ne. O tome tek treba odlučiti".

VALDAJ - Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je ustvrdio kako ne može sa 100-postotnom sigurnošću reći da će se plan za uništenje sirijskog kemijskog oružja uspješno provesti, ali smatra da ima razloga za nadu da će to biti učinjeno. "Hoćemo li to sve uspjeti privesti kraju? Ne mogu biti 100 posto siguran u to", rekao je Putin na skupu ruskih novinara i stručnjaka. "No sve što smo vidjeli posljednjih dana daje nam vjeru da će se to ostvariti... Nadam se", dodao je.

ANKARA - Turska je zatvorila jedan od graničnih prijelaza sa Sirijom nakon što su se blizu graničnog sirijskog grada Azaza sukobili pobunjenici bliski al Qaeda i pripadnici Slobodne sirijske vojske koju podupire Zapad i arapske države, izjavio je u četvrtak turski dužnosnik. Dok Turska isitče da vodi politiku otvorenih vrata i dopušta sirijskim izbjeglicama slobodan ulaz na svoj teritorij, s vremena na vrijeme zatvara svoje granične prijelaze zbog sukoba uz graničnu crtu.

DUBAI - Nedavno oslobođena iranska odvjetnica za ljudska prava Nasrin Sotoudeh izjavila je u četvrtak kako očekuje da vlada predsjednika Hassana Rouhanija oslobodi i stotine drugih ljudi zatvorenih zbog politučkih uvjerenja i time pokaže ozbiljnost glede provedbe reformi. Nastojeći pokazati kako se nakon prošlomjesečne Ruhanijeve inauguracije u Islamskoj Republici ublažava rigidna konzervativna politika, vlasti su u utorak i srijedu na slobodu pustile Sotoudeh i još barem 10 uglednih zatvorenika, izvješćuju oporbene internetske stranice.

TEHERAN - Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u televizijskom intervjuu u četvrtak da njegova zemlja ne traži rat i želi da se na Bliskom istoku "vlada u skladu s voljnom naroda". Rouhani je to rekao u drugom dijelu razgovora za američku televiziju NBC, nekoliko dana uoči odlaska na zasjedanje Opće skupštine UN-a.

VATIKAN - Papa Franjo je u intervjuu objavljenom u ponedjeljak preporučio Crkvi da homoseksualce i razvedene "prati s milosrđem" i to polazeći od njihove životne situacije. U tom dugom razgovoru za isusovački časopis Civilta Cattolica, papa se dotaknuo i pobačaja. Ako je neka žena pobacila i to je "strašno opterećuje", njezin čin treba oprostiti "ako se iskreno pokaje", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙