FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zelena akcija za javni prijevoz dostupniji građanima

ZAGREB, 19. rujna 2013. (Hina) - Aktivisti Zelene akcije danas su u povodu Europskog tjedna mobilnosti na zagrebačkom Trgu bana Jelačića ukazali na niz problema u funkcioniranju javnog prijevoza te pozvali Grad Zagreb i Zagrebački holding da znatno snize previsoke cijene javnog prijevoza.

"Dugogodišnji nedostatak brige oko kvalitete javnog prijevoza, poput cijene, brzine, dostupnosti, redovitosti i točnosti, rezultirao je situacijom u kojoj sve manje građana uopće plaća uslugu javnog prijevoza", istaknuo je predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić.

Rekao je kako je trenutno jedna vožnja ZET-om čak 50 posto skuplja od jednog sata parkiranja u I. zoni, što građanima šalje potpuno krivu poruku i potiče ih da za kratkotrajna putovanja u centar koriste automobile, a ne javni prijevoz. "Na taj način zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i Zagrebački holding doprinose propadanju javnog prijevoza, jer je jasno da javni prijevoz mora biti jeftiniji od parkiranja", ustvrdio je.

Kazao je kako nedavne Bandićeve najave o minimalnom snižavanju cijene javnog prijevoza za jednu do dvije kune nisu niti približno dovoljne da bi motivirale veći broj građana da kupuju karte za javni prijevoz.

"Tragično je da ZET zaradi svega 1,43 kune po putniku za vožnju, što potvrđuje da većina korisnika ZET-a zapravo ne plaća vožnju", rekao je. Ocijenio je kako je primarni razlog za 'švercanje' visoka cijena vožnje koju si mnogi ne mogu priuštiti. Smanjenjem cijene na pet kuna za pojedinačnu vožnju, znatno veći broj građana bi odlučio platiti vožnju, a niska cijena motivirala bi i građane da automobile ostave kod kuće i da koriste javni prijevoz, drži Ivčić.

Tako bi se količina 'švercanja' drastično smanjila, a ZET bi uprihodovao mnogostruko više te prestao generirati gubitke, dodao je.

Naglasio je kako se cijena parkiranja u javnim garažama i parkiralištima u gradskom središtu ne smije više snižavati, a višak prihoda Zagrebparkinga treba preusmjeriti u subvencioniranje javnog prijevoza.

Zelena akcija pozvala je Grad i Holding i da izgrade nove tramvajske pruge, podsjetivši da već punih 13 godina nije izgrađen niti jedan metar nove pruge, iako su u Zagrebu u tom razdoblju izgrađena mnoga nova naselja.

Traže i povećanje brzine javnog prijevoza ističući kako je prosječna brzina vožnje tramvajem svega 12 kilometara na sat, što je samo malo brže nego krajem pretprošlog stoljeća kada su tramvaje vukli konji. Povećanjem prosječne brzine vožnje, više građana bi koristilo javni prijevoz što bi povećalo i prihode ZET-a.

Zalažu se i za uvođenje automatskog upravljanja prometom, kako bi bilo moguće prilagoditi trajanje faza na semaforima u ovisnosti o trenutnom prometnom opterećenju na prilazima čime bi se na svakom raskrižju moglo osigurati "zeleno" kada naiđe tramvaj ili autobus, što bi povećalo brzinu vožnje.

Zelena akcija traži i bolju implementaciju "Park&Ride" sustava parkirališta na prilazu gradu kako bi vozači mogli besplatno parkirati automobil i nastaviti putovanje javnim prijevozom. U Zagrebu postoji samo jedno parkiralište u tom sustavu te je neophodno značajno unaprijediti tu uslugu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙