FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski tjedan zelene gradnje i u Hrvatskoj

ZAGREB, 11. rujna 2013. (Hina) - Svjetski tjedan zelene gradnje 2013. obilježit će se od 16. do 20. rujna i u Hrvatskoj nizom aktivnosti koje imaju za cilj pokazati da su "zelene" zgrade kvalitetnije i zdravije te na opće dobro ljudi i čitavog planeta.

"Bolji rezultati učenja, veća produktivnost zaposlenih i brži oporavak pacijenata u bolnicama te smanjenje potrošnje energije u gospodarskim objektima i kućanstvima - sve su to rezultati koje osigurava boravak i rad u zelenim zgradama", ističu iz hrvatskog Savjeta za zelenu gradnju koji organizira obilježavanje 4. Svjetskog tjedna zelene gradnje pod motom "Zelenije zgrade, bolja mjesta za život, zdraviji ljudi".

Tjedan se održava u 98 zemalja, u programe je uključeno više od 25.000 tvrtki i institucija, a bit će proglašeni i dobitnici nagrada za najzeleniju zgradu u svijetu, najodrživije projekte Vlada i gradova pojedinih zemalja, kao i društveno najodgovornijih kompanija u svijetu zelenog gospodarstva.

Svoj doprinos zelenoj gradnji dala je i Hrvatska pa tako predsjednik Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju Hrvoje Kvasnička i izvršna direktorica Snježana Turalija ističu kako Savjet danas broji više od 100 članova - predstavnika gospodarstva i institucija, koji promiču koncept zelene gradnje.

"Tisuće arhitekata, inženjera građevinarstva, strojarstva, elektrotehnike, krajobraznih arhitekata i geodeta, financijskih stručnjaka i stručnjaka za nekretnine, ali i velik broj investitora, građevinskih tvrtki i proizvođača građevinskog materijala i suvremenih tehnologija, sudjelovali su kroz edukativne i promotivne kampanje u prepoznavanju vrijednosti koje osigurava zelena gradnja", istaknuo je Kvasnička.

Savjet za zelenu gradnju 17. rujna priprema okrugli stol "Održiva i zelena gradnja u projektima razvoja nebodera" na konferenciji Zagrebački neboderi u hotelu Esplanade, 18. rujna predstavljanje hrvatske samoodržive montažne kuće u suradnji sa zagrebačkim Arhitektonskim fakultetom i stručni obilazak prve registrirane poslovne zgrade za zeleni certifikat u Zagrebu te mini simpozij u Varaždinu 20. rujna na temu "Održivi materijali i resursi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙