FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 17. rujna 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

BRUXELLES

Zastupnica Europskog parlamenta Ruža Tomašić (HSP AS) pozvala je u utorak Europsku komisiju da ne kažnjava hrvatske građane sankcijama zbog slučaja 'lex Perković', jer to oni nisu zaslužili, nego da im treba dopustiti da oni sami kazne hrvatsku vladu. "Pozivam vas da uzmete u obzir i rastući trend euroskepticizma i nepovjerenja prema europskim institucijama kod građana Unije, u čemu Hrvatska ne predstavlja iznimku. Iznimno mala izlaznost građana Republike Hrvatske na izvanredne izbore za Europski parlament, održane u svibnju ove godine, jasan je pokazatelj nepovjerenja Hrvata u Europsku uniju. Imajte na umu da će nerazumne odluke ove vlade na svojoj koži najviše osjetiti hrvatski građani koji kaznu ni s čime nisu zaslužili, čime će se to nepovjerenje dodatno produbiti", kaže se u pisanom pitanju koje je Tomašić uputila Europskoj komisiji u povodu najave uvođenja sankcija zbog nepoštivanja europskog uhidbenog naloga.

ZAGREB

Mađarski državni odvjetnik negativno je odgovorio na zahtjev Hrvatske da pruži pravnu pomoć u istrazi čelnika naftne kompanije MOL-a Zsolta Hernadija, objavio je u ponedjeljak dnevnik Népszabadság. Dnevni list Népszabadság doznao je da je državno odvjetništvo opet odbacilo hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) da ispita predsjednika MOL-a kao osumnjičenika u slučaju navodnog podmićivanja bivšeg premijera Ive Sanadera čime je MOL stekao većinska upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA-i. Geza Fazekas, glasnogovornik mađarskog državnog odvjetnika, rekao je za novinsku agenciju MTI u ponedjeljak da je odgovor poslan mađarskom ministarstvu pravosuđa koji će ga proslijediti Hrvatskoj, ali nije otkrio što stoji u odgovoru.

SARAJEVO

Najveća bošnjačka i najveća hrvatska politička stranka u Bosni i Hercegovini blizu su dogovora o novom modelu po kojemu bi se ubuduće birali članovi Predsjedništva BiH s područja Federacije BiH, čime bi ujedno bila otklonjena ključna zapreka za dalje približavanje BiH europskim integracijama, prenose u utorak lokalni mediji. Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić i Hrvatske demokratske zajendice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović navodno su se suglasili da se dva člana Predsjedništva BiH nastave birati izravno, no kroz dvije izborne jedinice koje bi se uspostavile na teritoriju FBiH. Jedna izborna jedinica imala bi "blagu" bošnjačku, a druga hrvatsku većinu, a izbor bi se vršio po tzv. preferencijalnom modelu. To bi značilo da će jedan član Predsjedništva BiH biti kandidat koji dobije najveći broj glasova unutar jedne izborne jedinice, dok bi drugi član bio onaj koji dobije najveće povjerenje unutar druge izborne jedinice, objavila je komercijalna televizija TV 1.

ŽENEVA

Zatočenici sjevernokorejskih logora trpe "izgladnjivanje i nezamislivo nasilje", objavili su istražitelji Ujedinjenih naroda u utorak i optužili tu izoliranu komunističku državu za rašireno, sustavno kršenje ljudskih prava, što je ona pak odbacila kao političku urotu neprijateljskih sila. Iskazi sjevernokorejskih egzilanata, a među njima ima političkih zatvorenika, koji su u kolovozu bili izneseni u Seulu i Tokiju, otkrili su način postupanja komunističke sjevernokorejske države, kazao je u Ženevi čelnik UN-ova istražnog tijela Michael Kirby. Istragu je u ožujku potaknuo Ženevski forum radi istrage kršenja ljudskih prava u toj izoliranoj siromašnoj državi. U utorak je sjevernokorejski veleposlanik So Se Pyong u UN-ovu Vijeću za ljudska prava odbacio sve optužbe koje je nazvao "proizvodom politizacije ljudskih prava Europske unije i Japana u savezu sa Sjedinjenim Državama koje vode neprijateljsku politiku prema Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji".

BEOGRAD

Građani Srbije rekorderi su po broju predanih zahtjeva za azil u Njemačkoj, a u kolovozu su nadmašili čak i građane Sirije, objavili su u utorak elektronički mediji u Beogradu pozivajući se na priopćenje njemačkog ministarstva unutarnjih poslova. Po podacima njemačkog državnog zavoda za migracije i izbjeglice, građani Srbije u kolovozu su predali 1.170 zahtjeva za azil, slijede državljani Ruske Federacije s 1.096, dok su na trećem mjestu s 1.021 molbom građani Sirije, u kojoj je u tijeku građanski rat. Kako se navodi, statistika pokazuje tendenciju rasta zahtjeva za azil građana Srbije, kojih je u lipnju ove godine evidentirano 525, u srpnju 957, a u kolovozu 1.170 pa je tako Srbija s trećeg mjesta u srpnju dospjela na prvo mjesto u kolovozu.

DAKA

Vrhovni sud Bangladeša osudio je u utorak na smrt jednog islamističkog čelnika zbog nasilja tijekom rata za neovisnost od Pakistana 1971. i ta odluka bi mogla pojačati napetosti u kojima je od početka godine poginulo više od stotinu ljudi. Abdula Kadera Molaha, visokog dužnosnika stranke Džamat-e-Islami, u veljači je bangladeški sud za ratne zločine ICT osudio na doživotni zatvor i ta je presuda potaknula žestoke prosvjede kojima se tražila smrtna kazna za Molaha. Više kasnije donešenih smrtnih presuda za čelnike islamističke stranke izazvale su pak bijes islamista i pokrenule višemjesečno nasilje u kojemu je u sukobima s policijom poginulo stotinjak ljudi. Molahova obrana je najavila da će tražiti reviziju presude smrtne kazne vješanjem. "Zaprepašteni smo presudom. Prvi puta u pravnoj povijesti Azije jedan vrhovni sud postrožuje kaznu izrečenu u prvoj instanci", rekao je njegov odvjetnik Tajul Islam.

BEOGRAD

Počasni predsjednik Demokratske stranke (DS) i bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić odbacio je tvrdnje kojima ga je kontroverzni srbijanski tajkun Stanko Subotić Cane optužio za ucjene i iznuđivanje novca, a Subotićeve su optužbe odbacili i dužnosnici DS i vodstvo ove stranke. Boris Tadić je, kako prenosi B92, rekao da je spreman svjedočiti o svim optužbama koje je u ponedjeljak pred Specijalnim sudom za organizirani kriminal na njegov račun izrekao Subotić uvjeravajući sud kako je postupak protiv njega za šverc cigareta politički montiran proces. Subotić je istodobno za ucjene i iznudu optužio i pojedine dužnosnike DS, među kojima nekadašnjeg šefa Tadićeva ureda Miodraga Rakovića i bivšeg šefa srbijanske diplomacije Vuka Jeremića te nekadašnjeg ministra unutarnjih poslova Dušana Mihajlovića. U pisanoj izjavi Tadić navodi da se u svoja dva predsjednička mandata nikada nije bavio montiranjem sudskih procesa te da se to "svakako odnosi i na proces protiv Stanka Subotića".

PODGORICA

O crnogorskoj inicijativi "Zapadnobalkanske šestorke" regionalni lideri trebalo bi razgovarati koncem mjeseca u New Yorku, na margini sjednice Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UN), piše u utorak podgorički dnevnik "DAN" podsjećajući da se radi o ideji crnogorskog šefa diplomacije Igora Lukšića o zajedničkom okupljanju Crne Gore, Srbije, Kosova (bez prejudiciranja statusa, imajući u vidu rezoluciju 1244 UN), Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine. Inicijativu o jačanju regionalne suradnje zapadnobalkanskih država pokrenuo je još u proljeće crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić u dogovoru s premijerom Milom Đukanovićem, a za tu ideju ima i potporu stručnjaka iz ureda europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea, piše list. Inicijativa među ostalim predviđa formiranje parlamentarne skupštine "Zapadnobalkanske šestorke", koja bi bila sastavljena od po deset predstavnika iz svake članice.

DUBAI

Iranci su prvi puta u četiri godine zahvaljujući tehničkoj pogreški imali izravan pristup Facebooku i Twitteru, kazali su u utorak iranski dužnosnici demantirajući tako informacije da je ukinuta zabrana korištenja društvenih medija. Iranci su u ponedjeljak navečer uočili da mogu neometano pristupiti svojim profilima na društvenim mrežama i ponadali su se da su vlasti odlučile ublažiti zabranu uvedenu nakon protuvladinih prosvjeda 2009. od kojih su neki organizirani preko društvenih medija. No Abdolsamad Horamabadi, tajnik državnog odbora zaduženog za nadzor i fitriranje pristupa pojedinim internetskim adresama, kazao je kako je taj pristup bio omogućen zbog tehničkih problema koje su imali neki iranski pružatelji internetskih usluga.

TEHERAN

U teškoj prometnoj nesreći na zapadu Irana poginulo je 16 iračkih hodočasnika, a 20 je ozlijeđeno, javila je u utorak agencija AFP pozivajući se na iransku agenciju Isnu. "Nesreća se dogodila u 2,40 ujutro. Čini se da je vozač zaspao. Šesnaest Iračana je poginulo, a 20 je ozlijeđeno, od kojih su neki u teškom stanju", rekao je jedan policijski dužnosnik pokrajine Lorestan. Brojni Iračani putuju u Iran na hodočašće, posebice u svete gradove Kom i Mašhad. Prošlog tjedna su 44 osobe poginule i 39 je ozlijeđeno u sudaru dvaju autobusa koji su se zapalili na autoputu između Koma i Teherana. To je bila najteža prometna nesreća u Iranu posljednjih godina.

SUBOTICA

U novome incidentu koji svjedoči o porastu nasilja među mladima u glavnom gradu Vojvodine stradao je srednjoškolac kojega je skupina huligana teško ozlijedila mačetom, no on je poslije brojnih kirurških operacija u stabilnom stanju. Kako u utorak prenose vojvođanski mediji, maloljetnik je ozlijeđen u tuči koja se dogodila ispred Građevinske srednje škole u Novome Sadu, gdje se najprije verbalno sukobilo nekoliko mladića, sumnja se, pripadnika navijačkih skupina. Glasnogovornik Dječje bolnice Dušan Vuković je izjavio kako je 17-ogodišnji mladić zadobio ozljede u vidu posjekotine donjeg dijela grudnog koša i abdomena širine 20 centimetara, ali da dublje strukture nisu oštećene. On je dodao da maloljetnik ima i ozljede ramena, kuka i podlaktice u dužini oko 10 centimetara u vidu posjekotine te da je kod podlaktice oštećena veća krvna žila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙