FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

ZAGREB, 19. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 9.30

ZAGREB/NEW YORK - Svjetski dan posvećen ljudima koji su život izgubili spašavajući unesrećene u ratnim i drugim katastrofama, obilježava se u ponedjeljak, na 10. godišnjicu napada u Iraku koji su potaknuli Ujedinjene narode da 2008. proglasi poseban dan, a ove godine u akciju prikupljanja novčane pomoći žrtavama humanitarne krize uključene su osim donatora i društvene mreže. "Svake godine na 19. kolovoza obilježavamo Svjetski humanitarni dan u čast humanitarnih djelatnika koji su život izgubili na svome poslu, spominjemo se njihove žrtve i obvezujemo spašavati život što humanitarci čine diljem svijeta svaki dan, u teškim i opasnim okolnostima, ondje gdje drugi ne mogu ili ne žele poći", poručio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Pod sloganom "Svijet treba više solidarnosti", uz poznate osobe i korporacije prikuplja se novac putem društvenih mreža poput Twittera, stoji na mrežnim stranicama UN-a. U akciji će sudjelovati američka pjevačica Beyonce, indijski glumac Amitabh Bachchan, brazilski pisac Paulo Coelho i desetgodišnji američki komičar Kid President. Posebni predstavnik glavnog tajnika UN-a za Irak, Sergio Vieria de Mello poginuo je 19. kolovoza 2003. u bombaškom napadu na sjedište UN-a u Bagdadu u kojem su ubijena ukupno 22 humanitarna djelatnika te su taj dan Ujedinjeni narodi odabrali su za Svjetski humanitarni dan.

SEUL - Južna Koreja počela je u ponedjeljak ujutro godišnje vojne vježbe koje održava zajedno sa Sjedinjenim Državama, a simuliraju napad iz Sjeverne Koreje s kojom je odnose počela otopljavati nako višemjesečnih napetosti. Vojne vježbe se u velikoj dijelu održavaju računalnom simulacijom no u njoj sudjeluje 80.000 južnokorejskih i američkih vojnika. Na Korejskom poluotoku stacionirano je tijekom cijele godine nekih 25.000 američkih vojnika. Godišnje južnokorejsko-američke vojne vježbe redovito potiču ljutu reakciju službenog Pjongjanga koji ih drži provokacijom u svrhu invazije. No ove je godine kritika blaža jer su nakon dugih mjeseci napetosti dvije zemlje ponovno uspostavile kontakt i najavile nekoliko sporazuma. Seul i Pjongjang dogovorili su ponovno otvaranje industrijske zone Kaesong, koja je zatvorena od travnja, te obnovu susreta obitelji koje je razdvojio Korejski rat prije 60 godina.

WELLINGTON - Novi Zeland je u ponedjeljak proslavio svoje prve homoseksualne brakove, pošto je u travnju postao 14. zemlja na svijetu koja je ozakonila istospolne brakove i prva u azijsko-pacifičkoj regiji, javljaju agencije. "Srdačne čestitke sretnim parovima koji su danas razmijenili prstenje. Jednakost u braku konačno je stigla na Novi Zeland", kazao je Conrad Reyners iz udruge Kampanja za jednakost u braku. Po otvaranju matičnog ureda, održana su dva vjenčanja istospolnih parova. Prema riječima dužnosnika, uoči ozakonjenja homoseksualnih brakova pristiglo je oko 1.000 zahtjeva. Oko 170 zahtjeva je iz stranih zemalja, ponajviše iz Australije, ali također i Hong Konga, Rusije i SAD-a. Udruga Family First, koja se protivila ozakonjenju istospolnih brakova, priopćila je da se radi o "bahatom činu vandalizma na području morala".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙