FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 17. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Ministarstvo zdravlja izvijestilo je danas da je svim bolničkim zdravstvenim ustanovama dostavljena odluka o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, po kojoj se moraju obavljati pregledi i osnovni dijagnostički postupci kako bi se kod svakog bolesnika isključilo hitno stanje, a time i potreba provođenja daljnjih dijagnostičkih i terapijskih postupaka. Ministarstvo i dalje smatra da nema razloga za najavljeni štrajk liječnika i medicinskih sestara, posebno s obzirom na spremnost Ministarstva na nastavak socijalnog dijaloga i pregovora, te načelno slaganje sa svim zahtjevima sindikata.

ZAGREB - Ministarstvo zdravlja očekuje da će za vrijeme sutrašnjeg štrajka u bolničkim zdravstvenim ustanovama najveći dio bolničkog sustava normalno funkcionirati, te da će građani normalno ostvariti najveći dio redovite zdravstvene zaštite. Ministarstvo u priopćenju ističe da su štrajk, koji bi trebao početi u srijedu, 18. rujna, u 7 sati, najavila dva sindikata koja okupljaju samo dio liječnika i medicinskih sestara u bolničkim ustanovama, a da će liječnici i sestre i drugi zaposlenici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj medicinskoj službi normalno raditi.

ZAGREB - Nedostatak kvoruma spriječio je danas saborski Odbor za zakonodavstvo u prvom pokušaju donošenja stava o odluci da se pristupa promjenama Ustava kojima se želi ukinuti zastara za politička ubojstva, a koje je predložilo 46 zastupnika vladajuće koalicije. Članovi Odbora 'obavili' su glasovanje, a predsjednica Ingrid Antičević Marinović (SDP) utvrdila je da ih je pet bilo 'za' odluku te krenula na sljedeću točku. No, reagirali su novinari koji su ustrajali da proglasi i koliko je članova Odbora bilo protiv i suzdržano, a pri tome se ispostavilo da Odbor nema kvoruma.

ZAGREB - Prijetnja sankcijama iz Europske komisije (EK) motivirala je nezavisnu zastupnicu Jadranku Kosor da danas i službeno od predsjednika Hrvatskog sabora zatraži da se njezin prijedlog izmjena zakona o europskom uhidbenom nalogu, tzv. lex Perkovića, pomakne na vrh saborskog dnevnog reda i čim prije raspravi. Na dnevnom redu koji zasad ima 75 točaka prijedlog Jadranke Kosor je na 70.-om mjestu, pa je danas pisanim putem od Josipa Leke zatražila da ga pomakne na vrh dnevnog reda.

PULA - Hrvatska je sto posto u pravu, ali nije ni Njemačka, ni Austrija, ni Češka niti Slovenija, izjavio je danas nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin, koji se slaže da je Hrvatska mogla proći bez intervencije Europske komisije, odnosno prijetnje sankcijama zbog tzv. 'lex Perkovića', ali i podupire najave vladajućih o promjeni Ustava. "Činjenica je da je Hrvatska sto posto u pravu, ali je isto tako činjenica da Hrvatska nije ni Njemačka, ni Austrija, ni Češka niti Slovenija. Hrvatska bi trebala imati koristi od Europe, ali bojim se da nećemo imati nekakve velike koristi preko noći", rekao je.

SPLIT - Splitsko Gradsko vijeće danas je na sjednici većinom glasova odlučilo preustrojiti gradsku upravu, koja će umjesto dosadašnjih 16 imati 19 tijela i službi, a za takvu odluku glasali su i vijećnici HGS-a. U nastavku sjednice Vijeća, koja je zbog nedostatka kvoruma prekinuta 5. rujna, za takvu odluku od 33 nazočnih vijećnika glasovalo je njih 21, a 12 je bilo protiv. Prijedlog o preustroju poduprlo je i pet vijećnika HGS-a Željka Keruma, bivšeg gradonačelnika i sadašnjeg vijećnika, koji je izjavio kako je HGS podupro preustroj jer želi pridonijeti izbjegavanju blokade grada.

RIJEKA - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je u riječkoj osnovnoj školi Dolac predstavio projekt "Judo u školama", kojim se od ove jeseni taj sport uvodi kao izvannastavna aktivnost. Jovanović je kazao kako je u Primorsko-goranskoj županiji u projekt uključeno 14 škola, a u cijeloj Hrvatskoj oko 100 škola. "Judo je vrijedan jer pomaže djeci da više cijene sebe, svoje prijatelje, učitelje i svoje roditelje", poručio je ministar.

DUBROVNIK - Nakon što je proteklog tjedna izabran za predsjednika dubrovačkog HNS-a, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić predložen je i za člana Predsjedništva stranke, priopćila je jutros HNS-ova dubrovačko-neretvanska županijska organizacija. "Iako je dosad bio član Središnjeg odbora, imenovanje u najviše tijelo HNS-a pokazatelj je koliko se doprinos Andre Vlahušića i njegovi rezultati na lokalnoj razini cijene i u središnjici", ističe se u priopćenju.

ZAGREB - Prva regionalna konferencija o procjeni utjecaja na okoliš, za koju je prijavljeno više od 100 radova iz desetak zemalja, održat će se od 18. do 21. rujna u Zadru. Organizator konferencije je Hrvatska udruga stručnjaka zaštite prirode i okoliša (HUSZPO), a održat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode, najavio je na svojoj internetskoj stranici Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, jedan od sponzora konferencije.

ZAGREB - Dvoje mladih britanskih turista, koji su sinoć zalutali na nepristupačnom brdskom terenu na otoku Visu, sinoć su pronašli i na sigurno odveli pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS). Iz te su službe jutros priopćili kako im je sinoć oko 20 sati posredstvom Centra 112 dojavljeno da se mladi par iz Velike Britanije izgubio na vrlo nepristupačnom terenu s gustom makijom.

VINKOVCI - Vinkovačka policija jučer je u blizini željezničkih kolodvora u Vinkovcima i Vrbanji zatekla šest državljana Sirije koji su nezakonitim prelaskom granice iz Srbije ušli u Hrvatsku, izvijestila je jutros PU vukovarsko-srijemska. Nad Sirijcima je u tijeku postupak readmisije, odnosno povratka u Srbiju. Vukovarsko-srijemska policija izvijestila je i kako je ove godine, do 16. rujna, u nezakonitom prelasku državne granice zatečeno ukupno 818 stranaca od kojih je najveći broj upravo iz ratom zahvaćene Sirije (208) te Afganistana (206) i Somalije (61).

VRGORAC - Čak 209 živih zaštićenih kornjača, čančara, pronašla je policija kod talijanskog državljanina u kontroli prometa na autocesti kod izlaza Ravča nedaleko Vrgorca, doznaje se danas u policiji. Policajci iz Vrgorca su zaštićene životinje otkrili kada su jučer zaustavili autobus talijanskih registracija i kod talijanskog putnika (46) pronašli kornjače. Talijan je odveden u policijsku postaju gdje je istražiteljima priznao da je kornjače kupio na području BiH.

ZAGREB/BJELOVAR - S obzirom da je sezona branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume na samom vrhuncu, policija je danas preventivno upozorila građane na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom. U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti, upozorava policija.

ZAGREB - Hrvatska pošta (HP) pustit će u optjecaj u srijedu, 18. rujna, novi prigodni poštanski blok s likom Teodora Pejačevića, viteza Suverenog malteškog vojnog reda, a nova marka vrijednosti 11 kuna tiskana je u prigodnom poštanskom bloku koji je zajedničko izdanje Republike Hrvatske i Suverenog jeruzalemskog, rodoskog i malteškog vojnog hospitalnog reda svetog Ivana. Kako su izvijestili iz HP-a, marka je tiskana u povodu 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Suverenog malteškog vojnog reda.

ZAGREB - Izložba "Vani/Outside" Maje Rožman, dobitnice nagrade Društva hrvatskih likovnih umjetnika na 6. hrvatskom trijenalu grafike, otvara se u četvrtak, 19. rujna u zagrebačkom Studiju Kabineta grafike HAZU. Serija grafika pod nazivom "Vani/Outside" nastavlja se na seriju "Dorothy, we're not in Kansas anymore!" za koju je mlada umjetnica nagrađena prošle godine na 6. trijenalu grafike i studija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙