FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 21. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Za punu mirovinu bit će potrebno 67 godina života ili 41 godina radnoga staža, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavljujući promjene koje donosi reforma radnog i mirovinskog sustava. Radnici koji sada već imaju 41 godinu staža, ali nemaju dovoljno godina života, od iduće bi godine mogli ići u punu mirovinu bez penalizacije, istaknuo je ministar Mrsić gostujući sinoć u dnevnicima RTL-a i Nove TV. Novim zakonom o radu, koji bi, kako očekuje, trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2014., nastojat će se maksimalno zaštititi radnike, ali i omogućiti poslodavcu lakše restrukturiranje poduzeća, najavio je ministar. Po nacrtu novoga ZOR-a, pojednostavljuje se procedura otkaza, pa bi otkaz mogao dobiti i radnik koji ne prihvati nižu plaću. Poslodavcima se otvara i mogućnost uvođenja fleksibilnijeg radnog vremena - do 60 sati tjedno. S druge strane, radnici bi mogli pokrenuti štrajk i u slučaju da im plaća kasni samo jedan dan. Bila bi osigurana nova inspekcija rada kao i novi sustav otpremnina. U tu svrhu planira se osnivanje posebnog fonda za otpremnine u koji bi poslodavac uplaćivao dio doprinosa na plaću. Mrsić je najavio i ubrzavanje postupaka na radnim sudovima kako bi se bolje štitilo radnička prava.

ZAGREB

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) zatražili su od ministra zdravlja Rajka Ostojića da ukine najavljeno nagrađivanje liječnika za smanjenje stope bolovanja. Neprihvatljivo je da se uspješnost liječnika mjeri stopama bolovanja, tako da se na 100 osiguranih radnika određuje granica od 2,5 bolovanja, navodi NHS u otvorenom pismu ministru zdravlja. Neprihvatljivim ocjenjuju i da se liječnik koji nadmaši tu granicu smatra neuspješnim i nema nagrade, a ako stopu drži ispod te granice da bude novčano nagrađen dobivanjem bonusa. Zbog toga tražimo da se odluka o tim "sramnim" neetičnim bonusima liječnicima za smanjenje stope bolovanja ukine, navodi NHS u otvorenom pismu. Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) neslužbeno demantiraju da će se uvesti posebni nagradni bonusi za smanjenje stope bolovanja, te tvrde da nema riječi o bilo kakvim promjenama s tim u vezi. Iz HZZO-a najavljuju da će sutra o tome podrobnije izvijestiti javnost.

NOVA GRADIŠKA

Bitka seljaka na cesti nije uspjela i sada idemo u pravnu bitku, poručio je Zvonko Pipić, predsjednik virovitičko-podravske Poljoprivredne komore nakon jučerašnjeg sastanka koordinacije udruga poljoprivrednika koje su sudjelovale u organizaciji dvotjednih prosvjeda hrvatskih seljaka u više hrvatskih županija. Uz odluku o prekidu prosvjeda koordinacija je na sastanku u Novoj Gradiški donijela odluku da će Vladu tužiti Ustavnom sudu zbog diskriminacije pri isplati poticaja. "Bitka za spašavanje hrvatskog sela sada tek počinje. Diskriminacija pri isplati potpora iznosi od 90 do 20 posto. Tražimo da odgovornost snosi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Tražimo njegovu ostavku, jer on nema više što tražiti na čelu Ministarstva poljoprivrede", izjavio je Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka. Predstavnici seljačkih udruga traže, uz ostalo, traže sastanak s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, objavu kompletne financijske omotnice za poljoprivredu, objavu svih korisnika poticaja s primljenim iznosima, te proglašenje elementarne nepogoda zbog suše.

ZAGREB

Imunološki zavod i indijska tvrtka HLL Biotech Limited potpisali su jučer u Ministarstvu gospodarstva ugovor o isporuci cjepiva i transferu tehnologije za proizvodnju cjepiva protiv ospica, koji bi Imunološkom zavodu u prvih pet godina trebao donijeti pet milijuna dolara. Direktor Imunološkog zavoda Davorin Gajnik rekao je kako se ugovorom, uz prijenos tehnologije, osigurava dugoročna suradnja dviju tvrtki koja će se odvijati u tri faze. "Ugovorom nije predviđen vremenski rok a očekujemo da će trajati od sedam do 10 godina. U prvih pet godina očekujemo prihod od pet milijuna dolara, a nakon toga, ovisno o mogućnostima i širenju na tržištu, anuiteti bi mogli donijeti pet do 10 milijuna dolara", kazao je Gajnik. Na novinarsko pitanje o stanju u Imunološkom zavodu, za koji se nedavno nagađalo da bi mogao završiti u stečaju, Gajnik je napomenuo kako imaju proizvodnu dozvolu za virusna cjepiva još dvije godine. Trenutni problemi vezani su uz krvne derivate, a Gajnik je izrazio nadu da će uz pomoć Vlade Zavod naći novčana sredstva kako bi preuredili pogone i nastavili s proizvodnjom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙