FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 15. rujna 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12,30 sati.

PEKING - Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius koji boravi u posjetu Pekingu, ocijenio je da je dogovor o sirijskom kemijskom oružju koji su Washington i Moskva postigli u Ženevi tek prva etapa. "To je velik pomak, ali je tek prva etapa", rekao je Fabius na tiskovnoj konferenciji nakon susreta s kineskim kolegom Wang Yiom koji je "izrazio zadovoljstvo" rusko-američkim dogovorom u Ženevi što predviđa uništenje sirijskog kemijskog arsenala do sredine 2014., u prvoj službenoj reakciji kineskih vlasti. U vezi s odgovornosti za uporabu kemijskog oružja Fabius je kazao da sirijski pobunjenici "nemaju arsenal ni opremu", za razliku od snaga Bašara al-Asada.

ANKARA - Turska je pohvalila rusko-američki dogovor o uništenju sirijskog kemijskog arsenala postignut u subotu u Ženevi, izrazivši ipak sumnju u njegov uspjeh i istaknuvši da ga sirijski režim ne smije zlorabiti". "Turska je u načelu za uništenje svakog oružja za masovno uništenje u svijetu i u regiji, napose kemijskog", ističe se u priopćenju. No Turska, članica NATO-a koja ima dugu granicu sa Sirijom, poziva međunarodnu zajednicu da budno prati provedbu tog dogovora koji "sirijski režim ne smije zlorabiti (...) kako bi dobio na vremenu i počinio nove pokolje". Turska koja je prihvatila više od 500 000 sirijskih izbjeglica zatražila je snažan odgovor međunarodne zajednice na kemijski napad u kojemu je 21. kolovoza blizu Damaska ubijeno više stotina ljudi.

TEL AVIV - Američki državni tajnik John Kerry doputovao je u nedjelju u Izrael gdje će sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom razgovarati o krizi u Siriji i izraelsko-palestinskim pregovorima. Kerry nije boravio u Izraelu od Kraja srpnja kada su njegovi intenzivni diplomatski napori doveli do obnavljanja izralesko-palestinskih pregovora. Osim o tim pregovorima američki državni tajnik će svoga domaćina izvijestiti o sporazumu o eliminaciji kemijskog oružja u Siriji koji je u subotu u Ženevi dogovorio s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom. "Pravi test sporazuma između Washingtona i Moskve bit će primjena na terenu, jer su u prošlosti postizani sporazumi kojima je jedini cilj bio dobiti na vremenu", rekao je za izraelski radio ministar vodoopskrbe i regionalnog razvoja Silvan Shalom (Likud ).

LOS ANGELES - Više od 500 ljudi vodilo se u nedjelju kao nestali u američkoj saveznoj državi Coloradu, u poplavi koja je odnijela barem pet života, priopćile su vlasti. Brojne spasilačke ekipe pokušavaju pronaći više od petsto nestalih dok se tijekom dana očekuju nove oborine u toj državi u kojoj je u nekoliko dana palo kiše koliko inače padne u više mjeseci. Privremena izvješća govore o pet poginulih osoba. Očekuje se dolazak pojačanja pošto je predsjednik Barack Obama proglasio izvanredno stanje u Coloradu i naredio da se mjesnim vlastima pošalju spasioci i dodatna oprema. No vlasti upozoravaju da će spasiocima trebati još par dana da dođu u najudaljenija područja. Usto, meteorolozi očekuju kišu "i idućih dana".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙