FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 12. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je danas kako radničke mirovine nisu predmet stabilizacije proračuna kakvu najavljuje ministar financija Slavko Linić, a da sve mirovine koje se ne isplaćuju iz doprinosa trebaju slijediti sudbinu državnog proračuna. "Mirovine koje su vezane uz doprinose moraju se usklađivati i moraju pratiti doprinose, a sve druge mirovine moraju dijeliti sudbinu državnog proračuna. Kada se govori o reformama i uštedama na rashodovnoj strani, treba vidjeti što se može napraviti", rekao je Mrsić.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je odbacio i špekulacijama nazvao informacije u medijima o mogućnosti ukidanja drugog mirovinskog stupa. "Vlada je odlučna da sustav stabiliziramo i omogućimo da svi oni koji budu odlazili u mirovinu iz I. i II. stupa imaju mirovinu koja će biti između 60 i 70 posto plaće. Po sadašnjem modelu ta mirovina bi bila oko 20 do 30 posto plaće, što nije dostojno za normalan život", rekao je Mrsić.

SPLIT - Novoizgrađenu splitsku Zdravstvenu školu, koju će pohađati 870 učenika u 27 odjela, popodne je svečano otvorio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Otvorenjem nove školske zgrade, kako je istaknuto, završava se 60-godišnje podstanarstvo Zdravstvene škole čiji su učenici nastavu pohađali na nekoliko mjesta u Splitu.

OSIJEK - Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić izjavio je danas kako gradska uprava podupire izgradnju džamije u Osijeku jer smatra da će to "za jednu novu vrijednost" obogatiti život u gradu te da će gradske službe učiniti sve kako bi se skratili rokovi za njezinu izgradnju. Nakon sastanka s muftijom Islamske zajednice u Hrvatskoj Azizom Hasanovićem, Vrkić je rekao da će izgradnja džamije pokazati koliko se grad otvara i prema svojim sugrađanima i prema svijetu.

BERAK - U organizaciji Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara mještani Berka, na vukovarskom području, poduprli su aktivnosti tog stožera koji se protivi uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru. Govoreći na skupu, na kojem je bilo sedamdesetak članova Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara i mještana Berka, predsjednik tog stožera Tomislav Josić poručio je kako će Vukovar biti proglašen mjestom posebnog pijeteta, a dosad postavljene dvojezične ploče u tome gradu skinute.

BAPSKA - Polaganjem vijenca i paljenjem svijeće podno spomen-križa u središtu Bapske, u tom je mjestu nedaleko od Iloka danas proslavljena četvrta obljetnica osnutka HSP-a dr. Ante Starčevića. U prigodnom govoru uoči polaganja vijenca glavni tajnik stranke Pero Ćorić rekao je kako je HSP dr. Ante Starčevića danas po jačini peta stranka u Hrvatskoj koja je u četiri godine uspjela ostvariti sve kratkoročne ciljeve.

RIJEKA - Novi Prostorni plan Primorsko-goranske županije prihvatili su danas vijećnici županijske skupštine većinom od 27 glasova. Suzdržano je bilo 13 vijećnika, a dvojica vijećnika iz oporbenog HDZ-a Dinko Beaković i Željko Plazonić izjasnili su se protiv prijedloga prostornog plana. Dio oporbenih vijećnika glasao je za novi prostorni plan, a Josip Rupčić iz HDZ-a pojasnio je novinarima da je to učinio jer smatra da je prostorni plan u interesu dijela gradova i općina u županiji.

DUBROVNIK - Radovima na komunalnoj infrastrukturi danas je počela gradnja dubrovačkoga groblja Dupca, čija je vrijednost 160 milijuna kuna. Kako je istaknuo načelnik općine Župe Dubrovačke Silvio Nardeli, gdje će groblje biti smješteno, "radovi na komunalnoj infrastrukturi obuhvatit će vodoopskrbu i izgradnju hidrostanice, fekalnu i oborinsku odvodnju 10-kilovltni dalekovod te pješačku stazu i javnu rasvjetu.

RIJEKA - Novoosnovana Udruga hrvatsko-srpskog prijateljstva predstavljena je danas javnosti u Konzulatu Republike Srbije u Rijeci. Udruga želi razvijati suradnju dvaju naroda i dviju susjednih država. Novoizabrani predsjednik te udruge, riječki liječnik i političar Nikola Ivaniš rekao je da su odnosi Hrvatske i Srbije opterećeni mnogim pitanjima kroz povijest, no njih trebaju rješavati mjerodavne institucije dviju država.

ZAGREB - Cjelodnevnom volonterskom akcijom u sklopu projekta Urbani vrtovi Zagreba danas je uređen gradski vrt u naselju Sopot, a u stvaranju te zelene gradske oaze sudjelovali su brojni građani. Organizatori su priopćili kako je ta volonterska akcija prva u nizu u sklopu projekta Urbani vrtovi Zagreba, u organizaciji Grada Zagreba, 24sata i Radija Kaj, te uz prijatelje projekta Zagrebačku pivovaru, Pevec, Samoborku i Zdrave krave Zagreb.

DUBROVNIK - U sudaru kamiona i osobnog automobila u Metkoviću je poslijepodne poginula vozačica automobila. Nesreća se dogodila na ulazu u Metković u 14,30 sati. Kako je priopćila dubrovačko-neretvanska Policijska uprava, automobil se izravno sudario s kamionom koji je dolazio iz smjera Opuzena.

DUBROVNIK - U ruševnoj kući u Ošljemu, u Dubrovačkom primorju, koja je u vlasništvu 47-godišnjaka, policija je pronašla veću količinu oružja, izvijestila je danas dubrovačko-neretvanska Policijska uprava. Pronađeno oružje i streljivo pohranjeni su u sigurnosni kontejner dok ga se ne uništi, a protiv počinitelja slijedi kaznena prijava mjerodavnome državnom odvjetništvu.

ZAGREB - Sindikat hrvatskih glumaca upozorio je danas da su izmjene i dopune Zakona o kazalištima u hitnu saborsku proceduru upućene bez prave javne rasprave te poručio da će u slučaju izglasavanja tako predloženih izmjena zatražiti mišljenje Ustavnog suda RH. "Opetovano smo se obraćali Ministarstvu kulture tražeći da nas uključi u rad na promjenama Zakona o kazalištima, kao što nalaže zakon. No, Ministarstvo je naš zahtjev ignoriralo, unatoč činjenici da imamo potporu međunarodne organizacije glumaca (FIA)", stoji u priopćenju sindikata.

ZAGREB - Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu potpisala je danas Sporazum od suradnji s Nacionalnom knjižnicom Indonezije, kojemu je temelj suradnja u području knjižničarstva, ali i suradnja u području znanosti i kulture. Sporazum su potpisale ravnateljica Nacionalne knjižnice Indonezije Sri Sularsih i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Dunjom Seiter-Šverko, priopćila je NSK.

SISAK - Prvom utrkom automobila na solarni pogon idućeg će se vikenda u Sisku završiti projekt SOLEA koji je s 189.000 eura financirala Europska unija, a svrha mu je bila da učenici tehničkih škola u izvannastavnim aktivnostima primijene obnovljive izvore energije.

RIJEKA - Radionica nazvana Riscience s predavanjima na teme 3D modeliranja, 3D tiskanja, uvođenja novih tehnologija u biotehnološke znanosti te društvenih, ekonomskih i filozofijskih sagledavanja 3D i srodnih tehnologija u suvremenom društvu održana je danas u Sveulilišnom kampusu u Rijeci.

ZAGREB - Autobiografija svećenika i književnika Ivana Goluba "Običan čovjek" predstavljena je večeras u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu. O Golubu, njegovu životu i radu govorili su ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, sisački biskup mons. Vlado Košić, akademici Krešimir Nemec i Tonko Maroević te sam autor Ivan Golub.

VINKOVCI - U sklopu stalnog arheološkog postava vinkovačkog Gradskog muzeja večeras je otvorena izložba "Vinkovci – najstariji europski grad", koju je šira hrvatska javnost već imala prigodu vidjeti 26. lipnja u Zagrebu, kada je postavljena povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Autor izložbe, arheolog Aleksandar Durman sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta je na otvaranju izložbe istaknuo kako mu je bila namjera "pokazati Europi da joj ne dolazimo s pinklecom na ramenu, već joj donosimo civilizaciju".

ZAGREB - Performans "Cure to mogu bolje" posvećen ženskom nogometu održat će se sutra u Muzeju suvremene umjetnosti u sklopu transmedijskog projekta "Što dečki vole" Damira Terešaka. Kako se ističe u najavi, ženski nogomet nepoznat je široj publici jer se mediji rijetko bave tim sportom, a dovodeći ga u muzejski prostor na platou MSU-a autori performansa žele isprovocirati javnost kako bi se otvorila ta tema.

RIJEKA - Riječko Art-kino Croatia otvara svoju šestu sezonu 20. rujna premijerom filma Tanje Golić "Slučajno", snimljenog u Rijeci, doznaje se iz Art-kina. U filmu glume Krešimir Mikić i Lana Barić a sufinanciran je sredstvima grada Rijeke i Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) temeljem Sporazuma o suradnji i jačanju lokalnih filmskih kapaciteta.

RIJEKA - Dokumentarno-igrani film u sklopu projekta "Preuzmimo Benčić" autorice Althee Thauberger iz Kanade snimat će se sljedećeg mjeseca u Rijeci, a u projektu će sudjelovati 60-ak osoba, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo. Projekt se provodi u suradnji Odjela za kulturu riječke gradske uprave i kanadske zaklade Musagetes.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙