FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mrsić preložio da Spačva isplati bar jednu plaću radnicima Česme

ZAGREB, 10. rujna 2013. (Hina) - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predložio je na današnjem sastanku da Spačva iz Vinkovaca pronađe mogućnost za isplatu bar jedne plaće radnicima bjelovarske Česme, koji nisu primili plaće već četiri mjeseca, izjavio je nakon sastanka u Ministarstvu rada predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske Šime Orešković.

U međuvremenu bi trebalo doći do dogovora s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, koji bi trebao osigurati stratešku sirovinu kako bi se što prije nastavila proizvodnja u bjelovarskoj drvoprerađivačkoj tvrtki.

Ako se taj dogovor ne ispoštuje, alternativa je da se ide u reviziju predstečajne nagodbe za Spačvu, kako je predložio pomoćnik ministra financija Branko Šegon, što znači da postoji velika opasnost da i ta tvrtka završi u stečaju.

Radnici Česme ne žele stečaj za Spačvu, koja je osnivač i vlasnik njihove tvrtke, ali to je moguća opcija ne bude li se ispoštovao dogovor o isplati najmanje jedne plaće, poručeno je iz sindikata.

U vezi mogućeg nastavka rada Česme, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina trebao se sutra sastati sa sindikalcima i predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma Ivanom Pavelićem, no Jakovina je zatražio još tjedan dana za razgovore s tri potencijalna strateška partnera koji bi trebali osigurati sirovinu za proizvodnju.

Orešković je najavio da bi Jakovina trebao doći u pogone Česme u Bjelovaru idućeg petka i reći radnicima konačnu odluku o eventualnom nastavku proizvodnje.

Sindikalni povjerenik u Česmi Franjo Šinko pohvalio je pomoćnika ministra financija Branka Šegona jer je rekao da se nepravilno provodi predstečajna nagodba zbog koje je radnicima prijetilo da završe na ulici kao "bijelo roblje".

Radnici već četiri mjeseca nisu dobili plaću pa su u vrlo teškoj situaciji, jer im se zbog neplaćanja računa isključuju struja i voda. Želimo raditi i živjeti kao ljudi, a ovo je gore nego da smo u zatvoru, zavapio je Šinko.

Predsjednik Radničkog vijeća Česme Đuro Ivanović optužio je pravnika Spačve da je izradio sporazum po kojem Hrvatske šume ne moraju uzeti radnike Česme, iako bi po predstečajnoj nagodbi to morale učiniti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙