FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 29. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Vlada je danas odlučila smanjiti plaće rektora i prorektora javnih sveučilišta za 25 do 30 posto i uskladiti ih s plaćama državnih dužnosnika. "Ukupno će to smanjiti rashode za plaće u godišnjem iznosu od 5 milijuna kuna. Namjerno kažem da će to smanjiti rashode, a ne da će to značiti uštedu jer smatram da tih 5 milijuna kuna možemo iskoristiti za zapošljavanje znanstvenih novaka i docenata", rekao je na sjednici Vlade ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Prema Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, rektori i prorektori sveučilišta bili su do 2007. definirani kao državni dužnosnici te je koeficijent za obračun plaće rektora bio 5,27, što je bila razina državnih tajnika odnosno današnjeg pomoćnika ministra. No, izmjenama tog zakona 2007. rektori su, zbog autonomije sveučilišta, zatražili i dobili da im se taj status zamijeni statusom javnih službenika. Današnjom odlukom te se plaće ponovno usklađuju s plaćama državnih dužnosnika te se plaće rektora spuštaju na razinu ministara, a prorektora na razinu pomoćnika ministra.

ZAGREB - Vlada je danas donijela odluku o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola za razdoblje rujan-prosinac ove godine u visini 75 posto cijene mjesečne učeničke karte za vlak i autobus. Sredstva bi se osiguravala jedinicama područne (regionalne) samouprave i Gradu Zagrebu iz državnog proračuna, a pravo na sufinanciranje ostvaruju učenici koji su redovito upisali i pohađaju srednju školu u školskoj godini 2013./2014. i kupuju mjesečnu učeničku kartu za autobus ili vlak, a udaljenost od mjesta prebivališta odnosno boravišta do mjesta škole iznosi im više od pet kilometara. Ako je cijena mjesečne karte za autobus veća od cijene mjesečne radničke karte, sufinancirat će se 75 posto cijene mjesečne radničke karte.

ZAGREB - Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš izjavio je danas da je Vladina odluka o smanjivanju plaća rektora javnih sveučilišta "procjena Vlade koja je donijela takvu odluku". "Tu se nema što dodati niti oduzeti, jer je to procjena Vlade koja je donijela takvu odluku", rekao je Bjeliš Hini. No, Bjeliš smatra kako nije dobro što je ta odluka pokrenuta promjenom zakona o visokom obrazovanju i znanosti u kojem je resorni ministar Željko Jovanović predložio formulaciju odredbe po kojoj rektori niti jednog sveučilišta ne smiju imati veću plaću od zamjenika ministara. Također, prorektori ne smiju imati veću plaću od pomoćnika ministara. "To je poruka o hijerarhizaciji. Možete imati izuzetnog rektora s ogromnim ovlastima i uspjehom, koji unatoč svemu a priori po oktroiranoj zakonskoj odluci ne smije imati plaću usporedivu s ministrovom, nego nižu od nje", upozorio je Bjeliš. To govori o odnosu Jovanovića prema njegovu resoru "koji je specifičan u svjetskim okvirima".

VINKOVCI - Pedesetak radnika bjelovarske tvrtke Česma, predvođeno predsjednikom Sindikata poljoprivrede Šimom Oreškovićem, prosvjedovalo je danas ispred tvornice Spačve protiv Uprave te tvrtke, koja je vlasnik Česme, zbog tri neisplaćene plaće i katastrofalnog stanja u bjelovarskoj tvornici. Uz mjere policijskog osiguranja radnicima se obratio Orešković istknuvši kako je prosvjed Bjelovaraca u Vinkovcima organiziran jer je direktor Spačve Darko Puljiz ujedno i njihov direktor. Hoćemo razgovarati s Puljizom o neisplaćenim plaćama, a Spačva je prava adresa za to jer je šest godina vlasnik Česme, rekao je Orešković. Ustvrdio je da je Spačva jednostrano prekinula proizvodnju u Česmi 15. srpnja, od kada se nitko od odgovornih nije obratio radnicima. Direktor Puljiz primio je nakon toga predstavnike radnika, no nakon 45 minuta pregovora ništa se nisu dogovorili, pa je Orešković najavio tužbe i sudske sporove protiv odgovornih u Spačvi. Također je najavio da će se u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava idućeg tjedna održati sastanak sindikata, Uprave Spačve i predstavnika ministarstva.

ZAGREB - Zagrebačka Gradska skupština jednoglasno je danas prihvatila izmjene odluke o komunalnom redu po kojima više neće biti moguće postavljati reklame na Trgu bana Jelačića i Cvjetnom trgu, dok će se postojeće maknuti do 1. ožujka 2014, a zastupnici su predložili i uklanjanje šatora na glavnom trgu te oštrije kazne za šaranje po fasadama. "Šatori na Trgu bana Jelačića su sramota za Grad Zagreb", rekao je Tomislav Stojak (HNS) i najavio kako će HNS za slijedeću skupštinsku sjednicu, u okviru odluke o komunalnom redu, predložiti i zabranu postavljanja šatora u centru grada. Margareta Mađerić (HDZ) također je postavila pitanje stila života u gradskom središtu gdje se stalno održavaju brojni sajmovi: na Trgu bana Jelačića, na Cvjetnom, na Zrinjevcu. Većinom glasova Gradska skupština prihvatila je izmjene odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja, s tim da će se, osim mišljenja vijeća gradskih četvrti, tražiti i prethodno mišljenje mjesnih odbora.

ZAGREB - Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pozdravio je danas najavu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) da će cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja za sve osiguranike, kako radnike tako i umirovljenike, biti izjednačena na 70 kuna. Time će biti izjednačena do sada osobito zakinuta kategorija članova obitelji koji su plaćali 80 kuna, te radnici koji su plaćali 130 kuna, ističe SUH u priopćenju. Dobro je da u okviru HZZO-a opstane subjekt koji će, uz privatne i ine osiguravatelje, i dalje pružati uslugu dopunskog osiguranja, jer se u području mirovinskog i zdravstvenog osiguranja potvrdilo da su državna i javna osiguranja nerijetko manje diskriminirajuća spram starijih osoba i umirovljenika. To se vidi i iz uvida u ponudu hrvatskog tržišta dopunskog zdravstvenog osiguranja, napominje SUH.

ZAGREB - Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara optužio je Ministarstvo zdravlja da je u jučerašnjem priopćenju javnosti predstavilo iskrivljenu sliku o pregovorima za Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kao i o načinu plaćanja radnicima u sustavu. Ministarstvo navodi kako nije točno da je ukinuto plaćanje prekovremenog rada radnicima u zdravstvu, ali ne navodi da je upravo ono utjecalo na to da se dosad u najvećoj mjeri prekovremeni rad nije plaćao, o čemu najbolje govori više stotina sudskih postupaka kojima radnici traže da im se plati njihov prekovremeni rad, stoji u današnjem priopćenju sindikata.

VUKOVAR - Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) Hrvatska i Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara zajednički će financirati projekt Izrade tehničke dokumentacije za dovršetak radova na unutrašnjoj obnovi Radničkog doma u Vukovaru, kao i pripreme projektnog prijedloga obnove unutrašnjosti, za fondove EU. Sporazum o podjeli troškova danas su u Vukovaru potpisali stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton i predsjednica Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara Ljiljana Blažević. Tim sporazumom Fond za obnovu i razvoj Vukovara stavio je UNDP-u na raspolaganje 400.000 kuna čime će se sufinancirati izrada nedostajuće tehničke dokumentacije.

ZAGREB - Ministarstvo kulture u pregovorima je s Gradom Zagrebom o pronalasku sporazumnog rješenja pitanja vršitelja dužnosti intendanta zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, koji bi trebali završiti do ponedjeljka 2. rujna kako bi se na sjednici Vlade 5. rujna izašlo sa zajedničkim prijedlogom o imenovanju nove privremene čelne osobe zagrebačke nacionalne kazališne kuće, saznaje Hina iz Ministarstva. Dosadašnjoj intendantici Ani Lederer mandat istječe 1. rujna čime joj automatski prestaju sva prava i obveze. Kako prema Statutu HNK-a ona ne može biti automatski imenovana vršiteljem dužnosti intendanta, Vlada ju mora razriješiti.

ZAGREB - Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu novu sezonu otvara u nedjelju hrvatskom premijerom predstave "Michelangelo" u režiji slovenskog redatelja Tomaža Pandura, koja je svoju praizvedbu imala u srpnju u sklopu festivala književnosti, glazbe i plesa Mittelfest u talijanskim Udinama, gdje je naišla na odličan prijam i izvrsne kritike. Predstava "Michelangelo" nastala je u koprodukciji s Mittelfestom i slovenskim Pandur Teatrom, a temelji se na Krležinoj ekspresionističkoj drami "Michelangelo Buonarotti", djelu u kojemu najveći klasik hrvatske književnosti na "strasan, zaljubljen i inteligentan način" nudi introspektivan prikaz velikog talijanskog renesansnog slikara, arhitekta, kipara i pjesnika. Predstava je europsku premijeru imala 12. srpnja na otvorenju Mittelfesta, koji je u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju ove godine velik dio programa posvetio hrvatskim umjetnicima.

ZAGREB - Jedan od ljubimaca zagrebačke publike, španjolsko-francuski glazbenik Manu Chao održat će 12. rujna koncert u dvorištu Zagrebačkog velesajma u organizaciji INmusic festivala i Multikulture. Prema najavama organizatora, koncert bi mogao biti rasprodan, dosad su prodane sve ulaznice za fan pit, a ostalih ulaznica još ima po cijeni od 190 kuna. Na turneji "La Ventura" Manu Chao nastupa s tročlanim pratećim sastavom u kojem su Madjid na gitari, Philippe Teboul na bubnjevima te Gambeat na bas gitari. Kao predgrupe će nastupiti zagrebački bendovi Spremište, pobjednik INmusic natječaja 2012. godine, i Achromatic Attic, pobjednik ovogodišnjeg natječaja "Zasviraj sa Žujom". Manu Chao je u Hrvatskoj dosad gostovao tri puta.

SPLIT - Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv 24-godišnjeg mladića kojega se tereti za podmetanje više požara ovog ljeta na području Splitsko-dalmatinske županije. Mladić je optužen jer je od 31. srpnja do 2. kolovoza namjerno izazvao više požara u najmanje pet navrata na različitim lokacijama u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Mladić je namjerno izazvao više požara u kojima je ukupno izgorjelo najmanje 8.400 četvornih metara, no zahvaljujući hitnim intervencijama vatrogasaca širenje požara i teže posljedice su spriječene jer požarima srećom nisu bile zahvaćene kuće ni obrađena poljoprivredna zemljišta, navode iz splitskog Općinskog državnog odvjetništva.

MAKARSKA - Oko 15 i pol kilograma marihuane, vrijedne oko 700.000 kuna, otkrila je vrgoračka i makarska policija u Podacima, te je uhitila trojicu muškaraca s opuzenskog područja osumnjičenih za proizvodnju i promet drogama. Kako danas navode iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, policija je jučer u Podacima kod Makarske zaustavila renault megane, kojeg je vozio 39-godišnjak, i mercedes, kojeg je vozio 28-godišnjak, dok je suvozač bio 26-godišnjak. Policijski pas Pik odmah je nanjušio drogu u automobilu, pa je pretražen renault megan u kojem je pronađeno 14 paketa s marihuanom, ukupne težine 15 kilograma i 584 grama. Sva trojica su predani pritvorskom nadzorniku.

ZAGREB - Zagreb Pride podnio je danas kaznenu prijavu protiv dubrovačkog taksista koji je prije tjedan dana u noći ozlijedio 24-godišnju putnicu zbog navodnog lezbijskog poljupca u taksiju, no dubrovačka policija tvrdi da je do sukoba došlo zbog alkoholiziranosti i da nikakve okolnosti ne upućuju na zločin iz mržnje. "Podižemo kaznenu prijavu protiv napadača. Nulta stopa tolerancije na homofobne zločine!", napisao je na tweeteru Zagreb Pride, nakon što je Jutarnji list, pozivajući se na tvrdnje djevojke, objavio da ju je pretukao homofobni taksist, nanjevši joj otvorenu ranu na čelu i gornjoj usni te ozljede lica, nosa i oka. Prozvani 44-godišnji taksist je odbacio optužbe tvrdeći da on nije nikog napao ni ozlijedio već da je djevojka napala njega, ali je zbog alkohola nezgodno pala na lice i ozlijedila se.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙