FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radnici bjelovarske Česme prosvjedovali u Vinkovcima ispred Spačve

VINKOVCI, 29. kolovoza 2013. (Hina) - Pedesetak radnika bjelovarske tvrtke Česma, predvođeno predsjednikom Sindikata poljoprivrede Šimom Oreškovićem, prosvjedovalo je danas ispred tvornice Spačve protiv Uprave te tvrtke, koja je vlasnik Česme, zbog tri neisplaćene plaće i katastrofalnog stanja u bjelovarskoj tvornici.

Uz mjere policijskog osiguranja radnicima se obratio Orešković istknuvši kako je prosvjed Bjelovaraca u Vinkovcima organiziran jer je direktor Spačve Darko Puljiz ujedno i njihov direktor.

Hoćemo razgovarati s Puljizom o neisplaćenim plaćama, a Spačva je prava adresa za to jer je šest godina vlasnik Česme, rekao je Orešković. Ustvrdio je da je Spačva jednostrano prekinula proizvodnju u Česmi 15. srpnja, od kada se nitko od odgovornih nije obratio radnicima.

Tražimo tri neisplaćene plače, nakon čega se Česma i Spačva mogu rastati, s tim da je u predstečajnoj nagodbi Spačve dogovoreno da Česmu preuzmu Hrvatske šume, a proizvodnja se nastavi, rekao je Orešković.

Kako je moguće da u predstečajnoj nagodbi Spačva plati sve poreze i doprinose Česme, a pri tom ne isplati plaće njezinim radnicima, upitao je Orešković.

Također je radnike izvijestio da je Spačva u ponedjeljak poslala zahtjev za otvaranje stečaja u Česmi, pri čemu će 129 radnika Česme plaće dobiti u sklopu stečajnog postupka, odnosno zadnje tri plaće treba im isplatiti država.

"Koliko ova država treba trpjeti zbog nesposobnih uprava i vlasnika koji su uništavali poduzeća. Milijarde kuna su ukradene, država je pokradena, narod ispašta, pa pitam vas dokle", rekao je Orešković čije riječi je popratila bura nezadovoljstva radnika.

Radnicima se obratio i glavni sindikalni povjerenik u Česmi Franjo Širko koji je istaknuo da već godinama umjesto plaće dobivaju bonove ili se plaća isplaćuje u nekoliko rata ili kasni po tri mjeseca.

Širko je ustvrdio da od Puljiza nije pošteno da mu država u predstečajnoj nagodbi oprosti 300 milijuna kuna duga, a on se odrekne Česme i gurne je u stečaj.

Direktor Puljiz primio je nakon toga predstavnike radnika, no nakon 45 minuta pregovora ništa se nisu dogovorili, pa je Orešković najavio tužbe i sudske sporove protiv odgovornih u Spačvi. Također je najavio da će se u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava idućeg tjedna održati sastanak sindikata, Uprave Spačve i predstavnika ministarstva.

Puljiz je pak izjavio novinarima da su tijekom predstečajnog postupka ulagani maksimalni napori kako bi se u Česmi održala proizvodnja i radna mjesta do trenutka dok je ne preuzmu Hrvatske šume.

Problemi su nastali, tvrdi Puljiz, kada su radnici Česme blokirali skladište i spriječili da se uskladištena roba vrijedna oko 1,5 milijuna kuna proda i otpremi kupcima, i to u trenutku kada je plaća kasnila samo tri dana, a prodajom te robe osigurala bi se sredstva za još jednu plaću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙