FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 10. rujna 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

ZAGREB

Ljudi koji traže veću sreću i zadovoljstvo u životu trebaju se uputiti u sjevernu Europu i svakako se držati dalje od Egipta i zemalja najgore pogođenih krizom eurozone, navodi se u drugom godišnjem Izvješću o sreći u svijetu koje je u ponedjeljak objavio "Earth Institute" njujorškog Sveučilišta Columbia po narudžbi Ujedinjenih naroda. Najsretnije zemlje u svijetu su Danska, Norveška, Švicarska, Nizozemska i Švedska, pokazalo je istraživanje provedeno među 156 zemalja u kojemu je Hrvatska drugu godinu zaredom svrstana na 58. mjesto s umjerenim indeksom sreće (5,66 na skali od 1-10). Od zemalja u hrvatskom susjedstvu, Slovenija je na 44. mjestu ljestvice, Kosovo na 83., dok je Srbija 106., a BiH 107., jedno, odnosno dva mjesta iza Iraka.

LONDON

Automobil podmornica kojim se James Bond vozio u Špijunu koji me volio prodaje se u ponedjeljak u Londonu, 24 godine nakon što je "otkriven" u jednom američkom skladištu. Vjeruje se da će bijeli Lotus Esprit koji se transformirao u podmornicu u filmu iz 1977, s Rogerom Mooreom u glavnoj ulozi, na dražbi dobiti 950 tisuća funta, odnosno osam i pol milijuna kuna. Nakon snimanja filma auto je spremljen u skladište na Long Islandu koje je plaćeno deset godina unaprijed. Zatim je "Vlažnu Nellie", zajedno s drugim predmetima iz skladišta na neviđeno na dražbi 1989. kupio jedan par.

PARIZ

Francuzi, koji su u Europskoj uniji najpopustljiviji prema švercanju u javnom prijevozu, oborili su novi rekord, što je zabrinulo glavne prometne mreže u zemlji, SNCF i RATP, i potaknulo raspravu o tome treba li povisiti kazne ili jednostavno uvesti besplatan prijevoz. Švercanje u javnom prijevozu u Francuskoj davno je prestao biti fenomen među mladima iz predgrađa. Na sveučilištima, studenti ulaze u tajne "osiguravajuće" sheme koje, za sedam eura na mjesec umjesto 65 koliko iznosi mjesečna karta, preuzimaju troškove kazni. Švercanje je čak poželjno: aplikacija "CheckMyMetro" omogućuje da se u realnom vremenu na pametnom telefonu otkriju kontrolori u pariškom metrou.

LONDON

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un ima kćer Ju-ae, objavio je bivši američki košarkaš Dennis Rodman u razgovoru za britanski list The Guardian. Rodman je prošli tjedan bio u Sjevernoj Koreji, u još jednom pokušaju svoje košarkaške diplomacije. Rekao je da je proveo neko vrijeme s Kimovom obitelji na imanju pokraj mora i opisao ga kao "dobra oca". "Držao sam malu Ju-ae u naručju i razgovarao s Kimovom suprugom. On je dobar otac i ima krasnu obitelj", rekao je. O Kimovom privatnom životu malo se toga zna. Prošle su godine objavljene fotografije njegove supruge Ri Sol-ju iz kojih se moglo zaključiti da je trudna. Sjevernokorejske vlasti tek su u lipnju 2012. potvrdile da je Kim Jong-un u braku.

BEVERLY HILLS

Poznati američki televizijski voditelj i glumac Arsenio Hall vraća se na televiziju sa svojim 'showom' nakon gotovo 20 godina stanke, javljaju američki mediji. Poznati 'stand-up' komičar i glumac (Princ otkriva Ameriku) dobro je poznat nešto starijim gledateljima po 'Arsenio Hall Showu' koji se emitirao od 1989. do 1994. godine i bio vrlo gledan u Americi i u svijetu. Uz zaštitni znak, poklike "Roo, Roo, Roo!" i vrtnju šakom, Hall je u emisiji priredio nekoliko i danas pamtljivih trenutaka, poput svirke tadašnjeg predsjednika Billa Clintona na saksofonu i ispovijedi Magica Jonhsona koji je u njegovom 'showu' prvi put javno progovorio o svojoj zarazi virusom HIV-a.

BUENOS AIRES

Jedan Urugvajac koji je nestao u Andama prije četiri mjeseca pronađen je živ u nedjelju nakon što je proveo tešku zimu hraneći se štakorima i grožđicama kako bi preživio, javili su lokalni mediji. Raul Fernando Gomez Circunegui u svibnju je krenuo pješice preko planina iz Čilea u Argentinu jer mu se pokvario motocikl. Nakon toga se izgleda izgubio tijekom snježne oluje. Argentinski dužnosnici iz sjeverozapadne pokrajine San Juan naišli su na Gomeza slučajno kada su otputovali u Ande kako bi zabilježili visinu snijega. On je bio u skloništu na 2.840 metara nadmorske visine. Imao je još dovoljno snage da otvori vrata skloništa kada ih je vidio i da ih pozove u pomoć.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙