FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 1. rujna 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

VATIKAN

Papa Franjo prekršio je još jednom papinski protokol pojavivši se, vidno raspoložen, na fotografiji sa skupinom tinejdžera u posjetu Vatikanu snimljenoj mobitelom. Fotografija, objavljena na stranici Facebooka jednog od tinejdžera, koji je koristi kao fotografiju svojeg profila, obišla je u subotu društvene mreže. Mladi na slici pripadali su skupini iz župe na sjeveru Italije koja se u srijedu susrela s Papom i potom mu se približila da se slikaju. "Ne radi se o marketingu. Papa voli biti s ljudima, dok je njegov prethodnik volio biti s knjigama", kazao je Beppe Severgnini, komentator dnevnika Corriere della Sera.

MONACO

Andrea Casiraghi, stariji sin monegaške princeze Caroline, u subotu se u potpunoj diskreciji oženio s bogatom kolumbijskom nasljednicom Tatianom Santo Domingo, prenosi AFP. Vjenčanje u palači u Monaku prva je svadbena svečanost u dinastiji Grimaldi od vjenčanja princa Alberta II i južnoafričke plivačice Charlene Wittstock u srpnju 2011. Tri stotine osoba nazočilo je ceremoniji proslave vjenčanja dvoje 29-godišnjaka.

HAVANA

S više od 47.000 novih studenata upisanih na studij medicine, među kojima je 10.000 stranaca, Kuba nastavlja eksploatirati sektor kojim ostvaruje najveći devizni prihod. "Na šestgodišnji studij medicine upisalo se 47.676 studenata, među kojima 37.302 Kubanaca i 10.374 stranaca", navodi Granma, glasilo Komunističke partije. Kuba već petnaestak godina nudi stipendije stranim studentima, ali od 2012. prihvaća strane studente koji sami plaćaju školarine ili ih financiraju vlade njihovih zemalja. Prema nedavno objavljenoj studiji novinske agencije Prensa latina, oko 900 studenata iz Južne Afrike donijelo je 2012. Kubi devizni prihod od 10 milijuna dolara. Sektor medicine kojim se komunistički režim ponosi kubanski je izvozni proizvod.

JERUZALEM

Izrael je s Ugandom zaključio sporazum prema kojem će u etapama toj zemlji slati desetke tisuća ilegalnih useljenika koji žive u Izraelu, piše dnevni list Haaretz. Pozivajući se na neimenovane izvore, Haaretz piše da će Izrael financirati prijevoz ilegalnih useljenika, njihovu integraciju u toj afričkoj državi i k tomu će svaki dobiti 1.500 dolara. Letovi bi trebali početi u rujnu i isprva će se useljenicima predložiti dobrovoljan odlazak, piše list. U Izraelu je oko 55.000 ilegalnih useljenika iz Afrike, prema službenim podacima. Većina je došla pješice preko propusne granice između Egipta i Izraela, koja je sada zaštićena sigurnosnim zidom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙