FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 24. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

RIM

Sedmero zastupnika Demokratske stranke (lijevi centar) napisalo je pismo američkom veleposlaniku u kojemu negoduju zbog ukidanja "zatvora" u novoj inačici društvene igre Monopolyja. Ukidanje "zatvora" ne djeluje odgojno budući da su prekršitelji pravila sada pošteđeni "kazne" u toj igri, žale se parlamentarci iz redova ljevice u pismu koje prenosi talijanski tisak. Njihova poruka nije lišena ironije i povezana je sa stanjem u Italiji jer korumpirani političari na poluotoku ne dospijevaju u "zatvor" automatizmom. Ti zastupnici iz stranke predsjednika vlade Enrica Lette upozoravaju i na činjenicu da je u novoj inačici igre tradicionalno trgovanje nekretninama zamijenjeno špekuliranjem dionicama velikih multinacionalnih kompanija koje kotiraju na burzi. Društvena igra Monopoly američke tvrtke Hasbro prodaje se u Italiji od 1935.

KOPENHAGEN

Slavna skulptura Male sirene u kopenhaškoj luci slavi u petak stoti rođendan što će danski glavni grad obilježiti nizom kulturnih događanja. Kao što Pariz ima Eiffelov toranj, a New York Kip slobode, Mala sirena simbol je i najveća turistička atrakcija danske prijestolnice. Inspirirana istoimenom bajkom Hansa Christiana Andersena, skulptura je postavljena uz šetnicu uz kopenhašku luku 23. kolovoza 1913. godine. "Mala sirena malena je u usporedbi s ostalim slavnim povijesnim spomenicima diljem svijeta, ali u njoj su obuhvaćeni i povijest i bajka, što izaziva pozornost daleko izvan granica Danske", kazao je ravnatelj kopenhaškog turističkog ureda Lars Bernhard Joergensen.

BUENOS AIRES

Argentinska policija uhitila je tri osobe pod sumnjom da su raspačavale marihuanu u Buenos Airesu koristeći se golubovima pismonošama, doznaje se u petak od policijskog izvora. Tijekom pretresa kuće u Lomas de Zamori, predgrađu na jugu Buenos Airesa, policija je pronašla biljke marihuane, 400 g smole i kavez u kojemu su bila dva bijela goluba s vrećicom marihuane pričvršćenom na vrat. Policijski načelnik Nestor Larrauri rekao je da su golubovi održavali vezu između kuće u kojoj je obavljen pretres i golubinjaka u kojemu su krijumčari preuzimali drogu.

NEW YORK

Muškarac koji je uhodio Jennifer Lopez živio je tjedan dana na njezinom imanju u Southamptonu u New Yorku dok je slavna pjevačica bila odsutna, priopćila je policija. Lopez je već prije na sudu ishodila zabranu pristupa za tog čovjeka, Johna Dubisa (49), bivšeg vatrogasca s Rhode Islanda, a na njezinom imanju pronašli su ga radnici početkom mjeseca. Dubis je uhićen i optužen za provalu, uhođenje i kriminalne radnje, navodi policija.

SIBIU

Tisuće ljude su se petak u rumunjskom gradu Sibiuu okupile na pogrebu samoproglašenog romskog kralja Florina Cioabe koji je umro prošle nedjelje. Romi su u tišini u redovima duž ceste ispratili Cioabin lijes na sedam kilometara dugom putu od njegova doma do groblja, a pogreb su osiguravali policija i zaštitari. Prije pogreba predstavnici Međunarodne unije Roma okrunili su krunama od zlatnih novčića njegova dva sina, Dorina i Daniela, za međunarodnog kralja Roma odnosno kralja Roma u Rumunjskoj. "Kralj je mrtav, neka dugo žive kraljevi", uzvikivali su Cioabini rođaci pored lijesa dok su njegova dva sina proglašavana novim monarsima. Cioaba je umro od srčanog udara u turskoj bolnici prošle nedjelje u 59. godini života. On se 1997. godine proglasio kraljem preuzevši tu ceremonijalnu ulogu do svog oca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙