FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 9. rujna 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

MOSKVA

Saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina Sergej Sobjanjin pobijedio je na izborima za moskovskog gradonačelnika u nedjelju s 51,37 posto glasova dok je njegov protivnik na izborima, oporbeni čelnik Aleksej Navaljni, dobio 27,24 posto glasova, priopćilo je izborno povjerenstvo u ponedjeljak ujutro nakon što su prebrojani svi glasovi, a prenose ruski mediji. Komunist Ivan Meljnikov osvojio je 10,69 posto glasova. Po podacima izbornog povjerenstva, odaziv na izborima bio je 32,07 posto. Navaljni ne želi priznati rezultate izbora i traži njihovo djelomično poništenje. On traži da se ponište glasovi onih koji nisu glasovali na biralištima nego na primjer od kuće jer sumnja da su upravo ti glasovi lažirani. "Mi ne priznajemo te izbore i nećemo se odreći nijednog glasa kojeg smo dobili. Mi smatramo da se izbori trebaju održati u dva kruga", rekao je Navaljni novinarima na svom završnom brifingu u noći na ponedjeljak.

MOSKVA

Sirija je još uvijek spremna sudjelovati u mirovnim pregovorima, izjavili su u ponedjeljak šefovi sirijske i ruske diplomacije, nekoliko sati prije govora američkog predsjednika pred Kongresom kako bi uvjerio u potrebu udara na sirijski režim. Suočeni s rastućom prijetnjom od vojnog udara na Damask, ministri vanjskih poslova Sirije i Rusije Valid Mualem i Sergej Lavrov razgovarali su u Moskvi o toj situaciji. "Političko rješenje još je moguće", izjavio je Lavrov na konferenciji za tisak po završetku tih pregovora, ustvrdivši da je Damask još uvijek "spreman na mirovne pregovore".

OSLO

Norveška je u ponedjeljak počela glasovati na parlamentarnim izborima na kojima bi trebala pobijediti desnica pod vodstvom konzervativaca uz podršku protuimigracijske populističke stranke, te smijeniti s vlasti dosadašnju vladinu koaliciju lijevog centra pod vodstvom premijera Jensa Stoltenberga. Od Laponije na Dalekom sjeveru do Osla, gotovo 2000 km južnije, birališta su otvorena za 3,64 milijuna Norvežana s pravom glasa. Prvi djelomični rezultati trebali bi biti poznati večeras u 21 sat. Polovica od 428 mjesnih ureda koliko ih ima u Norveškoj već je otvorila glasačke urede u nedjelju kako bi olakšala zadaću biračima. Više od 842.000 ih je odabralo izjasniti se prijevremenim glasovanjem. Ako je vjerovati ispitivanjima, glasovanje bi trebalo završiti čistom pobjedom desnice pod vodstvom Konzervativne stranke Erne Solberg (52) za koju se predviđa da će biti buduća premijerka te bogate skandinavske zemlje.

ANKARA

Pobunjenička Radnička stranka Kurdistana (PKK) objavila je u ponedjeljak da je prekinula povlačenje svojih boraca s turskog teritorija, započeto u svibnju u okviru mirovnog procesa s Ankarom, optužujući turske vlasti za neispunjavanje obećanja. U priopćenju koje citira prokurdska novinska agencija Firat News, oružani pokret objasnio je da je "ponašanje turske vlade koje se sastoji u nenapredovanju oko kurdskog pitanja odgovorno za ovu situaciju", ali je istaknuo da će poštivati primirje na snazi s turskim snagama. "Povlačenje boraca je zaustavljeno. Primirje će se poštivati kako bi se omogućilo vladi Stranke pravde i razvoja da započne inicijative u korist mirovnog plana predsjednika (PKK-a) Abdullaha Ocalana", dodaje se u priopćenju.

SARAJEVO

Bosna i Hercegovina nije poduzela gotovo nikave napore kako bi zaštitila neke od svojih autohtonih proizvoda pa to nije učinila čak niti s čuvenim travničkim sirom, podaci su Instituta za intelektualno vlasništvo BiH. Kako u ponedjeljak prenose banjalučke "Nezavisne novine", oznakom geografskog podrijetla BiH je do sada uspjela zaštititi tek med od kestena koji se proizvodi na području Cazina, u sjeverozapadnom dijelu zemlje, te ručni rad odnosno heklanje, karakteristično za područje Gračanice u središnjoj Bosni. U postupku stjecanja prava na geografsku oznaku i podrijetlo trenutačno je još šest proizvoda iz BiH, a radi se o četiri zanatska i dva poljoprivredna proizvoda.

Za razliku od BiH, zemlje u okruženju su poduzele znatno ozbiljnije napore na zaštiti prava na autohtone proizvode.

MOSKVA

Prvi tajnik konzularnog odjela ruskog veleposlanstva u Abhaziji Dmitrij Višernjov ubijen je u Suhumiju, javljaju ruski mediji. Po prvim informacijama, on je ubijen hicem vatrenog oružja u glavu u svojoj garaži u ponedjeljak ujutro. Navodno je prilikom napada na ruskog diplomata ranjena i njegova supruga. Zasad nije obavljen mogući motiv napada, a policija je pokrenula istragu. Suhumi je glavni grad de facto neovisne, ali međunarodno nepriznate države Abhazije koja se nalazi unutar međunarodno priznate Gruzije. Abhazija je proglasila svoju neovisnost od Gruzije nakon rata vođenog 1992.-93. godine. Do danas su je kao neovisnu republiku Abhaziju priznale Rusija, Nikaragva, Venezuela i Nauru, te također nepriznati Južna Osetija i Pridnjestrovlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙