FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashton krajem rujna s iranskim pregovaračem

VILNIUS, 6. rujna 2013. (Hina/AFP) - Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i za sigurnosnu politiku Catherine Ashton koja u ime velesila pregovara o iranskom nuklearnom programu, sastat će se u New Yorku s novim iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamedom Džavadom Zarifom zaduženim za to pitanje, u prigodi održavanja UN-ove Opće skupštine krajem rujna, rekao je njezin glasnogovornik.

Ashton koja je trenutačno u Vilniusu na neformalnom susretu ministara vanjskih poslova EU-a, "nazvala je jutros Zarifa nakon informacije da će ministarstvo vanjskih poslova biti zaduženo za nuklearne pregovore. Dogovorili su se da će se sastati u New Yorku u prigodi UN-ove opće skupštine" zakazane za drugu polovicu rujna, rekao je Michael Mann.

68. zasjedanje opće skupštine UN-a treba početi 17. rujna a glavna rasprava će se održati 24. rujna.

Zarif je u Teheranu, nakon razgovora s Ashton rekao da Iran želi "ukloniti zabrinutost" međunarodne zajednice.

"Ukloniti zabrinutost međunarodne zajednice je u našem interesu jer atomsko oružje nije dio politike Islamske Republike. Zato je u našem interesu ukloniti svaku nejasnoću u vezi s nuklearnim programom naše zemlje", kazao je.

Ashton zastupa skupinu 5+1 (Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Njemačka) u tim pregovorima koji su zapeli prije nekoliko godina.

Dosad su ih na iranskoj strani vodili uglednici za koje se smatralo da pripadaju tvrdom krilu režima i da se protive bilo kakvim ustupcima.

Promatrači drže da je odluka da se za to pitanje zaduži ministarstvo vanjskih poslova još jedan znak spremnosti iranske vlade da u rješavanju krize dade prednost diplomaciji.

Izrael i zapadne zemlje optužuju Teheran da želi proizvesti atomsko oružje skrivajući se iza civilnog nuklearnog programa, što Iran niječe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙