FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Harare demantirao ugovor o isporuci uranija Iranu

HARARE, 11. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Zimbabve nije potpisao nikakav ugovor o prodaji uranija Iranu, rekao je u nedjelju ministar Zimbabvea za rudnike i opovrgnuo pisanje britanskog dnevnog lista The Times.

"To je izmišljotina, iranska vlada niti itko u Iranu nije tražio rudarsku koncesiju", rekao je ministar rudnika Obert Mpofu, prenosi AFP. "Oni nikada nisu tražili koncesiju za uranij ili druge minerale", inzistirao je.

Times je u subotu prenio izjave zamjenika ministra za rudnike Zimbabvea u odlasku, Gifta Chimanikirea, koji je navodno rekao da je njegova zemlja potpisala sporazum s Iranom kojim se predviđaju isporuke uranija potrebnog za nuklearno oružje.

Sporazum je navodno potpisan prošle godine, kada su Sjedinjene Države i Europska unija odredile sankcije Iranu jer sumnjiče Teheran da izrađuje atomsku bombu pod krinkom civilnog nuklearnog programa.

Zimbabve je također pod međunarodnim sankcijama zbog desetak osoba, među kojima je i predsjednik Robert Mugabe, koji je ponovno izabran 31. srpnja na novi petogodišnji mandat. Mugabe je javno podržao iranski nuklearni program.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙