FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 6. rujna 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

DEN HAAG

Nizozemska država odgovorna je za smrt trojice muslimana jer ih je protjerala iz UN-ove baze te su ih ubile snage bosanskih Srba koje su osvojile Srebrenicu i izvele pokolj nad 7.500 muslimanskih muškaraca i dječaka, objavio je u petak nizozemski Vrhovni sud. "Potvrđujemo odluku prizivnog suda", izjavio je sudac Floris Bakels, prenosi AFP. Vrhovni sud time je potvrdio presudu prizivnog suda koji je 5. srpnja 2011., presudio da nizozemski vojnici nisu smjeli protjerati tri žrtve iz UN-ove baze. Trojica muškaraca bili su električar u nizozemskoj bazi Rizo Mustafić te otac i brat prevoditelja Hasana Nuhanovića. Mustafić i Nuhanović radili su za nizozemski kontingent Dutchbat od 1992. do 1995.

KAIRO

Egipatska vlada odlučila je raspustiti Muslimansko bratstvo kao registriranu nevladinu organizaciju, pišu u petak državne novine. Pokret iz kojeg potječe svrgnuti predsjednik Muhamed Mursi, a koji je osnovan 1928. godine, službeno se registrirao kao nevladina organizacija u ožujku kao odgovor na sudsku tužbu podignutu jer Bratstvo nije imalo zakonski status. Ova odluka predstavlja uglavnom simboličan udarac Mursijevom pokretu. Odluka će službeno biti objavljena početkom idućeg tjedna, rekao je glasnogovornik ministra za socijalnu solidarnost, a prenose novine Al Akbar.

ZAGREB

Europski sud pravde (ECJ) presudio je danas da bi Europska unija trebala odmrznuti imovinu sedam iranskih banaka i tvrtki koje su se našle na udaru međunarodnih sankcija zbog kontroverznog iranskog nuklearnog programa. Iz ECJ-a su poručili da nema dovoljno dokaza da su te tvrtke na bilo koji način sudjelovale u tom programu, prenosi BBC. Riječ je o Post Bank Iranu, Iran Insurance Companyju, Good Luck Shippingu, Export Development Bank of Iran, Persia International Bank, Iranian Offshore Engineering and Construction Co. i Bank Refah Kargaranu. Europska unija i Sjedinjene Države uvele su sankcije protiv tih kompanija kako bi ograničile doseg iranskog nuklearnog programa. Zapadne sile sumnjaju da Iran pokušava razviti nuklearno oružje, pa su zamrznule imovinu raznih iranskih tvrtki za koje se smatra da su povezane s tim programom.

MOSKVA

Još jedan ruski ratni brod zaplovit će uskoro prema sirijskoj obali pošto u Novorosijsku (Crno more) ukrca "poseban teret", rekao je u petak vojni izvor a prenosi agencija Interfax. Desantni brod Nikolaj Filčenkov, kojemu je matična luka Sevastopolj, zaustavit će se u petak u Novorosijsku nakon čega će nastaviti put prema Sredozemnom moru, rekao je taj izvor u glavnom stožeru ruske mornarice. "Brod će se zaustaviti u Novorosijsku gdje će ukrcati poseban teret", rekao je taj izvor, ne navodeći druge pojedinosti. Rusija, koja je nakon izbijanja sirijske krize ostala prisutna na istoku Mediterana, ovih dana je onamo poslala više svojih brodova, među kojima raketne krstarice, razarače, izviđački brod i dva velika desantna broda.

TOKIO

Japanski premijer Shinzo Abe pozvao je kineskog predsjednika Xija Jinpinga, s kojim se prvi put izravno sastao u Sankt Peterburgu na rubu summita G20, na poboljšanje bilateralnih odnosa, objavila je japanska vlada u petak. Abe i Xi razgovarali su pet minuta prije početka summita u Sankt Peterburgu u četvrtak što je bio njihov prvi izravan susret otkako su preuzeli dužnosti, Abe u prosincu, a Xi u ožujku. Kineska novinska agencija Xinhua izvijestila je da je Xi Abeu rekao kako Peking želi poboljšati odnose dviju zemalja "na bazi četiri politička kinesko-japanska dokumenta". Riječ je o dokumentima iz 1972., kada su dvije zemlje normalizirale svoje odnose, te iz 2008. godine.

SAN FRANCISCO

Američka agencija za nacionalnu sigurnosti (NSA) u tajnosti je razvila alate za razbijanje ili zaobilaženje sigurnosne zaštite na internetu koja se koristi za zaštitu svega: od e-maila do financijskih transakcija, navodi se u medijskim izvješćima koja se pozivaju na dokumente bivšeg djelatnika NSA-a Edwarda Snowdena. Guardian, The New York Times i neprofitna ProPublica izvijestili su da je američka obavještajna agencija koristila različita sredstva: od ubacivanja "back doors" do manipulacije međunarodnim procesima za uspostavu standarda šifriranja. Back door ("stražnja vrata") je naziv za različite postupke ili programe koji omogućuju drugom korisniku da se služi žrtvinim računalom dok je spojena na internet, a da ona to ne zna.

ZAGREB

Ugledni hrvatski političari našli su se među stotinama ljudi koji su Zvonku Bušiću, hrvatskom nacionalistu koji je oteo zrakoplov kompanije TWA 1976. godine i počinio suicid u svom domu u Rovanjskoj 1. rujna, priredili herojski pogreb u Zagrebu, objavio je u četvrtak New York Times. NYT Bušića naziva hrvatskim nacionalistom koji je služeći se lažnim eksplozivom oteo zrakoplov i postavio pravu bombu ispod središnje njujorške postaje podzemne željeznice Grand Central koja će kasnije usmrtiti američkog policajca. Otmice aviona iz političkih razloga 60-ih i 70-ih godina nisu bile rijetkost, piše NYT, ali je Bušićeva otmica zrakoplova TWA na letu 355, koja će okončati u Parizu 30 sati kasnije, bila prva u koju je bio uključen zrakoplov na unutarnjoj američkoj liniji otkako su uvedene strože mjere sigurnosti u američkim zračnim lukama 1972. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙