FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 6. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati.

SOTIN - Ne želimo ćirilicu niti sada niti ikada jer to nije obično pismo već pismo pod kojim su činjeni zločini nad Hrvatima i ostalim nesrbima u Domovinskom ratu, poručili su danas prosvjednici okupljeni na mjestu masovne grobnice kod nekadašnje klaonice u Sotinu. Do mjesta masovne grobnice, iz koje su proljetos ekshumirani posmrtni ostaci desetak žrtava agresije na to vukovarsko prigradsko naselje 1991. godine, prosvjednici, njih oko 150, došli su u koloni od križanja za Ilok i Tovarnik.

VUKOVAR - Nekoliko stotina prosvjednika prijepodne je okupljanjem oko biste pokojnog vukovarskog heroja Blage Zadre u Borovu naselju ponovno izrazilo nezadovoljstvo postavljanjem dvojezičnih ploča u Vukovaru, a predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić pozvao ih je da ne diraju i provociraju hrvatsku policiju, jer je i Zadro bio hrvatski policajac. "Zadro je bio naš otac, slijepo smo mu vjerovali, a mislim da je njegova pogibija bila i početak kraja obrane grada", poručio je Josić.

SPLIT - Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar jutros je najavio mogućnost održavanja novih lokalnih izbora u Splitu ukoliko vladajuća koalicija na čelu sa SDP-om ne osigura stabilnu većinu u Gradskom vijeću kojom bi se spriječilo prekidanje sjednica vijeća, kao što se dogodilo jučer kada su vijećnici iz koalicije predvođene HDZ-om napustili sjednicu. "Ili ću osigurati stabilnu većinu ili idemo na nove izbore", izjavio je Baldasar za Radio Split, komentirajući jučerašnji prekid sjednice Gradskog vijeća čiji je nastavak zakazan za iduću srijedu.

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić primio je danas ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Rusmira Mesihovića s kojim je razgovarao o provedbi Memoranduma o razumijevanju u području zdravstva, potpisanog između dvaju ministarstava u prosincu 2011. godine, priopćeno je iz Ministarstva zdravlja. Obojica ministara Ocijenili su kako je suradnja nakon toga znatno unaprijeđena te da u idućem razdoblju treba poticati suradnju na razini zdravstvenih ustanova, strukovnih komora, udruga i fakulteta.

NOVI VINODOLSKI - Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec kazala je gostujući na Međunarodnoj ljetnoj školi ljudskih prava, da je Hrvatska prema učestalosti kršenja Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda na "previsokom" četvrtom mjestu, jer se taj dokument nedovoljno primjenjuje u radu hrvatskih sudova.

ZAGREB - Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) danas je ministru zdravlja Rajku Ostojiću uputila pismo u kojemu izražava zabrinutost novom reformom u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu, koja je počela 1. rujna, a od ministra traže da im odgovori na više pitanja, među kojima i na ona je li ta reforma po mjeri bogatih, a nauštrb siromašnih i bolesnih.

ZAGREB - Seizmološka služba Republike Hrvatske zabilježila je jutros u 9,18 sati još jedan potres umjerene jačine u širem području Zagreba, s epicentrom kod Donje Bistre. Magnituda potresa iznosila je 2.1 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je III–IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice.

ZAGREB - Prijevremeni lokalni izbori koji će se u nedjelju, 13. listopada održati u općinama Sopje i Ivanska prvi su na kojima mogu sudjelovati i državljani drugih država članica EU - birači Sopja i Ivanske te će nedjelje birati članove općinskih vijeća, a oni u Karlobagu načelnika općine i njegova zamjenika. Načelnik Karlobaga izabran proljetos 'redovnim putem' podnio je ostvaku, pa birači te općine svog prvog čovjeka sada biraju na prijevremenim izborima.

HVAR - Policija je uhitila ženu koju sumnjiči za izazivanje jučerašnjeg požara na Hvaru u kojem je izgorjelo 50 hektara borove šume i niskog raslinja, te prouzročena materijalna šteta od 300 tisuća kuna, priopćila je danas splitska policija. U PU splitsko-dalmatinskoj jutros je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 46-godišnjakinjom iz Zastražišća na Hvaru, zbog sumnje da je jučer ujutro ispred kuće u uvali neoprezno ložila vatru na otvorenom roštilju.

MAKARSKA - Dvije osobe poginule su noćas kada se njihov motocikl zapalio u vožnji na širem području Makarske, potvrdila je jutros splitsko-dalmatinska policija. Tragedija se dogodila oko 3 sata, na cesti D8 kod Promajne, kada je pod još neutvrđenim okolnostima došlo do zapaljenja motocikla.

ZAGREB - ZeGeVege festival, s više od 70 izlagača zdrave hrane, ekoloških proizvoda i kozmetike, otvoren je danas na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a tijekom petka i subote Zagrepčani i njihovi gosti moći će uživati u brojnim popratnim programima. Štandovi s pljeskavicama, kebabom i burgerom od konoplje, degustacije eko voćnih sokova i veganskog piva, besplatna šminka i frizure, kulinarske radionice, dječji kutak s eko programom, biljna hrana za pse i mačke, predavanja, video-projekcije, tombola, samo su dio bogatog programa ZeGevege festivala održivog življenja i prehrane.

GOSPIĆ - U Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini u ponedjeljak, 9. rujna održat će se simpzij "S/udbinski razgovori o slobodi i pobjedi", na 520. obljetnicu Krbavske bitke te na temu 1700. obljetnice Milanskog edikta. Održavanje simpozija danas je u Gospiću najavio gospićko-senjski biskup Mile Bogović, istaknuvši kako je cilj s/udbinskih razgovora promišljanje o svemu što može koristiti današnjem hrvatskom društvu.

ZAGREB - Gotovo zaboravljena uspinjača na Ksaveru koja povezuje Zvijezdu i Cmrok, nakon što nije radila pune 33 godine, od danas će ponovno prevoziti stanovnike tih podsljemenskih zagrebačkih četvrti. Radovi na rekonstrukciji uspinjače počeli su u travnju ove godine, a obuhvatili su i sanaciju stepenica te uređenje okoliša, a Grad je u obnovu uložio 2,3 milijuna kuna.

ZAGREB - Zagrebački Teatar Exit u novoj kazališnoj sezoni 2013./2014. svojim će gledateljima ponuditi tradicionalnu mješavinu predstava u kojima "isprobava, istražuje i postavlja pitanja", a otvorit će ju krajem rujna premijerna izvedba predstave "Njuške" u režiji Matka Raguža. Riječ je o novoj predstavi osnivača i umjetničkog ravnatelja Exita, koju je zagrebačka publika pretpremijerno već imala prilike vidjeti ovoga ljeta u sklopu programa "Ljetne noći Teatra Exit u MUO-u".

ZAGREB - Projekcijama odabranih filmova s nedavno završenog međunarodnog festivala u Vukovaru ovog vikenda otvara se nova sezona zagrebačkog kina "Tuškanac", s novopostavljenom suvremenom digitalnom opremom, a kao prvi večeras se prikazuje njemački film "Ajme meni" Jana Olea Gerstera. Pobjednik Festivala i dobitnik vukovarskog "Zlatnog šlepa", rumunjski film "Poza djeteta" Calina Petera Netzera, priča iz života dviju obitelji koji se isprepliću nakon teške prometne nesreće, na rasporedu je u subotu, 7. rujna.

ZAGREB - Manu Chao, svjetski popularni francuski glazbenik španjolskog podrijetla koji će 12. rujna po treći put nastupiti pred zagrebačkom publikom, i ovoga će puta prihod od prodaje majica i drugih memorabilija humanitarno donirati, i to zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici. Iz INmusic festivala, koji uz Multikulturu organizira koncert, jutros su u priopćenju podsjetili kako je Manu Chao i nakon prošlog zagrebačkog koncerta, u Domu sportova u travnju 2011. godine, donirao 26.000 kuna prihoda od prodaje memorabilija KBC-u Rijeka.

ZAGREB -Razdoblje povoljnih biometeoroloških prilika nastavlja se iduća tri dana, a do promjene će doći u utorak s približavanjem ciklone popraćene padom tlaka zraka i južinom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Od subote, 7. rujna do ponedjeljka, 9. rujna, povoljne biometeorološke prilike kod većine će ljudi djelovati poticajno, a kronični bolesnici neće imati tegoba uzrokovanih vremenom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙