FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 5. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je danas da Vlada kreće u odlučan obračun s lažnim invalidskim mirovinama.

Hrvatska je među zemljama s najviše invalidskih mirovina u mirovinskom sustavu, s udjelom većim od 25 posto, rekao je Mrsić na sjednici Vlade predstavljajući prijedlog uredbe o dopunama zakona o mirovinskom osiguranju. "Niti smo mi bolesna nacija, niti su uvjeti rada toliko lošiji nego što su u drugim zemljama Europske unije da bismo imali tako velik broj invalidskih mirovina", rekao je Mrsić.

ZAGREB - U sustav socijalne skrbi zadnjih godinu dana prijavilo se deset tisuća novih osoba, rekla je danas na sjednici Vlade potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. To po njezinom mišljenju govori o dubini krize, ali ujedno nameće obvezu uspostave pravednog i učinkovitog sustava socijalne skrbi. Prema podacima koje je iznijela, njezino ministarstvo ukinulo rješenja za 5.124 osobe koje su neopravdano primale socijalnu pomoć.

ZAGREB - Promjena cijene polica dopunskog zdravstvenog osiguranja na 70 kuna mjesečno za sve građane, jedna je od tema sutrašnje sjednice Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga nedavno je najavio povoljnije i tržišno konkurentnije police dopunskog osiguranja, koje bi godišnje stajale 840 kuna za sve ugovaratelje police.

ZAGREB - Državni zavod za statistiku (DZS) ustvrdio je da su podaci popisa stanovništva 2011. prošli niz logičko-računskih kontrola tako da ne postoji nikakav realni razlog za sumnju u njihovu pouzdanost. Statistički zavod time je odbacio tvrdnje Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara po kojima se ostvarivanje prava na službenu uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u tom gradu temelji na "upitnim i nepouzdanim podacima iz popisa stanovništva 2011. kao i kroz zlouporabu nezakonitih prijava boravišta i prebivališta".

VUKOVAR - Pjevajući hrvatsku himnu Lijepa naša vukovarski prosvjednici su na Trgu Republike Hrvatske oko podneva okončali današnju prosvjednu hodnju kojom već četvrti dan upozoravaju na neprihvatljivost uvođenja dvojezičnih ploča u Vukovaru. U prosvjednoj povorci sudjelovalo je oko 300 članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, vukovarskih branitelja i drugih Vukovaraca, a hodali su do "Veleprometa" gdje se 1991. godine nalazio koncentracijski logor kroz koji je prošlo oko deset tisuća Vukovaraca.

SPLIT - Na prostorije Vijeća srpske nacionalne manjine u Splitu noćas je bačena petarda II. razreda niskoga rizika, utvrđeno je policijskim očevidom koji je jutros obavljen na mjestu događaja na Mažuranićevom šetalištu, potvrdila je splitska policija, koja napadače ne dovodi u vezu s potporom navijača Vukovaru.

SPLIT - U požaru koji je jutros nešto poslije 10 sati buknuo između mjesta Zavala i Sučurje na otoku Hvaru izgorjelo je oko 45 hektara borovine i niskog raslinja, a gasi se i požar koji je poslijepodne izbio nedaleko Marine, doznaje se od glavnog županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine. Vatru je na Hvaru gasilo 70 vatrogasaca i četiri kanadera, a situacija je u 14 sati već bila pod nadzorom.

ZADAR - Dvije posade hrvatskih pilota kanadera s tehničarima i popratnim osobljem, njih ukupno 13, vratile su se sinoć u Hrvatsku iz Portugala, gdje su na molbu portugalske Vlade sudjelovali u misiji gašenja velikih požara koji već tjednima bjesne u toj državi, a tamošnju situaciju ocijenili su kataklizmičkom.

ZAGREB - Zagrebački Županijski sud potvrdio je optužnicu protiv bivših Podravkinih menadžera Darka Marinca i Saše Romca koji su zajedno s Milanom Horvatom iz Fima Grupe optuženi za izvlačenje 17 milijuna kuna iz te brokerske kuće. Kako se sva trojica već nalaze na optuženičkoj klupi u slučaju Spice, u kojem je prvooptuženi bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec, novi postupak protiv Marinca, Romca i Horvata spojit će se sa suđenjem što već traje na zagrebačkom sudu zbog navodnih nezakonitosti kojima je Podravka, po tvrdnjama Uskoka, oštećena za 400 milijuna kuna.

ZAGREB - Na inicijativu Udruge branitelja Domovinskog rata Zagrebački velesajam u subotu 14. rujna od 9 sati organizirat će se dobrovoljno uređenje i čišćenje zapuštenog okoliša Zagrebačkog velesajma, prije svega istočna strana. Udruga je danas priopćila kako je okupljanje u iduću subotu u njezinim prostorijama u paviljonu 8B ZV-a, te obavještava kako je osigurala nekoliko ručnih "flax" kosilica i gorivo.

ZAGREB - Diplomirana ekonomistica Marta Sršen Stražičić imenovana je, odlukom ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, ravnateljicom Javne ustanove Nacionalni park Mljet na razdoblje od četiri godine te je 1. rujna stupila na dužnost, izvijestilo je Ministarstvo. U priopćenju ističu da se novoimenovana ravnateljica zalaže za strategije regionalnog razvoja s naglaskom na ekološki prihvatljive programe i problematiku otoka.

SISAK - Tradicionalna turistička priredba "Keltska noć", čiji je ovogodišnji program posvećen sisačkim neznanim velikanima, održat će se u subotu u Sisku, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma. Tu veliku sisačku turističku priredbu organizira gradska Turistička zajednica, a pod nazivom "Sisački neznani velikani" ovaj put je posvećena malim i nepoznatim ljudima iz različitih razdoblja, koji su svojim djelima postali velikani sisačke povijesti.

ZAGREB - U uvali Soline na otoku Ižu jutros se nasukao slovenski gliser, no tri člana posade nisu bila u opasnosti i spašeni su preko usluge SeaHelp, a odsukavanje će zbog teškog položaja glisera potrajati nešto duže, izvijestilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

ZAGREB - Kazališni i filmski kolege, prijatelji, znanci i obitelj hrvatske kazališne, televizijske i filmske glumice Elize Gerner okupili su se danas u Hrvatskom narodom kazalištu u Zagrebu na komemoraciji doajenki hrvatskoga glumišta, koja je preminula u kolovozu u Zagrebu u 93. godini. "Bila je izuzetna osoba i glumica, o kojoj je danas malo nas kompetentno govoriti", kazao je glumac Goran Grgić u ime Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

ŠIBENIK - Popularni hrvatski pjevač Marko Perković Thompson će 20. rujna u 20 sati održati humanitarni koncert za izgradnju Katoličkog đačkog doma u Šibeniku, na prostoru Katoličkog školskog centra (bivša vojarna Bribirskih knezova). Koncert u organizaciji Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika "Biskup Srećko Badurina" danas je najavljen kao vrhunac akcije prikupljanja sredstava za izgradnju Katoličkog đačkog doma (KADOM) koju zajednički provode Šibenska biskupija i spomenuto katoličko društvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙